Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Μπ. Τζόνσον: Στο πλευρό του Ερντογάν με αντάλλαγμα τα Eurofighter

Η διπλή επικοινωνία του Βρετανού πρωθυπουργού προ ημερών με Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν «έπαιξε» πολύ και δεν αξιολογήθηκε όπως έπρεπε από τα ελληνικά μέσα. Η «αγάπη» του, ελληνομαθούς με βίλα στο Πήλιο και μπαμπά που λατρεύει τη χώρα μας, Μπόρις Τζόνσον μάλλον εξαντλείται σε αυτά και δεν φτάνει σε μια ενεργότερη στήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι της Τουρκίας, όπως αποκαλύπτεται ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.



Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του την περασμένη Τετάρτη και από το Μαξίμου διοχετεύθηκε πως οι δυο πολιτικοί συζήτησαν για το θέμα της Ουκρανίας και την ανάγκη στήριξης της στο πλαίσιο της επίδειξης ενότητας από τη Συμμαχία αλλά και για «τις προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη». Φαίνεται πως οι προκλήσεις για τον Άγγλο πρωθυπουργό ήταν η… σύσταση στον Κ. Μητσοτάκη να μην αντιδράσει αν προκληθεί από τον Ερντογάν στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και να μην ανταποδώσει το «χτύπημα» ρίχνοντας στο τραπέζι τους αναθεωρητικούς χάρτες της Τουρκίας, τις μηνιαίας παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τις προκλήσεις πάσης φύσης από επίπεδο ρητορικής μέχρι τις υβριδικές απειλές μέσω των προσφυγικών ροών. Δεν έχει γίνει γνωστό πως του απάντησε ο πρωθυπουργός αλλά ο Τζόνσον, πέραν του «Άνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον, ὃςμάλαπολλὰπλάγχθη…», ξέρει και άλλα… έπη να μας διηγηθεί..

Για να ξεκαθαριστεί περισσότερο ο ρόλος του Μπόρις, αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον Κ. Μητσοτάκη επικοινώνησε και με τον Τούρκο Πρόεδρο, συζητώντας μαζί του θέματα της ευρύτερης ασφάλειας, του ουκρανικού αλλά και των δημερών σχέσεων με έμφαση την οικονομική συνεργασία. Βλέπετε, με τα εμπόδια στην ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας από την Αμερική, ο Ερντογάν στράφηκε στον έτερο Καπαδόκη των Αγγλοσαξόνων, διερευνώντας το περιθώριο αγοράς Eurofighter. Άλλο που δεν ήθελε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που κατακρημνίζεται δημοσκοπικά, έχει ένα σωρό προβλήματα στο εσωτερικό του και νιώθει την ανάγκη για μια επιτυχία σε επίπεδο οικονομικό-διπλωματικό. Και σε αυτό το πλαίσιο είπε να «εξυπηρετήσει» τον σουλτάνο, αναλαμβάνοντας ο ίδιος πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξισώνοντας Ελλάδα και Τουρκία αλλά και συστήνοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό να μην ανταποκριθεί στις προκλήσεις του Ερντογάν, να «δώσει τόπο στην οργή» αν ο Τούρκος πει τα δικά του για να μη χαλάσει το κλίμα στη Συμμαχία!

Αυτό που υποψιάζονται κάποιοι, βγήκε και δημοσιοποίησε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γ. Βαληνάκης σε τουίτ του: 



πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: