Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Εν αναμονή επικύρωσης της απόφασης για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης , με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η αποδοχή του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έπειτα από απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού, προκάλεσε –όπως ήταν αναμενόμενο– την αντίδραση της Σερβίας. Το αίτημα υπερψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές, ωστόσο εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η απόφαση από το συμβούλιο υπουργών του οργανισμού στις 16 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά η κοινοβουλευτική συνέλευση ενέκρινε το πόρισμα της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη, στο οποίο το Κόσοβο εμφανίστηκε να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μίλος Βούτσεβιτς, μίλησε για «φεστιβάλ υποκρισίας», κάνοντας λόγο για καταπάτηση βασικών αρχών λειτουργίας του οργανισμού. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, σημείωσε ότι τα τελευταία 11 χρόνια η Πρίστινα «αρνείται να σχηματίσει την Ενωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής της υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης». Ουσιαστικά η θετική στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης προεξοφλήθηκε προ ενός μηνός, όταν η Πρίστινα «ξεμπλόκαρε» την παραχώρηση 24 εκταρίων στην ορθόδοξη μονή Βισόκι Ντετσάνι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη δική του παρέμβαση έλαβε αποστάσεις από την εισήγηση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, λέγοντας ότι η παραχώρηση των εκτάσεων στη μονή Βισόκι Ντετσάνι, δεν είναι αρκετή από μόνη της ώστε το Κόσοβο να λάβει πρόσκληση συμμετοχής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: