Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΘΡΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΟΖ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ


Τι είναι ΕΟΖ*; γεωγραφική περιοχή όπου οι οικονομικοί όροι λειτουργίας, το εργασιακό καθεστώς και ο τρόπος διοίκησης δεν έχει σχέση με το ισχύοντα σε εθνικό επίπεδο κράτος. .Είναι κράτος εν κράτει. Σκοπός επενδύσεις , οικονομικές δραστηριότητες υπό προνομιακό καθεστώς που είναι ανεπίτρεπτο με βάση την Ελληνική νομοθεσία.
Ποιο το όφελος για το λαό και την χώρα του όταν έχουν φορολογικές , εργασιακές και διοικητικές ασυλίες;
 

Όταν δεν πληρώνει φόρους;
Ούτε ΦΠΑ;
Απασχολεί εργαζομένους με αμοιβή χειρότερη από τους όρους που προβλέπει η ελάχιστη εθνική νομοθεσία.

Ελεύθερα εξάγει τα κέρδη στο εξωτερικό. Πολιτική των επενδυτών στις ΕΟΖ είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται να είναι μετανάστες, του εξωτερικού ή του εσωτερικού. Δηλαδή όχι ντόπιους για να μην έχουν πρόβλημα όταν τους απολύσουν.
Η ιδέα των ΕΟΖ προήλθε από Σίτι τραπεζικά καρτέλ του Λονδίνου από το 1970. Οι πολυεθνικές δυσκολευόντουσαν με τις απελευθερωμένες χώρες και έπρεπε να βρουν τρόπο για να διατηρήσουν τα οικονομικά προνόμια των αποικιοκρατών, υπό καθεστώς τυπικής πολιτικής ανεξαρτησίας της παλιάς αποικίας. Το καθεστώς αυτό άρχισε να καταρρέει στο μεσοπόλεμο, ενώ καταργήθηκε οριστικά μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο Με τελευταία χώρα απαλλαγής την Κίνα το 1947.
Οι αποικιοκράτες είχαν προνομιακό καθεστώς απέναντι σε απολίτιστα κράτη πχ. Δύση απέναντι Ανατολής, Αφρικής.
Η Κίνα ήταν η πρώτη που το 1980 επανέφερε με την μορφή των ΕΟΖ την αποικιοκρατία στο μικρό ψαροχώρι του Σεντζέν όπου έγινε μια μεγάλη μεγαλούπολη 9 εκατ. Κατοίκων που όλα φαίνονται φανταχτερά αλλά στο παρασκήνιο επικρατεί η μαζική φτώχεια, χωρίς δικαιώματα με αμοιβές δουλοπάροικου, εγκληματικότητα, λαθρεμπόριο και μεγάλη πολιτική και κοινωνική διαφθορά.
Ακολουθούν χώρες τις Αφρικής. Το 2006 έχουν φτάσει 130 χώρες να έχουν ενταχτεί στις ΕΟΖ που αριθμητικά έφτασαν στις 3500. Η εκτίναξη των ΕΟΖ έγινε όταν χώρες εξαρτήθηκαν αναπτυξιακά από επενδύσεις του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα με την εισαγωγή του Καλλικράτη που στόχο είχε να κατακερματίσει το ενιαίο και αδιαίρετο της εθνικής επικράτειας σε ημιαυτόνομες περιφέρειες και δήμους διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση και η εκχώρησή τους σε ιδιώτες επενδυτές για ανάπτυξη. Όλα στο βωμό των ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίοι εξαιρούντο από κάθε περιορισμό της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με το περιβάλλον βάση του εφαρμοστέο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2011 που με απλή υπουργική απόφαση μπορεί να παραχωρηθεί το σύμπαν στην Ελληνική επικράτεια. Ψηφίστηκε επίσης το δικαίωμα με βάση το οποίο ένας ιδιώτης επενδυτής αποκτά δικαιώματα κυριότητας σε ιδιοκτησία που δεν του ανήκει.
Το 2011 η τότε κυβέρνηση συμφώνησε για τέσσερις πιλοτικές ΕΟΖ στην Θράκη, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο.
Η τωρινή κυβέρνηση έχει αναδείξει τις ΕΟΖ ως βασική επιλογή.
Ο νόμος 3907 του 2011 άρθρο 37 παρ.5 αναφέρεται. «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται μετά από απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια για την χορήγηση της άδειας εργασίας όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Τι νομοθετούν όλοι το καταλαβαίνουμε. Ότι όποιον παράνομο μετανάστη έχουν συλλάβει και κλείσει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και δεν τον έχουν απελάσει η κυβέρνηση τον στέλνει να δουλέψει με όρους που θα αποφασίσει αυτή οπουδήποτε στη χώρα.
ΟΙ ΕΟΖ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΙ ΟΠΟΥ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ, ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΑΝΟΜΙΑ. ΤΕΤΟΙΑ ΧΩΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ;

ΙΤΙΩΤΙΣΑ
* ΕΟΖ: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΟΖ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ΕΠΙΣΗΜΑ.