Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Η ΙΤΕΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Β΄ ΜΕΡΟΣ

Κάρρα στο "Μώλο" της Ιτιάς, το 1937
(από το αρχείο του συγγραφέα-προσφορά
της κας Παναγούλας Καραμπελά-Μούκα)
(από το βιβλίο "Ιτέα Παρνασσίδας-ΧΡΟΝΙΚΟ", του γυναικολόγου ιατρού Δημ. Ιωάν. Κολοβού)

"...Μα τα γεγονότα που έπαιξαν σπουδαιότατο ρόλο, καθοριστικό, για την παραπέρα πορεία της ήταν η επιλογή της από τους Αγγλογάλλους το 1917 ως βάσης ανεφοδιασμού και η εγκατάσταση των "προσφύγων" το 1922.

Η κατασκευή από τους πρώτους των αναγκαίων για τον ασφαλή και αδιατάρακτο εφοδιασμό του Μακεδονικού Μετώπου έργων, όπως των "γαλλικών μώλων" που διατηρούνται ως σήμερα-οι αγγλικοί ήταν ξύλινοι και καταστράφηκαν-και του αμαξιτού δρόμου ως το Μπράλλο για τη σύνδεση με το σιδηρόδρομο, και η ευχερής διακίνηση στρατευμάτων από και προς τη Θεσσαλονίκη απέδειξαν, στην πράξη, την αξία της ως συγκοινωνιακού κόμβου. Και είχαν σπουδαίες επιπτώσεις στη μετέπειτα εξέλιξή της. Ως τα σήμερα.

1917: Απόβαση συμμαχικών στρατευμάτων
(πηγή ΙΤΕΑ Press)
Εξ' άλλου ορισμένα άλλα έργα απαραίτητα για τις ανάγκες των στρατιωτικών εγκαταστάσεών τους, όπως το υδραγωγείο από τον "Περιβολάρη" Δελφών ως την Ιτέα και η κατασκευή υδατοδεξαμενής πάνω από τους "γαλλικούς μώλους" εξασφάλισαν, μετά την αποχώρησή τους το 1919, τη σύγχρονη υδροδότηση της πόλης, η οποία ως τότε γινόταν υποτυπωδώς από τα υφάλμυρα νερά των αρτεσιανών φρεάτων-τις "κρύες"-και συντέλεσαν στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων της.

Η εγκατάσταση δε στην πόλη εξακοσίων "προσφύγων", εκτός από τη σημαντική αύξηση του πληθυσμού, της προσπόρισαν άφθονο εργατικό δυναμικό που σε λίγο αποδείχθηκε πολύτιμο για την πρόοδό της. Και η ανέγερση, τέλος, των δυο "προσφυγικών" συνοικισμών -του "Πέρα" (δυτικού) και του "Δώθε" (ανατολικού) εύρυνε τα όρια της οικοδομημένης περιοχής και έδωσε μια άνεση πολύτιμη για την οικιστική της ανάπτυξη..."

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
ΠΗΓΗ: http://iteafwkidas.blogspot.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΝΤΟΠΙΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ.ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡ@@ΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.ΤΑ... ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ.ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ.

αΝώΔυΝος είπε...

Ο συγγραφέας αναφέρεται και σε αυτό το "λεπτό" ζήτημα, με διάθεση ισορροπιστική. Δεν ήταν έτσι όμως τα πράγματα ακριβώς. Γνωρίζω πολλά από τη μητέρα μου, που μέχρι και το 1950 περίπου την αποκαλούσαν εκείνη και την αδελφή της "παλιοπροσφυγάκια"!!!