Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Τρομάζουν μεταλλάξεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Γεμίζουν τα νοσοκομεία με ασθενείς από Covid-19, ενώ μειώνονται οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ • Προβληματισμός για τη μεγάλη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων.



Μπορεί η χώρα να κινείται ήδη στον ρυθμό των περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο οι ειδικοί συνεχίζουν να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για έξαρση της πανδημίας στο προσεχές χρονικό διάστημα.  

Εκτός από την ανοδική τροχιά στα ημερήσια, επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι επιστήμονες προβληματίζονται για τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία με συμπτώματα της νόσου Covid-19, καθώς και για τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Μάλιστα, την Κυριακή ο αριθμός των διασωληνώσεων αυξήθηκε στα 262 άτομα, έναντι 249 που ήταν την προηγούμενη ημέρα. 

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι κατά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός εισαγωγών, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ. Μάλιστα, τόνισε ότι σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι τα νοσοκομεία της Αττικής θα φτάσουν στο 100% της πληρότητάς τους σε κλίνες ΜΕΘ, γύρω στις 21 Μαρτίου. 

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής πίεση στα νοσοκομεία που δοκιμάζονται εδώ και μήνες σκορπά ανησυχία για την αντοχή του συστήματος υγείας, που μέχρι στιγμής πάντως ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν ενισχύθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω πανδημίας.

Διπλασιάστηκαν σε μια μέρα τα μεταλλαγμένα κρούσματα

Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται από τη συνεχή καταγραφή μολύνσεων από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στη χώρα μας, που φέρονται να είναι πιο μεταδοτικά. Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε απότομη αύξηση των κρουσμάτων αυτών, σημειώνοντας πως πλέον ανέρχονται συνολικά σε 403 (397 για το βρετανικό στέλεχος και 6 για το νοτιοαφρικανικό), από 236 την προηγούμενη ημέρα. 

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για το στέλεχος από τη Νότια Αφρική, καθώς οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει με ακρίβεια εάν τα γνωστά εμβόλια για τη νόσο είναι αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA δήλωσε ξεκάθαρα ότι «πέραν των προβλημάτων που είχαμε, προστίθεται και το θέμα των μεταλλάξεων, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα». Αναφερόμενος στο θέμα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, παραδέχθηκε ότι «έχουμε μικρότερη κάλυψη», ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι η κάλυψη αυτή «επαρκεί με δεδομένο τη μεγάλη παραγωγή αντισωμάτων που προκαλείται από τα εμβόλια».

Όπως και άλλοι επιστήμονες, αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στο θέμα των νοσοκομείων, λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση. Επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση».

Τα μέτρα και οι ειδικοί

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε διχασμένη την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετούν για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μεταξύ των μέτρων που φέρεται να συζητήθηκαν αλλά δεν πήραν τον δρόμο της εφαρμογής, ήταν το κλείσιμο των σχολείων και το γενικευμένο lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, επισήμανε πώς εάν αλλάξουν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερες ειδικότητες, ενώ υπογράμμισε ότι κάθε φορά που η επιτροπή θα ανακοινώνει μέτρα, θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει και μια πρόβλεψη-ανάλυση της σχετικής επιτυχίας που αναμένουμε από αυτά.

«Παραδείγματος χάριν, γιατί θα κλείσει η κυκλοφορία από τις 18:00 και όχι από τις 19:00 ή τις 20:00; Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία που να τεκμηριώνει ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί αυτό το μέτρο; Είναι διαφορετικό. Εάν θα πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία επομένως υπάρχει κάποια διεθνής εμπειρία η οποία να δείξει ότι θα σταματήσει η διασπορά σε τέτοιο βαθμό λόγω του κλεισίματος του σχολείου ή είναι θέμα κινητικότητας, ότι δηλαδή πηγαίνουν οι γονείς που πηγαίνουν να πάρουν τα παιδιά από τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια: