Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ


Τα 200 φθάνουν τα καταστήματα που έχουν κλείσει μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012 σε Ελλάδα και Βαλκάνια, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε μια ακόμη προσπάθεια να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η αναδιάρθρωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το «μενού» περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις καταστημάτων καθώς και μείωση του προσωπικού. Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν ότι υπό την ανάγκη να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη, ώστε να αντισταθμίσουν εν μέρει την πίεση που δέχονται στα καθαρά τους έσοδα, από την αύξηση του κόστους χρήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το κούρεμα των ομολόγων, οι τράπεζες επιταχύνουν τις ενέργειες περιορισμού του δικτύου.

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) έκλεισαν περίπου 70 καταστήματα στην Ελλάδα και 119 στο εξωτερικό, όταν σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς έκλεισαν 96 καταστήματα στην Ελλάδα και 160 στο εξωτερικό.

Μόνο οι όμιλοι Πειραιώς και Alpha Bank διέκοψαν τη λειτουργία 94 συνολικά καταστημάτων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της χρονιάς, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία παρείχαν μαζί με τα αποτελέσματα τριμήνου οι διοικήσεις τους.

Ειδικότερα, ο όμιλος Πειραιώς διέκοψε τη λειτουργία 65 καταστημάτων (18 στην Ελλάδα και 47 στο εξωτερικό), με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με αναπόσβεστο κόστος ύψους 6,4 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο της Alpha Bank στη χώρα μας μειώθηκε κατά 18 καταστήματα και κατά 29 στη ΝΑ Ευρώπη το Μάρτιο του 2012 σε σχέση με το τέλος του 2011, τάση που θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, όπως προανήγγειλε η διοίκησή της. Αντίστοιχες κινήσεις ακολουθούν και οι όμιλοι της Εθνικής και της Eurobank.

ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: