Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Η βιντζότρατα στα νερά του Κορινθιακού ( αναδημοσίευση από το krissaiosdive.blogspot.com)



Μετά από 2 χρόνια «πειραματικής αλιείας» όπως βαφτίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η εκκαθάριση των ακτών στον Ελλαδικό χώρο και την αποστολή των αποτελεσμάτων του πειραματικού προγράμματος  στην Ευρωπαϊκή επιτροπή Αλιείας για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων για την βιωσιμότητα του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας , έγινε το γνωστό μαγείρεμα των αποτελεσμάτων και η επιτροπή έφαγε την Ελληνικά «κακαβιά» και έδωσε την παράταση που ζητήθηκε από τους επαγγελματίες που δρουν μέσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
΄Όλοι μας ξέραμε την πραγματικότητα μα παρόλο που είμαστε πλειοψηφία ή μειοψηφία των βιντζοτρατάδων ξέρει να κάνει τη δουλειά της τέλεια.
Τέλος του 2017 ο Κορινθιακός μετά από χρόνια και καιρούς και με τη <βοήθεια> των μεδουσών χαρακτηρίζεται θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και μπαίνει στο δίκτυο Natura με ότι θετικά μπορεί να προκύψουν για όλο το Κόλπο και για τις περιοχές των 14 Δήμων που βρίσκονται γύρω του.
Ένα βήμα ουσιώδες που η Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «ΑΛΚΥΩΝ» χαιρέτισε μετά από τόσους αγώνες με ικανοποίηση και έδωσε πνοή για τα επόμενα μεγάλα βήματα που θα γίνουν.
Ο νυν Υπουργός αναγκασμένος να θέσει πλέον περιοχές απαγόρευσης κάνει με το νέο ΦΕΚ που εκδίδει αρχές Οκτωβρίου να γελάνε μαζί του όλοι οι φορείς από παράκτιους αλιείς , οικολογικές οργανώσεις και ερασιτέχνες αλιείς βάζοντας απαγορεύσεις, φυσικά καθ’ υπόδειξη, σε περιοχές στον Κ.Κ που ούτως ή άλλως απαγορευόταν η χρήση της Βιντζότρατας, ακόμη και περιορίζοντας αυτές.
Επειδή ο εμπαιγμός και η κοροϊδία δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες η «ΑΛΚΥΩΝ»  απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου να ΣΕΒΑΣΤΕΙ την υπογραφή της και να σταματήσει ΑΜΕΣΑ την χρήση της βιντζότρατας στον Κορινθιακό Κόλπο. Επίσης να κηρύξει προστατευμένες θαλάσσιες ζώνες στον Κ.Κ στις οποίες να απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε συρόμενου αλιευτικού εργαλείου  και να μειώσει κατά δύο (2) εβδομαδιαίως τις ημέρες εργασίας , καθώς και τον συνολικό χρόνο αλιείας από 15 έως 30 ημέρες για κάθε Αλιευτική περίοδο.
Οι παράκτιοι Αλιείς βλέπουν να μειώνονται τα εισοδήματά τους και ο μόχθος τους να χάνεται ενώ κάποιοι λίγοι (βιντζοτρατάδες) να πετάνε τα ψάρια στη θάλασσα λόγω μικρού μεγέθους ή να τα δίνουν σε τιμές ενός καφέ για να πουν μετά ότι δίνουν φθηνό ψάρι στο κόσμο που υποφέρει από την οικονομική κρίση…
Το φιλότιμο χάθηκε μαζί και το μέτρο και η σωστή διαχείριση των αποθεμάτων στον Κορινθιακό Κόλπο μονόδρομος ώστε να μπει ένα φρένο στην εξόντωση των βυθών και των παράκτιων ζωνών και της ακτογραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: