Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ «ΔΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ»



Συνεχείς μεγάλες ασκήσεις τόσο αμυντικές όσο και επιθετικές εκτελούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως ήδη έχει καταγράψει το defencenet.gr και από τους τρεις Κλάδους, με τον Στρατό Ξηράς να εκτελεί τα πιο επίπονα και δύσκολα σενάρια, ίσως επειδή αντιλαμβάνεται τόσο το ΓΕΣ όσο και το ΓΕΕΘΑ ότι στις χερσαίες δυνάμεις καταγράφεται το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων και του δυνητικού αντιπάλου.


Είναι πλέον σαφές ότι τα Επιτελεία προσπαθούν να στείλουν μήνυμα ετοιμότητας στην άλλη πλευρά.

Βέβαια το υλικό δεν αποτελεί πάντα την "αιχμή της τεχνολογίας", αλλά οι χειριστές είναι καλοί και σύντομα ίσως υπάρξει βελτίωση των δεδομένων. Π.χ. στην διάβαση του Άρδα (κλασική άσκηση διάβασης υδάτινου κωλύματος που προσομοιώνει αντεπίθεση και ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του ποταμού) τα LEO1A5 σύντομα θα αντικατασταθούν από τα "τέρατα" Μ1Α1 Abrams.

Στο τομέα των ΤΟΜΑ, δυστυχώς ακόμα ο ΕΣ αναμένει τα BMP-3HEL. Φαντασθείτε στην θέση των ουσιαστικά άοπλων Μ113 να ήταν τα "υπερεξοπλισμένα" BMP-3HEL τα οποία παρεμπιπτόντως διαβαίνουν τον ποταμό με ταχύτητα ... ταχύπλοου.

Πάντως αυτή την εβδομάδα εκτελέστηκαν και αντιαποβατικές ασκήσεις με την χρήση σε αντιαβακκικό ρόλο αντιαερροπορικών Rh-202 Και ZU-23-2, αλλά και βολές Kοrnet-E στα νησιά. Βέβαια το υλικό παλιώνει με γοργούς ρυθμούς και τα δόγματα, ειδικά στις αντιαποβατικές επιχειρήσεις έχουν μείνει προσκολλημένα στον δεκαετία του '70 ή του '60 με ελάχιστες προσθήκες.

Είναι ευθύνη 100% της πολιτικής ηγεσίας ο εξοπλισμός των ΕΔ με πιο σύγχρονο υλικό, πριν θρηνήσουμε τραγικές για το Έθνος καταστάσεις. Δείτε και το βίντεο από παλαιότερη διάβαση του Άρδα. Σενάρια και όπλα είναι ακριβώς τα ίδια. Και ο ηθικό πιο ατσαλωμένο από ποτέ...




Δεν υπάρχουν σχόλια: