Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Μαζικές συλλήψεις στις διαμαρτυρίες για τη Γάζα στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Αντιπολεμικές διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια Columbia, Χάρβαρντ, Γέιλ, Νέας Υόρκης, Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια, Στάνφορντ, στο MIT και στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν


Οι κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα εξαπλώνονται και μαζικοποιούνται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με δεκάδες φοιτητές να συλλαμβάνονται και τις ακαδημαϊκές αρχές να ξεμένουν από επιλογές προκειμένου να περιορίσουν τις διαμαρτυρίες που αναμένεται να διαρκέσουν το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού έτους.

Μετά τη διαμαρτυρία φοιτητών στο Columbia, όπου περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης -που είχαν κατασκηνώσει μπροστά από τη Βιβλιοθήκη- αντιπολεμικές διαμαρτυρίες σημειώθηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, του Γέιλ, της Νέας Υόρκης, του Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια, του Στάνφορντ, στο MIT και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν σε ορισμένα πανεπιστήμια μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, και ακόμη και τότε, οι τελετές αποφοίτησης μπορεί να καταλήξουν σε διαμαρτυρίες, εκτιμούν οι ΝΥΤ.

 


Το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία έβαλε τέλος σε διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προχωρώντας σε αρκετές συλλήψεις διαδηλωτών που έστησαν σκηνές απέναντι από το Stern School of Business, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η διοίκηση του πανεπιστημίου δήλωσε ότι προειδοποίησε το πλήθος να αποχωρήσει και στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία αφότου έλαβε για «εκφοβιστικά συνθήματα και αρκετά αντισημιτικά περιστατικά»




Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν στο Γέιλ, ενώ το Columbıa ανέστειλε τα δια ζώσης μαθήματα - όπου μερίδα καθηγητών κατηγόρησε τη διοιίκηση του πανεπιστημίου για τους χειρισμούς του ως προς την αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας, καθώς και για την κλήση της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα. «Οι εξωτερικές αρχές θα πρέπει να εμπλέκονται μόνο όταν υπάρχει σαφής κίνδυνος για πρόσωπα, περιουσίες ή για την ουσιαστική λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος του πανεπιστημίου», τόνισαν.



«Δεν είναι προφανές, κατά τη γνώμη μας, ότι οι σκηνές και οι διαμαρτυρίες συνιστούσαν τέτοιο κίνδυνο, ακόμη και αν ήταν μη εξουσιοδοτημένες», επισήμαναν σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το BBC.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούμε την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη και είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχω σε αυτή» είπε η Νέματ Σαφίκ, πρόεδρος του Columbıa, σε μήνυμα προς τους φοιτητές και τους εργαζομένους νωρίς τη Δευτέρα.

Προσπάθεια για ίσες αποστάσεις από τον Τζο Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια

Όταν ρωτήθηκε για τις διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι καταδικάζει τόσο «τις αντισημιτικές διαμαρτυρίες» όσο και «εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους». Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές επικρίσεις από κόλπους των Δημοκρατικών, σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για την άνευ προηγουμένη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ενώ ζητείται σκληρότερη στάση απέναντι στο Ισραήλ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, πάντως, λοιδορούνται με κατηγορίες για αντισημιτισμό. Η Δημοκρατική βουλευτής Κάθι Μάνινγκ, που περιόδευσε στο Columbıa τη Δευτέρα, ανέφερε ότι είδε διαδηλωτές να ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ. Ραβίνος που συνδέεται με το πανεπιστήμιο φέρεται να έστειλε επίσης μήνυμα σε 300 Εβραίους φοιτητές του Κολούμπια προειδοποιώντας τους να αποφύγουν την πανεπιστημιούπολη μέχρι να «βελτιωθεί η κατάσταση».




Από την πλευρά τους, οργανώσεις που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες έχουν απορρίψει τις κατηγορίες για αντισημιτισμό, υποστηρίζοντας ότι η κριτική τους αφορά το ισραηλινό κράτος και τους υποστηρικτές του.

Σε δήλωσή τους, την Κυριακή, φοιτητές του Columbıa που συμμετέχουν στην οργάνωση «Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» ανέφεραν ότι «απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε μορφή μίσους και φανατισμού» και επέκριναν «εμπρηστικές δηλώσεις» που, όπως τόνισαν, δεν τους εκπροσωπούν.

Εν τω μεταξύ, σε επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ρεπουμπλικανή Βιρτζίνια Φοξ από τη Βόρεια Καρολίνα -πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων- δήλωσε ότι «η συνεχιζόμενη αποτυχία του Columbia να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων από τις οποίες εξαρτάται η ομοσπονδιακή βοήθεια και «πρέπει να διορθωθεί αμέσως».

Με πληροφορίες από NYT, BBC, AP

διαβάστηκε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: