Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Το Ε.Π.Κέντρο Δελφών διοργανώνει μια εικαστική έκθεση με σπάνιες αφίσες και κεραμικά με τίτλο: « Pablo Picasso-Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα απο σπάνιες αφίσες και κεραμικά του»


Στο πλαίσιο του εορτασμού των πενήντα ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και των συνεχιζόμενων από πέρσι εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Πικάσο, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει μια εικαστική έκθεση με σπάνιες αφίσες και κεραμικά με τίτλο:

PABLO PICASSO

Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σπάνιες, αυθεντικές αφίσες που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο, με την τεχνική της λιθογραφίας, της χαλκογραφίας, του λινόλεουμ και αρκετές από τις οποίες έχει υπογράψει. Όλες οι αφίσες της έκθεσης ανήκουν στον Werner Röthlisberger, παθιασμένο συλλέκτη των αφισών του Πικάσο. Σήμερα έχει στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, τις διακόσες πενήντα πρωτότυπες αφίσες του Πικάσο, μια παγκοσμίου φήμης συλλογή, η οποία έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελβετία και τώρα εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στην είσοδο της έκθεσης υπάρχει QR code, όπου σκανάροντάς το οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες για την κάθε αφίσα από τον ίδιο τον συλλέκτη. Παράλληλα, θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά κεραμικά του Πικάσο από γνωστές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού: κανάτες, πιάτα και βάζα, που μαρτυρούν το πάθος του για την γήινη και ταπεινή ύλη του πηλού και την πανάρχαια τέχνη της αγγειοπλαστικής.

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Μαΐου – 10 Ιουνίου, 2024

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00-21.00

Σάββατο/Κυριακή: 10.00-18.00.

Επίσκεψη στην έκθεση: 5€. Η είσοδος για παιδιά και σχολικές εκδρομές είναι δωρεάν

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα και θεωρητικά κείμενα του Παναγιώτη Ροϊλού και του Τάκη Μαυρωτά, τα οποία προσεγγίζουν την τεράστια προσφορά του Πικάσο στην χαρακτική και την κεραμική, καθώς και ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, των τελειοθηρικών εκδόσεων ΑΜΜΟΣ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ – Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, στις 19.00

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – Κυριακή 12 Μαΐου, στις 10.30

«Πάμπλο Πικάσο, ο μεγάλος ανανεωτής της τέχνης του 20ου αιώνα»

Χαιρετισμός:

  • Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ.

Ομιλητές:

  • Μιχάλης Αρφαράς, χαράκτης και ζωγράφος
  • Τάκης Μαυρωτάς, θεωρητικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης
  • Μαρίτσα Τραυλού, κεραμίστρια
  • Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης
  • Ερατώ Χατζησάββα, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον Πρόεδρο του Ε.Π.Κε.Δ., καθηγητή Παναγιώτη Ροϊλό:

Ο Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) είναι «μία από τις εμβληματικότερες μορφές της νεοτερικής τέχνης που σφράγισε ανεξίτηλα όχι μόνο τα φορμαλιστικά χαρακτηριστικά των εικαστικών τεχνών με τις οποίες ασχολήθηκε (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, χαρακτική, κολάζ) αλλά και τους τρόπους με τους οποίους κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού και ευρύτερα του παγκόσμιου πολιτισμού του εικοστού αιώνα θα προσέγγιζαν (καλλιτεχνικά και στοχαστικά) θέματα αισθητικά, πολιτικά και κοινωνικά. Ποτέ πια μετά τον επαναστατικό, ως προς την αισθητική του, πίνακά του που είναι γνωστός με τον σεμνότυφο (παρά με τον αρχικό του, τον επιλεγμένο από τον ίδιο τον Πικάσο) τίτλο Les Demoiselles d’Avignon (1907), οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες δεν θα αντικρίσουν τον κόσμο ξανά με τα ίδια μάτια…».




Λίγα λόγια για την έκθεση από τον Διευθυντή του Ε.Π.Κε.Δ., καθηγητή Ανδρέα Γκόφα:

«Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης, με αφορμή τον φετινό εορτασμό των πενήντα ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνδέεται άμεσα με την καταστατική αποστολή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η ίδρυση του οποίου το 1977 αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Αποτελεί δε λαμπρή συνέχεια του πολυετούς Εικαστικού Προγράμματος του Κέντρου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1988 με τη Διεθνή Συνάντηση «Οι Εικαστικές Τέχνες στο τέλος του 20ού αιώνα». Ελπίζουμε οι επισκέπτες της έκθεσης να εμπνευστούν από το έργο του Πικάσο, η επιρροή του οποίου εκτείνεται πολύ πέρα από τη σφαίρα της τέχνης, διαμορφώνοντας την αντίληψή μας για τη δημοκρατία και την ιδιότητα του πολίτη στον σύγχρονο κόσμο, και να ευεργετηθούν από την επίσκεψή τους σε αυτή την ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς και διαχρονικής πνευματικής ακτινοβολίας εστία του Κέντρου Δελφών».




Λίγα λόγια για την έκθεση από τον επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά:

«Οι αφίσες του Πικάσο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χαρακτικού του έργου. Η πληθωρική του προσωπικότητα τον οδήγησε στο να μπορεί συνεχώς να δημιουργεί νέα έργα, χωρίς να αντιγράφει τον εαυτό του και, ταυτόχρονα, με την ευρυμάθειά του, να ορίζει βαθιές τομές στην εξέλιξη της τέχνης. Οι λιθογραφικές, χαλκογραφικές και σε λινόλεουμ αφίσες του, εκφράζουν μια δυνατή οπτική επαλήθευση της ποίησής του για την τέχνη και τη ζωή. Οι αφίσες ήταν το μέσο για να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, την τέχνη και τη ζωή. Αφίσες που πάντα οπτικοποιούν μια είδηση, ένα μήνυμα, ένα γεγονός και είναι ισοδύναμης αξίας των σχεδίων και των χαρακτικών του, με την αξιοποίηση της αισθητικής του καθαρού περιγράμματος και της ακρίβειας.

Ο Picasso με το έργο του υπερασπίζεται την ελευθερία του έρωτα, την αντισυμβατική ζωή και την απελευθέρωση της σκέψης. Η αισθητική του μοντερνισμού ήταν η αισθητική της ανανέωσης και της αναζωογόνησης, δηλαδή της επιστροφής στους αρχαίους μύθους και στην ιστορία του πολιτισμού. Η αυστηρή κριτική του ματιά και η ουσιαστική του προσέγγιση ορίζουν σήμερα, σε ένα μεγάλο βαθμό, την μεταμοντέρνα συνείδηση».




Για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην EUROLIFE FFH, μέγα χορηγό, την ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την εταιρία δομικών υλικών MAPEI HELLAS ΑΕΒΕ, τους προϊοντικούς χορηγούς, ξενοδοχειακό όμιλο ΑΜΑΛΙΑΑλλατίνη και Κτήμα ΜΟΥΣΩΝ, όπως και τους χορηγούς επικοινωνίας, ΕΡΤ Α.Ε., LiFO, και την Καθημερινή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, επίσης, και προς τον κ. Werner Röthlisberger, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε πενήντα πέντε αυθεντικές αφίσες του Πικάσο από την εμβληματική συλλογή του. Ομοίως και προς τους διάφορους ανώνυμους, κατόπιν επιθυμίας τους, συλλέκτες, οι οποίοι εμπλούτισαν την έκθεση με κεραμικά του σπουδαίου αυτού δημιουργού.

Μέγας Χορηγός

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: