Τρίτη 16 Απριλίου 2024

«Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η προστασία της Φύσης στη Φωκίδα και η αύξηση των ανταποδοτικών από την μεταλλεία και τα ΑΠΕ» (Αφρ.Παπαθανάση)



Οι ανισότητες και αδικίες που χαρακτηρίζουν την συντηρητική διακυβέρνηση αφορά πολίτες και κοινωνίες. Οι πολίτες ζουν σε ένα πιεστικό καθεστώς διαρκούς ακρίβειας τη στιγμή που οι αγορές ενέργειας, καυσίμων, τροφίμων, ειδών υγιεινής,  παρουσιάζουν υπερ κέρδη από μια καρτελοποιημένη αγορά. Από την άλλη πλευρά, σωρευτικά η κοινωνία χάνει δικαιώματα, ποιοτική εξυπηρέτηση και υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες υποδομές.

Τα υψηλά κέρδη μεγάλων  εταιρειών παροχής κοινωνικών αγαθών, όπως για παράδειγμα από ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά, δεν φτάνουν ως ισχυρά ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες, με τη μορφή ανταποδοτικών, καθώς, παρά τις ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις υπερ μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ, το ποσοστό ανταπόδοσης παραμένει χαμηλό, μόλις 3%, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ξεπερνά κατά πολύ.

Το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των ανταποδοτικών προς τις τοπικές κοινωνίες μέσω των Δήμων έχει σαφή προοδευτική θέση. Οι Δήμοι πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν οικονομικά, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από την ισχυρή ανταπόδοση από μεγάλα ανανεώσιμα έργα και μεταλλευτικά τέλη.  

Αναζητούμε λύσεις περιβαλλοντικής προστασίας στη Φωκίδα, για περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική αξία, κάνοντας κινήσεις προς την Πολιτεία και την Κυβέρνηση για προστασία των υδατικών αποθεμάτων, του Κορινθιακού. Αναζητούμε λύσεις περιβαλλοντικής προστασίας στη Φωκίδα με την πρόταση της ένταξης περιοχών συμπλέγματος ορεινών όγκων, Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη, Παρνασσός, σε πρώτη φάση σε καθεστώς των απάτητων βουνών, έτσι ώστε, για πρώτο βήμα, να σωθούν από διανοίξεις δρόμων, επιφανειακές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις ή και εγκαταστάσεις αιολικών.  Δυστυχώς όλα κινούνται αργά, χωρίς την δραστηριοποίηση, που θα προσδοκούσαμε, υπέρ των κινήσεων αυτών, από την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Μην ξεχνούμε ότι ο Δήμος Δελφών αν δεν περισώσει περιοχές ή αν δεν λάβει ικανή ενίσχυση από ανταποδοτικές πράξεις, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει προγράμματα στήριξης των ορεινών περιοχών ή να αποκλείσει ζημιογόνες περιβαλλοντικά δραστηριότητες. Ήδη, το καθεστώς αδειοδότησης, ξεπερνά τις προθέσεις ενός Δημοτικού Συμβουλίου ή τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του, όπου αυτός υπάρχει. 

Είναι λογικό, η Φωκίδα, με τις δεκάδες παρεμβάσεις επιφανειακών εκμεταλλεύσεων βωξίτη, τις παρεμβάσεις σε υδατικά συστήματα και τα αιολικά, να ζητεί και απαιτεί κανόνες, όπως: όχι επιφανειακές εξορύξεις, μέτρα προστασίας των υδάτων, επιφανειακών και μη, προστασία των θαλασσών και ακτών από υπερ δεσμεύσεις ιχθυοκαλλιέργειων και τέλος όχι αιολικά δίπλα σε οικισμούς και σε υψόμετρα, σε δάση και αλπικά, όχι μεγάλα φωτοβολταικά σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως στην πεδιάδα κάτω από το Μαλανδίνο. 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε εκ νέου κοινοβουλευτική ερώτηση, για το δικαίωμα της Φωκίδας, που υφίσταται τις περιβαλλοντικές συνέπειες, να εισπράξει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ανταποδοτικών από μισθώματα μεταλλείας. Σήμερα το ποσοστό είναι στο 20% , Ν. 4042/2012, άρθρο 63, με την πρώτη αλλαγή, μετά από σαράντα χρόνια σε ισχύ του Μεταλλευτικού Κώδικα που δίνει δικαίωμα είσπραξης τελών σε δημόσιο και δήμους όπου ασκείται μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Πλέον, για τρίτη φορά η Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ και μετά από δύο τροπολογίες που κατάθεσε, ζητά την αύξηση του ποσοστού απόδοσης από το Δημόσιο προς τους ΟΤΑ, από 20% σε 40%. 

Επίσης, καθώς πλέον βωξίτης, από το 2020 , έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  αναγνωρίζεται ως ορυκτό στρατηγικής σημασίας για την βιομηχανία αλουμινίου, ενώ μετέχει σε χρηματιστήριο ορυκτών,  ζητούμε η Κυβέρνηση να τροποποιήσει την ΚΥΑ του 2014, μεταφέροντας τον βωξίτη από την κατηγορία «λοιπά ορυκτά και παραπροϊόντα επεξεργασίας» στην κατηγορία «μεταλλεύματα βασικών μετάλλων», κάτι που θα επηρεάσει αυξητικά τα έσοδα δημοσίου από τις μισθώσεις μεταλλείων και σε συνέχεια των Δήμων. 

Ανάλογη διαδικασία διεκδίκησης οφείλει να γίνει 1ον για το που δεν πρέπει να  γίνονται αιολικά ή μεγάλα φωτοβολταικά, και 2ον στην αύξηση του ποσοστού ανταπόδοσης από ΑΠΕ από το πολύ χαμηλό σημερινό 3%, σε πολλαπλάσιο ποσοστό, ειδικά για τα μεγάλα σε ισχύ έργα. 

Η αντίληψη μας είναι ότι πρέπει, δίκαια και με διαφάνεια, να ενισχυθεί οικονομικά η Αυτοδιοίκηση, η οποία με τη σειρά της θα μπορέσει να στηρίξει κοινωνικά και αναπτυξιακά προγράμματα για τους πολίτες της. Και η αντίληψή μας, έχει να κάνει με την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού μας περιβάλλοντος, καθώς οι επόμενες γενεές έχουν κάθε  δικαίωμα να γνωρίσουν τη Φύση και να ζήσουν σε καλύτερο, ισχυρό, καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: