Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Όχι στη 12ωρη εργασία και την κατάργηση των αργιών για τους μεταλλωρύχους της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» (ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ)

Πηγή: Associated Press


Να διασφαλιστεί η 8ωρη εργασία και η τήρηση των αργιών για τους μεταλλωρύχους της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» ζητά το ΚΚΕ, μέσω Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναλυτικά:

«Οι νέες επιδιώξεις της διοίκησης της "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ", ενόψει της σύναψης της νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι απαράδεκτες και προκλητικές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για τις καπιταλιστικές επενδύσεις αποτελεί το κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους για τους μετόχους - επενδυτές.

Το "νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας", που προτείνει η εταιρεία, με την 12ωρη εργασία και την κατάργηση των αργιών, με τις 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο, δεν έρχεται για "να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας". Αντίθετα, θα τσακίσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, θα διαλύσει την κοινωνική ζωή και τον τόπο.

Αποτελεί το επόμενο "επεισόδιο" του "Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021-2024", που, όπως -από την πρώτη στιγμή- είχε αποκαλύψει το ΚΚΕ, προϋποθέτει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πατάει πάνω στους νόμους που έχουν ψηφίσει και διαμορφώσει από κοινού οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κλπ., που αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την περιβόητη "Λευκή Βίβλο" για την εργασία.

Επιβεβαιώνεται ότι όσο εχθρικές είναι οι κυβερνήσεις και το κράτος τους απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, συνολικά του λαού, τόσο φιλικές είναι απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους. Η νέα επενδυτική συμφωνία της εταιρείας με το Δημόσιο, η χρηματοδότηση με 680 εκατ. ευρώ της επένδυσης στις Σκουριές, η Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποτέλεσαν το "έναυσμα" για την κλιμάκωση της επίθεσης προς τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.

Οι 12ωρες βάρδιες, μαζί με τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και την ουσιαστική διάλυση της Επιθεώρησης μεταλλείων, έρχονται να δώσουν συντριπτικό χτύπημα στην προστασία της ζωής των εργαζομένων. Άλλωστε, η πείρα των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλειάς δείχνει ότι βασική αιτία αύξησης των εργατικών δυστυχημάτων (1 νεκρός κάθε 2 μέρες το 2023) είναι η αύξηση του χρόνου εργασίας και η εντατικοποίησή της.

Οι εργαζόμενοι που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει, βλέπουν ταυτόχρονα το "κοντέρ" της εταιρίας στο κόκκινο:

- 27% αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.

- Πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο για την "Eldorado Gold" το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος.

- Οι τιμές των μεταλλευμάτων πουλιούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο κατά 9%.

Αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους, πως η αύξηση της κερδοφορίας της "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ" όχι μόνο δεν διασφαλίζει καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, αλλά αντίθετα προϋποθέτει τη συνεχή υποβάθμιση των εργασιακών κεκτημένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η 8ωρη εργασία στις υπόγειες στοές και οι επίσημες αργίες του κράτους να μην τίθενται ως θέμα διαπραγμάτευσης για τους μεταλλωρύχους της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ και των εργαζομένων σε εργολαβίες που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις της».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: