Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Αίτηση Ιράν για ένταξη στα BRICS, η Ρωσία και οι νέες συμμαχίες

Η Μόσχα επιδιώκει διεύρυνση συμμαχιών στη σκιά των δυτικών κυρώσεων. Η επέκταση των BRICS έχει ουσιαστικά αποφασιστεί. Αγκάθι η συναίνεση της Ινδίας, η οποία φοβάται τη μετατόπιση της ισορροπίας προς την Κίνα. Η κόντρες με την G7.




Το Ιράν κατέθεσε αίτηση για να γίνει μέλος της ομάδας των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών, η οποία είναι γνωστή ως BRICS, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ένας Ιρανός αξιωματούχος.

Μετά την Αργεντινή, που θέλει να ενταχθεί στα BRICS, ήρθε ησειρά της Τεχεράνης. Η ένταξη του Ιράν στην ομάδα των BRICS (από τα αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) «θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τις δύο πλευρές», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Αργεντινή έχει καταθέσει αίτηση για να ενταχθεί στην ίδια ομάδα χωρών.

Αξιωματούχοι της Αργεντινής δεν σχολίασαν άμεσα.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος βρίσκεται στην Ευρώπη, έχει τις τελευταίες ημέρες αναφερθεί στην επιθυμία του για την ένταξη της χώρας του στην ομάδα των BRICS.

«Την ώρα που ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν τι άλλο να καταστρέψει στον κόσμο, η Αργεντινή και το Ιράν κατέθεσαν αιτήσεις για να ενταχθούν στους BRICS», έγραψε η Ζαχάροβα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ασία, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αλλά έχει εντατικοποιήσει πρόσφατα τις προσπάθειές της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος διεύρυνσης συμμαχιών μεταξύ των μπλοκ Δύσης και Ρωσίας, η G7 προσκάλεσε στη σύνοδο στη Βαυαρία πέντε κράτη, τα οποία έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Δύο από αυτά -η Ινδία και η Νότια Αφρική- ανήκουν στα BRICS. Πρόσκληση έλαβαν επίσης η Αργεντινή, που θέλει να ενταχθεί στα BRICS και είναι επίσης καλεσμένη στη σύνοδο κορυφής του Πεκίνου. Η άλλη είναι η Ινδονησία, η οποία θεωρείται υποψήφια χώρα των BRICS.

Η επέκταση των BRICS  έχει ουσιαστικά αποφασιστεί. Η εφαρμογή της απόφασης εξαρτάται κυρίως από τη συναίνεση της Ινδίας, η οποία θέλει να αποφύγει τη μετατόπιση της ισορροπίας εντός της συμμαχίας, προς την Κίνα.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: