Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ιτέα : Από την εκδήλωση της Ε.Α.Ε , παραρτήματος Φωκίδας στο Κ.Π.Κ.Ιτέας

 








ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μια ιδιαίτερη, συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι έστειλαν το μήνυμα ότι ο καρκίνος της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας μπορεί να νικηθεί, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου η εκδήλωση του Παραρτήματος Φωκίδας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στο Κυριακοπούλειο-Ηλιοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας.

Η Πρόεδρος του Παραρτήματος Φωκίδας της Ε.Α.Ε., στην εναρκτήρια ομιλία της ανέφερε ότι ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις και τόνισε πως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, βρίσκεται δίπλα στα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες και το περιβάλλον τους, δημιουργώντας τη νέα δομή, με δωρεάν υπηρεσίες, το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές ασθένειες (Π.Ε.Ν.) το οποίο προσφέρει ψυχοθεραπεία, ατομική και ομαδική, σε όλες τις φάσεις της ασθένειας. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι η Αντικαρκινική θα βρίσκεται δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, «γιατί μέσα από το δικό σας αγώνα, μας δίνετε την ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια της διαρκούς ενημέρωσης για την αξία της πρόληψης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η παιδίατρος-αιματολόγος κ. Βασιλική Κίτρα-Ρούσσου, Επιστημονική Συνεργάτης στην Ογκολογική Κλινική Παίδων και Εφήβων του νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ», ανέφερε στην ομιλία της, ότι σύμφωνα με στοιχεία, 1στα 250-300 άτομα, θα αναπτύξει καρκίνο πριν από την ηλικία των 20 χρόνων ενώ 4 από τα 5 νεαρά άτομα που πάσχουν από καρκίνο αποθεραπεύονται πλήρως. «Ο καρκίνος σε άτομα ηλικίας 1-19 χρόνων εξακολουθεί να ευθύνεται για τον θάνατο από νόσο στις ηλικίες αυτές και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τα ατυχήματα». Εξάλλου όπως είπε, «κάθε δύο λεπτά της ώρας, ένα παιδί διαγιγνώσκεται στην οικουμένη με καρκίνο και κάθε χρόνο στον κόσμο διαγιγνώσκονται 400.000 παιδιά και έφηβοι με καρκίνο. Στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες 80% των παιδιών και των εφήβων που πάσχουν από καρκίνο ιώνται σε αντίθεση με τις υπανάπτυκτες χώρες, όπου ίαση επιτυγχάνεται μόνο σε 15-45%». Τέλος η κ. Κίτρα αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά του καθενός μας όταν γινόμαστε εθελοντές δότες μυελού των οστών βοηθώντας να σωθεί κάποιο παιδί.

Ξεχωριστή και συγκλονιστική ήταν η στιγμή που η κ. Ματίνα Κυριάκου, η «μαμά Ματίνα» όπως την αποκαλούν όλοι, της οποίας ο γιος «έφυγε» σε ηλικία 12 ετών από καρκίνο, ανέβηκε στο βήμα. Η κ. Κυριάκου μίλησε για τον μικρό Αλέξανδρο διηγούμενη περιστατικά από τη ζωή του όταν ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές δεν το έβαζε κάτω, αλλά έδινε δύναμη και στα υπόλοιπα παιδιά με τα οποία νοσηλευόταν μαζί. «Ο γιος μου δημιούργησε μια κονκάρδα για τα υπόλοιπα παιδιά που έγραφε «Να θυμάσαι θα ξαναβγεί ο ήλιος». Η πραγματικότητα είναι ότι ο ήλιος δεν θα σβήσει ποτέ και δεν έσβησε ποτέ!», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κυριάκου. Επιπλέον έστειλε μήνυμα δύναμης και ελπίδας σε όλους τους γονείς ενώ η ίδια έχει αφιερώσει τη ζωή της σε όλα τα παιδιά που αγωνίζονται και τις οικογένειές τους, πραγματοποιώντας συνεχώς δράσεις με τον  Σύλλογο που έχει ιδρύσει, «Θα ξαναβγεί ο ήλιος. Αλέξανδρος». 

Στη συνέχεια, η ψυχολόγος του Παραρτήματος και της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Π. Σακελλαρόπουλος, κ. Ιωάννα Καλλία, μίλησε με θέμα «Δικαίωμα στη Λήθη», για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους όταν νοσούν και τόνισε την αξία και τη δύναμη της αγάπης, που βοηθά ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Από την πλευρά της, η Μαρία Μαρδάκη, αποθεραπευμένη από λευχαιμία, όταν νόσησε σε ηλικία 12 χρονών, μίλησε βιωματικά για όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και που την καθόρισαν στην μετέπειτα, ενήλικη ζωή της.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Αναστάσιο Μαντζώρο, Φυσικοθεραπευτή MSc, Phd, ο οποίος μίλησε για τις βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος, παραθέτοντας στοιχεία του Π.Ο.Υ. ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα τεράστια προβλήματα που μπορεί να επιφέρει στο έμβρυο, το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  

 Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ιτέας «Ο Πελεκάνος» με την υποστήριξη του ΚΕΔΜΟΠ, πραγματοποιούσε δειγματοληψίες για την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. 

Η Πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Καπαρέλη απένειμε αναμνηστικές πλακέτες, στην γιατρό κ. Βασιλική Κίτρα, την κ. Ματίνα Κυριάκου και στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ιτέας «Ο Πελεκάνος». 

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γιώργος Δελμούζος

  • Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής 

  • Ο Αντιδήμαρχος Ιτέας κ. Νίκος Γιογάκης

  • Ο Αντιδήμαρχος Λιδωρικίου, κ. Κώστας Κουτσιούμπας

  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών, κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος

  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών, κ. Μαρίνος Λύτρας

  • Η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Δωρίδας, κ. Γεωργία Παπαδοπούλου

  • Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιτέας κ. Γιώργος Παπαποστόλου

  • Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κίρρας κ. Νίκος Βορριάς

  • Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Ευθυμίας κ. Θύμιος Κατσαρέλης

  • Η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιδωρικίου, κ. Αργυρώ Λαγγουράνη

  • Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας κ. Αμαλία Παπαϊωάννου

  • Η Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρίνα Σελήνη Κατσαΐτη 

  • Η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου κ. Κατερίνα Καραδήμα

  • Ο Διευθυντής Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου, κ. Ευθύμιος Παπαδήμας

  • Η Διευθύντρια Καταστήματος Κράτησης Άμφισσας, κ. Όλγα Κουράτου

  • Το Στέλεχος Κεντρικής Διοίκησης της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, κ. Αγγελική Καράμπελα 

  • Η Συντονίστρια Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Ε.Κ.Ψ., κ. Ευθαλία Ξαγάρα

  • Ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας «Ο ΔΕΣΜΟΣ», κ. Τεντ Γουώρθ


Η εκδήλωση πλαισιώθηκε άριστα, μουσικά και χορευτικά, τόσο από τη Σχολή Χορού της κ. Σύλβιας Βούσουρα όσο και τις χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Δελφών-Παράρτημα Ιτέας και του Ωδείου της κ. Ελένης Ιντέρνου στην Άμφισσα. Όλοι μαζί, ένωσαν τις φωνές τους και έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα αγάπης κι ελπίδας πως ο παιδικός καρκίνος μπορεί και πρέπει να νικηθεί.

Επιπλέον, μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, είχαν φτιάξει ζωγραφιές, αφιερωμένες στα παιδιά που νοσούν, οι οποίες εξετέθησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και στη συνέχεια θα προωθηθούν σε ογκολογικα νοσοκομεία Παίδων της χώρας.

Τέλος, το Παράρτημα Φωκίδας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ», γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα:

  • ΞΗΡΟΣ ELECTRONICS 

  • ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ-ΜΑΡΙΑ ΦΡΕΝΤΖΑΛΑ & ΒΑΣΩ ΠΑΤΑΚΑ 

  • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

  • ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΠΑΤΟΥΣΑΚΙΑ»-ΕΦΗ ΤΣΕΛΕ




ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: