Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

΄΄ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΩΤΩΝ΄΄. ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ.


Η Ίδρυση του Συνδέσμου Γαλαξειδιωτών


 

Στις 22 Απριλίου 1912 συνήλθαν στον Πειραιά τριάντα Γαλαξειδιώτες από τον Πειραιά και την Αθήνα και εξέλεξαν τετραμελή επιτροπή από τους Ευστάθιο Καμμένο, Νικόλαο Βαρλάμη, Ευθύμιο Αγγελή και Ηλία Μακρή με σκοπό να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση του σωματείου "Σύνδεσμος Γαλαξειδιωτών".
Η πρώτη Γενική Συνέλευση έγινε στις 29 Απριλίου 1912, όπου εγκρίθηκε και το πρώτο καταστατικό. "Σκοπός του Συνδέσμου είναι η ηθική και υλική αρωγή παντός Γαλαξειδιώτου δεομένου τοιαύτης, έτι δε η επιδίωξης και υποστήριξης των γενικών συμφερόντων, ηθικών τε και υλικών της ιδιαιτέρας πατρίδος". Επίσης στόχο αποτελούν "η έκδοση μελετών ιστορικών, ναυτικών και γεωγραφικών σχετικών με την γενέτειρα και τέλος "η διενέργεια εορτών, διαλέξεων, θεατρικών παραστάσεων, εκδρομών κλπ".
 Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, συγκροτήθηκε σε σώμα στις 6 Μαϊου 1912 ως εξής: Πρόεδρος Ηλίας Μακρής, Αντιπρόεδρος Ιωάννης Βλάμης, Γεν Γραμματέας Αχιλλέας Ροντήρης, Ταμίας Ευστάθιος Καμμένος και μέλη: Νικόλαος Βαρλάμης, Ηλίας Π. Αγγελής, Βιργίλιος Βελιβανάκης, Σπυρίδων Λογοθέτης, Ιωάννης Χαρόπουλος, Αθανάσιος Μοσχολιός, Κωνσταντίνος Δεδούσης και Δημήτριος Καραγουλιάμος.
Έδρα ήταν το γραφείο του Ευστάθιου Καμμένου στην οδό Νοταρά και συγκεκριμένα στην καρβουναποθήκη που διατηρούσε ο ίδιος. Η δράση του Συνδέσμου διακόπηκε από τον πόλεμο και την κατοχή και συνεχίστηκε μετά την επανενεργοποίησή του με τη Γενική Συνέλευση της 30ης Ιουνίου 1946. Από το 1947 εκδίδει ανελλιπώς τη μηνιαία εφημερίδα το Γαλαξείδι.
Η δράση του Συνδέσμου είναι έντονη και συνεχής προσφέροντας βοηθήματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους πατριώτες καθώς και βραβεία στους μαθητές του τόπου. Πρωτοστατεί σε έργα υποδομής όπως η ύδρευση, η συντήρηση των εκκλησιών, των σχολείων, η ίδρυση της Επαγγελματικής Σχολής και του Ναυτικού Γυμνασίου. Μέχρι σήμερα διατηρεί διατηρεί τη Γαλαξειδιωτική ιδέα και σφυρηλατεί με εκδηλώσεις τους πατριωτικούς δεσμούς μεταξύ των Γαλαξειδιωτών της παροικίας και δίνει πάντοτε το Γαλαξειδιωτικό παρόν.
Το διάστημα 1960-62 το τότε Δ.Σ. με πρόεδρο τον Ι.Δ. Μητρόπουλο, πέτυχε να συγκεντρώσει χρήματα και να πετύχει την αγορά γραφείου στο κεντρικότερο σημείο του Πειραιά, στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου (έδρα του Συνδέσμου έως σήμερα).
Προστάτης του Συνδέσμου είναι ο Άγιος Ευθύμιος, τη μνήμη του οποίου στις 20 Ιανουαρίου εορτάζει, ως επέτειο ίδρυσής του, με μεγαλοπρεπή ιεροτελεστία στον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από την εκδήλωσή σας δεν θα αναρτήσετε κάτι να δούμε κι εμείς που λειπαμε;