Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η 26η ΙΟΥΝΙΟΥ


Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους από το 1987 με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησής τους.

Ο όρος «ναρκωτικά» πιστεύεται ότι δόθηκε από το Γαληνό, το δεύτερο σπουδαιότερο ιατρό της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και τελευταίο χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου, για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση.

Το προφίλ του χρήστη :

Από το προφίλ του χρήστη προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, η κάνναβη αποτελεί την κύρια ουσία έναρξης για το 83,6%, ενώ σε ηλικία 19 ετών περίπου, σημειώνεται το πέρασμα στην ηρωίνη, συστηματική χρήση της οποίας κάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 84,6%.

Καθημερινή χρήση της ουσίας κάνει το 54,2%, το 69,1% τη χρησιμοποιεί ενέσιμα, ενώ το 37,7% μοιράζεται τη σύριγγα με άλλους χρήστες.

Οι 8 στους 10 χρήστες είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 25 ετών και διαμένουν με την οικογένειά τους. Ένα ποσοστό της τάξεως του 50% έχουν αποταθεί σε κέντρα απεξάρτησης, ωστόσο για τους 7 στους 10 που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι η πρώτη φορά, που ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση.

Τι είναι το ΚΕΘΕΑ :

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είναι ο πρώτος οργανισμός που συστάθηκε στην Ελλάδα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, διαθέτει περισσότερες από 70 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες και είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ΕCOSOC) του Ο.Η.Ε. σε θέματα ναρκωτικών.

Σκοπός των δράσεών του είναι να παρέμβει στους αιτιολογικούς παράγοντες που οδηγούν στην χρήση και κατάχρηση των ψυχοδραστικών ουσιών.

Στο ΚΕΘΕΑ ανήκουν τα θεραπευτικά προγράμματα : ΙΘΑΚΗ, ΣΤΡΟΦΗ, ΕΞΟΔΟΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΔΙΑΒΑΣΗ, ΝΟΣΤΟΣ, ΕΞΕΛΙΞΙΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΠΛΕΥΣΗ, ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΜOSAIC, ΑΝΑΔΥΣΗ, ΚΙΒΩΤΟΣ, Εφήβων Βόλου ΠΙΛΟΤΟΣ, Εφήβων Πάτρας ΟΞΥΓΟΝΟ, Εφήβων Πειραιά ΕΞΑΝΤΑΣ, ΑΛΦΑ και οι τομείς : Έρευνας και Εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ: http://www.kethea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: