Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

«Σκέψεις για την όμορφη Ιτέα » ( άρθρο αναγνώστη )




Καλησπέρα σας


Βρέθηκα αυτές τις μέρες ως επισκέπτης στην όμορφη νύφη του Κορινθιακού κόλπου στην όμορφη Ιτέα. Βγαίνοντας για βολτα στην ωραία παραλία για να αποφορτισουμε την σκέψη μας από την καθημερινότητα και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας για τον δύσκολο χειμώνα με λύπη διαπίστωσα ότι η Ιτέα είναι παραμελημένη στην μοίρα της. Ενώ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι μόλις 2 ώρες από την Αθήνα  καθώς να είναι δίπλα στο Δελφικό τοπίο είναι παρατημένη. Μια βόλτα στην παραλία σε κάνει απογοητεύεσαι από την διαδρομή η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι παντού από σπασμένες πλάκες όπου ανά πάσα στιγμή λίγο να αφαιρεθείς στον όμορφο κορινθιακό κόλπο μπορεί να χτυπήσεις. Ο φωτισμός το βράδυ που θα ομορφυνει την παραλία ελλιπής!!!Η μαρίνα η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να είναι πόλος έλξης για κότερα με συνέπεια την διαφήμιση και την τουριστική ανάδειξη της πόλης με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο για τους κατοίκους παρατημένη στην μοίρα της. Η Κίρρα με τόση ιστορική αξία όπως με ενημέρωσαν οι φιλόξενοι κάτοικοι αφημένη στην τύχη της. Θεωρώ ότι οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να βοηθήσουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες ώστε σκάφη να κάνουν περιηγήσεις στον κορινθιακό  κόλπους τους επισκέπτες όπως γίνεται κ σε άλλες πολεις. 
Εύχομαι οι ιθύνοντες της  Ιτέα να αξιοποιήσουν όλα τα πλεονεκτήματα με την  οποία την έχει προικίσει η φύση και να πάρει την θέση που της αξίζει!! Διότι εάν ήταν σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος πχ Κρήτη θα είχε μεγάλη τουριστική σεζόν!!
Κλείνοντας εύχομαι οι σκέψεις μου αυτές να ταρακουνήσουν κάποια άτομα και να ξεκινήσει σιγά σιγά η άνοδος της Ιτέας

Με εκτίμηση 
Χ.Χ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιά υποσημείωση στα τόσο αληθινά λόγια του Χ.Χ. Η Ιτέα, πληθυσμιακά αποικία της Άμφισσας, της Δεσφίνας, των Δελφών και όλων των ορεινών χωριών της Φωκίδας, δεν βρίσκεται απλά δίπλα στο Δελφικό Τοπίο. Είναι η καρδιά του Δελφικού Τοπίου για πάνω απο έναν λόγους.
Βρίσκεται γεωμετρικά στο κέντρο της περιοχής που αποτελεί το Δελφικό Τοπίο. Είναι το λιμάνι και η πύλη εισόδου απο το εξωτερικό του Δελφικού Τοπίου. Είναι το λιμάνι των Δελφών, στην αρχαιότητα η Κίρρα , σήμερα η Ιτέα, που αποτελούν βεβαίως μία οικιστική ενότητα, όσο και να είναι κάτι ξεχωριστό στα μυαλά κάποιων με τοπική αντίληψη, η οποία όμως δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στον άκρως αναγκαίο -μονόδρομο συνολικό σχεδιασμό. Όπως μπορεί να μας πει ο κάθε ειδικός και όπως θα καταλάβει ο καθένας μετά απο λίγη αλλά ειλικρινή μελέτη της τουριστικής πραγματικότητας έξω απο τα τοίχοι του ιδρύματος των Δελφών, ή όλο το Δελφικό Τοπίο (το πραγματικό το επίσημο του 1981) θα πάει μπροστά ή όλο μαζί εκεί που πάει τώρα. Μόνο του το κάθε χωριό ή μόνο οι ζώνες Α και Β,δεν έχουν καμία θεωρητική ελπίδα, δεν στέκουν πουθενά, ούτε λογικά, ούτε ρεαλιστικά και η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι όσο επιμένουμε το κάθε χωριά για την πάρτη του, πάμε όλα τα χωριά κατά διαόλου (ψευδαισθήσεις τύπου Γαλαξιδιού καταρρέουν εύκολα εάν πάει κάποιος σήμερα πρώτη ημέρα σχολείων και μέσα στην εξεταστική των Ελλήνων φοιτητών μιά βόλτα στο Γαλαξίδι και μία βόλτα αμέσως σε λίγες ώρες σε οποιαδήποτε πραγματικά τουριστική περιοχή της Ελλάδας).Η Ιτέα είναι ο οδικός κόμβος όπου συμβάλουν όλοι οι δρόμοι που έρχονται και φεύγουν απο το Δελφικό Τοπίο. Η Ιτέα ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΑΛΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ και του Δελφικού Τοπίου και έχει τα μόνα μαζεμένα 3 χιλιόμετρα παραλίας προσβάσιμης για μπάνιο σε διάφορες κλίσεις και υφής βυθού, σε διάφορες θερμοκρασίες νερού θάλασσας και διάφορα υλικά παραλίας. Το μόνο που χρειάζεται, είναι κάποια στιγμή να γίνουν έργα ανάδειξης, αποκατάστασης κλπ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, ενώ γίνονται κάθε χρόνο σε επίπεδο συντήρησης σε κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδας. Οι παραλίες Γαλαξιδιού-Αγίων Πάντων και Δεσφίνας, είναι μοναδικές είναι πολύτιμες, αλλά δεν είναι στην βιτρίνα. Είναι η κρυμμένη ομορφιά που προκαλεί κάποιον να μείνει πολλές μέρες στο Δελφικό Τοπίο και όχι να έρθει για μιά μέρα και να φύγει όπως γίνεται σήμερα με μηδενικά οικονομικά αποτελέσματα.
Η Ιτέα είναι το κέντρο και η καρδιά και η βιτρίνα του Δελφικού Τοπίου, ανήκει εξίσου σε όλους και την έχουν όλοι απόλυτη ανάγκη για να πάει μπροστά το κάθε χωριό. Όλοι. Όσο η Ιτέα, όσο η βιτρίνα του κάθε χωριού, είναι αποκρουστική, όλα τα χωριά μαζί θα πεθαίνουν , και μάλιστα όλο πιο γρήγορα.

Υ.Γ.1 Μιά διευκρίνηση. Και η Ιτέα και η Άμφισσα είναι χωριά. ΧΩΡΙΑ !. Η ερήμωση που έχει υποστεί το Δελφικό Τοπίο είναι μία και πραγματική και όσο και να αρεσκόμαστε να μιλάμε βαυκαλιζόμενοι για πόλεις. Χωριά είμαστε, όλοι οι οικισμοί στο Δήμο Δελφών. Το χωριό της Ιτέας και το Χωριό της Άμφισσας. Πανελλαδική μοναδικότητα η Άμφισσα για πρωτεύουσα Νομού, ντροπή για όλους μας. Ξεκινώντας απο άρρωστα αυτοκαταστροφικούς τοπικιστές Αμφισσιώτες που ελέγχοντας διαχρονικά την κεντρική εξουσία την κατάντησαν έτσι έχοντας την αποκόψει με επιμονή ψύχωσης απο την θάλασσά της επι δεκαετίες και καταλήγοντας σε όλους εμάς που επιμένουμε να τους ψηφίζουμε τόσα χρόνια.
Καλά πάμε πάντως. Η πείνα κυριαρχεί, το μυαλό ξυπνάει. Έστω και έτσι. Έστω και την ύστατη στιγμή. Υπάρχει ακόμα ελπίδα αν και όχι για πολύ ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Μόνος του τα σκέφτηκε όλα αυτά ή είχε και βοήθεια; Αν ναι, να τον βγάλουμε δήμαρχο γιατί δεν τα έχει σκεφτεί κανείς άλλος...

Ανώνυμος είπε...

Όταν αγαπάς την πόλη σου την σέβεσαι , την φροντίζεις για να σου δώσει αυτό που προσφέρεις. Κολλημένοι της καρέκλας του βολέματος, του εφέ της φωτογραφίας ξυπνήστε. Ιτιότες αν νοιάζεστε για το τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας ενοχλήστε , απαιτείστε. Σπρώξτε την καρέκλα στο χέρι μας είναι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θελουμε λεμε θελουμε σαπιλα και κανενα μπαρακι τα ποιοτικα να φυγουνε να πανε αλλου

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΙΛΑΤΕ?ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ?