Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Επιστολή-Διαμαρτυρία για το «χαράτσι» των 100 ή 200 ευρώ στις βάρκες με ενεργοποίηση Νόμου του 1975





ΗΜΕΡ. 03.09.2024



ΠΡΟΣ


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.Π.Ε.Α κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΑΔΑΜΑΝΤΑ

ΜΗΛΟΣ 84800 ΚΟΙΝ. α) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΗΛ. 6977562981     κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

e. Mail : vamvakaris.e@gmail.com β) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ     κ. ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΑ

γ) ΔΙΟΙΚΗΤΗ Α.Α.Δ.Ε.

    κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΙΤΣΙΛΗ

          δ) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ε) ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

ΑΛΙΕΩΝ 

ζ) Μ.Μ.Ε.


ΘΈΜΑ: Ν.5036/2023 αρθ. 46.


Κύριε Πρωθυπουργέ,


Διαμαρτύρομαι εντόνως γιατί πρόσφατα ενημερώθηκα ότι το Υπουργείο Οικονομικών με τον Ν.5036/2023 αρθ. 46 υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να πληρώνουν κάθε έτος “ΧΑΡΑΤΣΙ” 100 ευρώ για σκάφη μέχρι 7 μ. και 200 ευρώ για σκάφη μέχρι 14 μ.

Παρόλο πού ο νόμος ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο, κανένας από τους ενδιαφερόμενους δεν τον γνώριζε. Γνωστοποιήθηκε πρόσφατα, και μάλιστα μόνο από τα τοπικά Μ.Μ.Ε!!!

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι είχα την τιμή να είμαι ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ (ΠΟΠΕΑ) επί 23 συνεχή έτη, ιδρυτής της οποίας ήμουν εγώ. Το 70% περίπου των Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων είναι νησιώτες. 

Όλα αυτά τα χρόνια, ως Πρόεδρος, είχα επισκεφτεί όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη, με σκοπό να ενημερώσω και να οργανώσω τους ερασιτέχνες ψαράδες σε συλλόγους. Ακόμα και στην Θράκη υπάρχουν Παραδοσιακοί Ερασιτέχνες Ψαράδες και μάλιστα είχα ιδρύσει έναν σύλλογο στην Αλεξανδρούπολη.

Με την πολύχρονη εμπειρία μου, γνωρίζω τα εξής:

Τα ερασιτεχνικά σκάφη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες που μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση. 

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται τα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΆ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΆ ΣΚΆΦΗ ΤΩΝ ΑΛΙΈΩΝ.

Στην δεύτερη κατηγορία υπάγονται τα σκάφη ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ και των οποίων οι ιδιοκτήτες τους δεν ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αλιεία.

Ποιές είναι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών;

Οι ιδιοκτήτες σκαφών της Παραδοσιακής Ερασιτεχνικής Αλιείας, στην πλειοψηφία τους, είναι ΜΙΚΡΌΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΉΡΗΤΟΙ. Τα σκάφη τους είναι συνήθως μικρά, πλαστικά  και ορισμένα ξύλινα, από 3 έως 7 μ. και τα περισσότερα εξ αυτών είναι πάνω από 20 ετών παλαιότητας.

Μεγάλος αριθμός σκαφών από αυτά είναι μηχανοκίνητα και οι μηχανές τους είναι από 5 - 15 ΗΡ. Υπάρχουν όμως και τα ΚΩΠΗΛΑΤΑ των οποίων ο αριθμός είναι μικρός.

Ένα αξιοπρόσεκτο σημείο είναι ότι τα περισσότερα από τα σκάφη αυτά, λόγω παλαιότητας, έχουν χαμηλή αξία η οποία δεν ξεπερνάει τα 1000 ευρώ.

Αν είναι κωπήλατα και αναλόγως το μήκος τους και την παλαιότητά τους, η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 200 ευρώ. 

Αυτά τα σκάφη, η κυβέρνηση έχει το ΘΡΆΣΟΣ να τα φορολογήσει κάθε έτος με 100 ευρώ!!!

Όσον αφορά τώρα την άλλη κατηγορία, των ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΣΚΑΦΩΝ, διαθέτουν μεγάλες μηχανές από 150 - 400 ΗΡ. Τα περισσότερα εξ´ αυτών φέρουν δύο μηχανές,  μπορεί ακόμα σε πολλές περιπτώσεις και τρεις. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών είναι ΕΥΚΑΤΆΣΤΑΤΟΙ και τα σκάφη τους αξίζουν ΔΕΚΆΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΆΔΕΣ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΕΥΡΏ!!! Η μηχανή 400 ΗΡ, από μόνη της, στοιχίζει περίπου 60.0000 ευρώ. Συγκρίνοντας λοιπόν την τιμή των πολυτελών σκαφών αυτών, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με μια μικρή Ερασιτεχνική βάρκα, θα διαπιστώσετε την αξία τους.  Πολύ πιθανόν, αρκετοί από αυτούς, για να μην πληρώσουν τον φόρο πολυτελείας, να δηλώνουν το σκάφος τους σε κάποια εταιρεία ως επαγγελματικό με αποτέλεσμα να γλιτώνουν τα 100 ευρώ από αυτόν τον απαράδεκτο φόρο. Για άλλη μια φορά θα πιαστούν ΚΟΡΌΙΔΑ οι Παραδοσιακοί Ερασιτέχνες Ψαράδες!

Ύστερα από αυτή την σύντομη ενημέρωση, ευελπιστώ, ότι εσείς Κύριε Πρωθυπουργέ, θα καταλάβατε και θα διαπιστώσατε πόσο ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΆΛΟΓΟΣ  είναι αυτός ο Νομός.

ΕΊΝΑΙ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΌΣ και για ακόμη μια φορά πλήττει τους μικρομεσαίους που είναι πλέον για εσάς τα εύκολα θύματα.

Βάσει αυτού του Νόμου, η Κυβέρνηση ζητάει από εμένα να πληρώσω 100 ευρώ κάθε χρόνο για μία βάρκα που είναι 3,5 μ, με μηχανή 6 ΗΡ, την όποια αγόρασα 44 χρόνια πριν και όπου η αξία της μαζί με την μηχανή δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ!!!

Με έχετε βάλει, εμένα και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους συμπολίτες μου, στην ίδια κατηγορία με έναν ιδιοκτήτη σκάφους όπου η αξία αυτής της ιδιοκτησίας του μπορεί να αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Διερωτώμαι, αυτή η Κυβέρνηση είναι σοβαρή, υπεύθυνη, δίκαιη; ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΆΤΟΣ ΔΙΚΑΊΟΥ; Η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί δημοκρατικά ή ΑΠΟΦΑΣΊΖΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΆΖΕΙ;;;

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Υπερηφανεύεστε για τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώσατε. Μήπως μια από αυτές είναι και αυτός ο ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΣ νόμος;

Περιμένουμε, όλοι οι Παραδοσιακοί Ερασιτέχνες Ψαράδες της χώρας και  όχι μόνο, μια αξιόπιστη  και σοβαρή απάντηση.

Κλείνοντας, σας  στέλνω και ενδεικτικές φωτογραφίες όπου φαίνονται στη μεν πρώτη μικρά παραδοσιακά ερασιτεχνικά σκάφη και στη δε άλλη εμφανίζονται σκάφη πολυτελείας,  για να έχετε μια εικόνα της αδικίας εις βάρος των ιδιοκτητών μικρών αλιευτικών σκαφών. 

Επιβάλλεται η άμεση ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ, ώστε να αποσύρουν οι Αρμόδιοι Υπουργοί σας αυτόν  τον νόμο ΈΚΤΡΩΜΑ μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου όπου λήγει η προθεσμία πληρωμής του φόρου. 

Διαφορετικά, να τον τροποποιήσετε ώστε να απαλλάσσονται από αυτόν οι  Παραδοσιακοί Ερασιτέχνες Ψαράδες. 

Ελπίζω να μην αδιαφορήσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το αίτημα αμέτρητων ψαράδων και ιδιοκτητών μικρών αλιευτικών σκαφών. 

Γνωρίζετε πολύ καλά, τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί, ότι η εξουσία κάθε Κυβέρνησης διαρκεί μόνο 4 χρόνια. Μετά την λήξη της, ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, αποφασίζει για την επανεκλογή της ή όχι. Σας υπενθυμίζω επίσης, ότι οι Ερασιτέχνες Ψαράδες της χώρας δεν θα μείνουν αδιάφοροι αν τους υποχρεώσετε να επιβαρυνθούν αυτό Το “ΧΑΡΆΤΣΙ” κάθε έτος. 

Επειδή είμαι Κυκλαδίτης, στέλνω αυτό το μήνυμα στους τέσσερις βουλευτές των Κυκλάδων της Ν.Δ. οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τον μεγάλο αριθμό των Κυκλαδιτών Ερασιτεχνών Αλιέων.

Πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το λάβουν και οι υπόλοιποι βουλευτές σας και ιδιαίτερα αυτοί της Νησιωτικής Ελλάδας.


Με τιμή 


ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΆΡΗΣ 

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΠΕΑ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: