Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Ερχεται το Internet of Things στο Δημόσιο

Τριμελή Επιτροπή θα «τρέξει» τον διαγωνισμό για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Οριζόντιας Πλατφόρμας Internet of Things και δικτύου αισθητήρων. Ανοίγει ο δρόμος για  «έξυπνες πόλεις», έξυπνους αυτοκινητόδρομους αλλά και κυβερνοασφάλεια. 

 

«Έξυπνα» συστήματα χωρίς παρόχους θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν χιλιάδες φορείς του Δημοσίου μέσω της πλατφόρμας Internet of Things (iot.gov.gr) που θα αναπτυχθεί μέσα από Διεθνή, ηλεκτρονικό, ανοικτό διαγωνισμό.

Στόχος είναι η χώρα μας να μετατραπεί σε… «έξυπνη» με την ανάπτυξη εφαρμογών όπως οι έξυπνες πόλεις, οι έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι, η κυβερνοασφάλεια, ή η παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών του κράτους μέσω μιας κεντρικής κυβερνητικής IoT πλατφόρμας, συνολικού προϋπολογισμού 3,72 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής με αντικείμενο την διενέργεια Διεθνούς Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού για το έργο «Ολοκληρωμένο σύστημα Οριζόντιας Πλατφόρμας Internet of Things (iot.gov.gr) και δικτύου αισθητήρων».

Ως Πρόεδρος και μέλη της επιτροπής ορίζονται οι κάτωθι υπάλληλοι:

  1. ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ Αθανάσιος, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με βαθμό Α', Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια αυτού, την ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ειρήνη, υπάλληλο με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, με βαθμό Α’,του Τμήματος Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας, Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού Ραδιοεπικοινωνιών της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
  2. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Χρυσάνθη-Γεωργία, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ ΔιοικητικούΟικονομικού, με βαθμό Α', του Τμήματος Παρακολούθησης Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως μέλος, με αναπληρώτρια αυτής, την ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ Ανδρομάχη, υπάλληλο με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, ειδικότητας ΠΕ Νομικών, με βαθμό Α’ του Γραφείου Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Υπηρεσίας Συντονισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  3. ΒΕΡΓΑΔΟΣ Δημήτρης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ως μέλος με αναπληρωτή αυτού, τον ΒΕΛΟΝΗ Γεώργιο, υπάλληλο με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α΄, του Τμήματος Προτύπων και Τεχνολογικών Εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Αντικείμενο της Επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού είναι η διαδικασία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των φακέλων των προσφορών, κατά το άρθρο 100 του ν. 4412/2016, όπως ισχύει και της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών.

Η πλατφόρμα θα παρέχει την απαραίτητη βασική υποδομή για τους ενδιαφερόμενους φορείς προς ανάπτυξη διαφορετικών λύσεων γύρω από το Internet of Things.

Μερικές από τις λύσεις αυτές είναι ενδεικτικά:

  1. Μέτρηση κρίσιμων δεικτών ευημερίας (περιβαλλοντικοί δείκτες, ακτινοβολία, κατανάλωση ενέργειας κλπ)
  2. Παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών του κράτους
  3. Έξυπνες Πόλεις.

Η εν λόγω πλατφόρμα θα παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια, αλλά και όλα τα απαραίτητα εφόδια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων συστημάτων από τους αρμόδιους φορείς και θα επιτρέπει υλοποιήσεις, με διαφορετικές και ετερογενείς τεχνολογίες, αρχιτεκτονικές λύσεις και παρόχους. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και συνέργειες, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των πολιτών από την εφαρμογή ΙοΤ λύσεων.

Ταυτόχρονα θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη τέτοιων λύσεων με ελληνική προστιθέμενη αξία, μέσω της αξιοποίησης μιας ενιαίας, κεντρικής πλατφόρμας με ανοικτά πρότυπα και επαυξημένη κυβερνοασφάλεια, η οποία θα παρέχει πρόσβαση σε πλήθος χρηστών και θα επισπεύσει τον χρόνο δοκιμής και θέσης σε παραγωγική λειτουργία των IoT εφαρμογών.

Το μοντέλο – στόχος για την υλοποίηση της πλατφόρμας iot.gov.gr είναι το G-Cloud, το οποίο λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα υποστηρίζοντας κρίσιμες λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης.

Στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης, συμπληρωματικά της πλατφόρμας, θα αναπτυχθεί δίκτυο αισθητήρων για την μέτρηση περιβαλλοντικών δεικτών. Το δίκτυο θα αποτελέσει εφαρμογή ολοκληρωμένης λύσης (end to end) ώστε να λειτουργήσει ως οδηγός υλοποίησης άλλων αντίστοιχων έργων πανελλαδικής κλίμακας.

Ως IoT ορίζεται το δίκτυο επικοινωνίας συσκευών ή και αισθητήρων που ως στόχο έχει την μετάδοση πληροφοριών που συλλέγουν αλλά και την μεταξύ τους επικοινωνία. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται και μπορούν να αναλυθούν σε πραγματικό χρόνο για την λήψη ορθών αποφάσεων, βασισμένων σε πραγματικά και πρόσφατα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία μιας κεντρικής, οριζόντιας πλατφόρμας ΙοΤ, η οποία θα παρέχει την απαραίτητη βασική υποδομή για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προς ανάπτυξη διαφορετικών λύσεων ΙοΤ, είναι αναγκαία.

Η πλατφόρμα αυτή θα σχεδιαστεί ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα θα δίνει τα απαραίτητα εφόδια για τον σχεδιασμό και υλοποίηση συστημάτων σε αρμόδιους φορείς , χωρίς να τους περιορίζει σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, αρχιτεκτονικές λύσεις και παρόχους. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος, (φθηνότερη υλοποίηση), μεγιστοποιώντας τα οφέλη προς τους πολίτες.

Περαιτέρω, η ενιαία ΙοΤ πλατφόρμα, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία ανάπτυξης στους αρμόδιους φορείς, θα επισπεύδει τον χρόνο ανάπτυξης, δοκιμής και παραγωγικής λειτουργίας και θα εξασφαλίζει κατά το μέγιστο δυνατό την κυβερνοασφάλεια του όλου συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην «Ψηφιακή βίβλο»  περιλαμβάνεται το έργο «Ψηφιακή υποστήριξη για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια με χρήση εργαλείων IoT».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: