Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Άλλαξε ο τρόπος αντιμετώπισης, αλλά δε μειώθηκε η επικινδυνότητα στο μεταλλείο : Κινδυνεύουν “ευγενικά”!

-Χαοτική φέρεται να είναι η κατάσταση σε θέματα ασφάλειας στην IMERYS με τους εργαζόμενους να τρέμουν για τη ζωή τους. -Με μηδενική ή ελάχιστη εμπειρία σε υπόγεια κοιτάσματα στελέχη της τοπικής διοίκησης του μεταλλείου καλούνται σήμερα να διαχειριστούν.



Από την έντυπη έκδοση της  εφημερίδας "Ώρα της Φωκίδας"

 Σε καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί  ανά πάσα ώρα και στιγμή, μοιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι της Imerys από το γεγονός ότι συνεχίζονται  το ένα πίσω από το άλλο τα επικίνδυνα συμβάντα και ατυχήματα, μέσα και έξω από τις στοές, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

«Σε μερικές στοές είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια ημέρα, σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτε σε σχέση με την εποχή του κ.  Πολυχρονόπουλου. Άλλαξε, ίσως, κάτι σε σχέση με τον τρόπο που  συμπεριφέρονται αλλά σε ότι αφορά την ασφάλεια  στην εργασία ελάχιστες είναι οι βελτιώσεις» θα ξεκινήσει την καταγγελία του στην ΩτΦ εργαζόμενος, ο οποίος για προφανείς λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, για να συνεχίσει  τονίζοντας ότι «όλοι μας μπαίνουμε μέσα σε κάποιες στοές  χωρίς να γνωρίζουμε αν θα ξαναβγούμε ζωντανοί, αν θα ξαναδούμε τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας, αν θα δούμε ξανά στρωμένο το τραπέζι του σπιτιού μας…», θέλοντας ίσως με αυτήν την κραυγή αγωνίας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος.
Από την πλευρά της η εταιρία, αν και κλήθηκε δια μέσω του κ Καλαρίδη, να δώσει τη δικιά της διάσταση στα καταγγελλόμενα,  εντούτοις προτίμησε να μην απαντήσει, μια σιωπή που σίγουρα είναι δηλωτική πάνω στο ερώτημα «τι πραγματικά συμβαίνει;»

Τα τελευταία  ατυχήματα

Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει πραγματικά να αισθάνονται ότι έχουν τους Αγίους Πάντες με το μέρος τους, καθώς κάποιες φορές κυριολεκτικά γλύτωσαν το ατύχημα  ή δυστύχημα – ποιος ξέρει;- από καθαρή τύχη.
Σύμφωνα με εργαζόμενο που γνωρίζει  την φερόμενη  ως «άθλια  κατάσταση» που επικρατεί στη συγκεκριμένη εταιρία το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τα κάτωθι συμβάντα-ατυχήματα, αν και όπως θα τονίζει πολλοί εργαζόμενοι από το φόβο της απόλυσης δεν μιλούν ανοιχτά στα σωματεία για όλα τα γεγονότα:

1. Στη στοά 1625 ή την 1540, που βρίσκεται πάνω από το «51», πριν από περίπου ένα μήνα παραλίγο να έχουμε σοβαρό ατύχημα όταν έφυγε μεγάλη ποσότητα βωξίτη από το παραμέντο   (πλαϊνό στοάς) και ευτυχώς που ο χειριστής που βάζει το νύχι το κατάλαβε τελευταία στιγμή φεύγοντας  πέρα με αποτέλεσμα να αποφευχθεί το ατύχημα.

2. Στην Κουκουβίτσα μέσα σε μόλις 2 μήνες είχαμε δύο παραλίγο σοβαρά ατυχήματα.
Α. Ξεκόλλησε από το παραμέντο μεγάλη ποσότητα βωξίτη και έπεσε πάνω σε πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι γομωτές χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς παρά μόνο το μηχάνημα έπαθε σοβαρές ζημιές.
Β. πριν από  περίπου 15 ημέρες έπεσε ποσότητα βωξίτη από παραμέντο με αποτέλεσμα να πάθει σοβαρή ζημιά

3. Στη στοά 526 (νερά 4)πριν από περίπου ένα μήνα έφυγε από την οροφή και το παραμέντο μεγάλη ποσότητα βωξίτη, υπολογίζεται σε περίπου 3-4.000 τόνοι (τεράστια ποσότητα. Για να καταλάβετε το μέγεθος κάθε φορτηγό φορτώνει περίπου 20-22 τόνους).  Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν δούλευαν εργαζόμενοι στη στοά αλλά θα έπιαναν δουλειά λίγο αργότερα.

4. Ξανά στη στοά 526 είχαμε πτώση βωξίτη πάνω σε όχημα φορτωτή που ήταν σε λειτουργία. Ο οδηγός –χειριστής ευτυχώς δεν έπαθε κάτι σοβαρό, παρά μόνο τον πήραν κάποια θραύσματα από το ανοιχτό παράθυρο. Στη συνέχεια τον μετέφεραν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Λαμίας, από όπου εξήλθε την ίδια ημέρα.
Σύμφωνα με την μαρτυρία του εργαζόμενου για τη συγκεκριμένη στοά οι συνδικαλιστές των ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ  αλλά και του  ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ είχαν επισημάνει στη διοίκηση το πρόβλημα χωρίς ωστόσο να παρθεί κανένα μέτρο ασφαλείας, σύμφωνα πάντοτε με τις καταγγελίες.

5.Το τελευταίο σοβαρό συμβάν  έγινε την περασμένη Τετάρτη κάπου κοντά στις στοές 610-617. Πράγματι, εκείνη, την παραλίγο μοιραία ημέρα, ο  οδηγός- χειριστής προσπάθησε να περάσει από το συγκεκριμένο δρόμο  εντός στοάς  ο οποίος   ξαφνικά υποχώρησε με αποτέλεσμα το μηχάνημα μαζί με το οδηγό του να βρεθούν στο κενό, περίπου 4-5 μέτρα. Τι είχε συμβεί; Απλά είχαν τοποθετήσει φουρνέλα κάτω από το δρόμο με αποτέλεσμα να φαγωθούν τα σωθικά του, οι κολώνες του δημιουργώντας   ξετρύπι. Και ενώ σύμφωνα με το νόμο αλλά και την κοινή λογική οι υπεύθυνοι μηχανικοί της εταιρίας  θα έπρεπε  είχαν ειδοποιήσει τους άλλους εργαζόμενους αλλά και να τοποθετήσουν ενημερωτικές πινακίδες δεν έκαναν απολύτως τίποτε παίζοντας κορώνα-γράμματα με τη ζωή του χειριστή ο οποίος , ευτυχώς, τη γλύτωσε.
Μάλιστα, αμέσως μετά το συμβάν οι εργαζόμενοι της Imerys από την απελπισία και την αγανάκτησή τους  άρχισαν να ουρλιάζουν τόσο δυνατά που «τους ‘άκουσαν ακόμη και οι συνάδελφοι που εργάζονται στη ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟ»

6. Επιπλέον, ως διαχρονικά πολύ σημαντικό θεωρείται  το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις στοές με τα πλαστικά εξαερισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρονται να δουλεύουν σωστά μόνο το 1/5  από αυτά με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ασκούν τα καθηκοντά τους με λιγότερο οξυγόνο , κάτι που μακροπρόθεσμα βλάπτει σοβαρά την υγεία τους καθώς παρουσιάζονται μια σειρά σοβαρές ασθένειες. Ζημιά όμως  γίνεται και στα μηχανήματα τα οποία λόγω  έλλειψης αέρα δουλεύουν συνεχώς στο κόκκινο, με ότι αυτό συνεπάγεται ….

Οι αφορμές και η βασική αιτία

Σύμφωνα με  έμπειρους εργαζόμενους που μίλησαν στην ΩτΦ, πάντα όμως υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία και θα υποστούν σοβαρές συνέπειες, δυο είναι οι βασικές αιτίες των συχνών συμβάντων.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των στοών συνεχίζει να μην μπαίνει ξεσκαρωτής επειδή η τοπική διοίκηση θέλει να μειώσει το κόστος και συνάμα να βγει γρήγορα το πλάνο παραγωγής, κάτι εντελώς απαραίτητο προκειμένου να καλυφθούν τα συμβόλαια πώλησης.
Ο δεύτερος, όχι όμως υποδεέστερης  σημασίας λόγος, είναι ο υπερβάλλοντας  ζήλος  των υπεύθυνων μηχανικών της στοάς. Όπως μας εξηγούσε έμπειρος εργαζόμενος κάποιοι μηχανικοί δείχνουν να μην υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια  παρά μόνο πως θα βγάλουν το πλάνο παραγωγής που έχει καθορίσει κεντρικά η διοίκηση.
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, πρέπει  να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με όλες τις πηγές μας η διοίκηση της Imerys στη Γαλλία  συνεχίζει να έχει ως πρώτη της προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων, κάτι που έχει μεταφέρει με κάθε τρόπο στην τοπική διοίκηση και τους υπευθύνους μηχανικούς.
Δυστυχώς όμως αυτή η θεμελιώδης αρχή της κεντρικής διοίκησης του Ομίλου δεν βρίσκει εφαρμογή στην τοπική διοίκηση και όχι κατ’ ανάγκη από πρόθεση ή δόλια σχέδια.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από την αποχώρηση του κ. Πολυχρονόπουλου, ο οποίος πήρε μαζί του τα καλύτερα και εμπειρότερα στελέχη της εταιρείας αποδυναμώνοντας την σε σημείο να μη μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η S&B και μετέπειτα Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, ήταν μια εταιρεία με τεράστια εμπειρία στα επιφανειακά, αλλά καθόλου εμπειρία στα υπόγεια. Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν, με μηδενική ή ελάχιστη εμπειρία σε υπόγεια κοιτάσματα καλούνται σήμερα να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο υποχρεώσεων, δίχως την εμπειρία, ίσως και τη γνώση σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, υπεύθυνος από την πλευρά της διοίκησης για τις στοές είναι ο Διευθυντής παραγωγής κ. Τέλης Ξυλικάκης, ο οποίος όμως δεν διαθέτει πολυετή πείρα σε υπόγεια κοιτάσματα και αυτό αντικειμενικά αποτελεί μεγάλο προβλημα..

Ένα από τα σημαντικά λάθη της σημερινής κεντρικής διοίκησης και του κ. Poignon είναι ότι δεν φρόντισαν να αντικαταστήσουν τις απώλειες  που προκάλεσε ο κ. Πολυχρονόπουλος, φέρνοντας έμπειρα στελέχη από τη Μήλο και άλλες δομές της πολυεθνικής.
Άλλωστε αργά ή γρήγορα, αν η κατάσταση μείνει ως έχει θα έχει ορατό, μετρήσιμο και τεράστιο κόστος για τη μητρική εταιρεία, τόσο σε παραγωγή, όσο και σε κύρος. Ελπίζουμε όμως και ευχόμαστε ολόψυχα να μην έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Που οφείλεται η  φαινομενικά ανεξήγητη στάση του  κ. Poignon

Στη συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε πριν από περίπου δύο μήνες στην ΩτΦ  ο διευθυντής της εταιρίας  κ. Πουανιόν είχε παραδεχτεί το πρόβλημα με τις συνθήκες εργασίας τονίζοντας ωστόσο ότι σταδιακά  θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί  ο κίνδυνος. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα περίφημα «μέτρα ασφαλείας» ελήφθησαν σε ελάχιστες στοές ενώ στην πλειοψηφία τους η κατάσταση παρέμεινε εντελώς ίδια, αν όχι χειρότερη. Φημολογείται μάλιστα εντόνως, ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων κατά την τελευταία αυτοψία διαπίστωσε σοβαρά θέματα, τόσο που θα έπρεπε να σφραγίσει δυο στοές, όπως λέγεται, ίσως καθ’ υπερβολή. 
Στελέχη της εταιρίας που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα    στη Φωκίδα ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή  ο Γάλλος διευθυντής συνεχίζει να μην έχει καλή εικόνα για την ακριβή κατάσταση των πραγμάτων  καθώς είναι εγκλωβισμένος στο πρόβλημα επικοινωνίας. 
«Ο Γάλλος φαίνεται να έχει καλές προθέσεις  και έχει διαφορετική νοοτροπία. Όμως γύρω του υπάρχει ένα κονκλάβιο συνεργατών που ουσιαστικά εκμεταλλεύεται  το πρόβλημα της επικοινωνίας που έχει λόγω γλώσσας  και δεν του μεταφέρουν όσα στοιχεία χρειάζεται να γνωρίζει προκειμένου να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις άλλωστε δεν έχουν και τι να του πουν. Ευχαριστούν την τύχη τους που δεν μιλάει ελληνικά και μπορούν να δικαιολογούν τις μεγάλες ευθύνες τους», τονίζει η πηγή μας συμπληρώνοντας ότι αυτό «είναι καταστροφικό τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, που συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες των προσωπικών φιλοδοξιών, ολιγωριών, ανεπαρκειών και αδυναμιών συγκεκριμένων στελεχών της τοπικής διοίκησης του μεταλλείου, όσο και για την ίδια την εταιρία η εικόνα της οποίας συνεχίζει να καταρρακώνεται  στην τοπική-και όχι μόνο- κοινωνία».

Απαιτούν πιο ξεκάθαρη θέση από το Δήμαρχο Δελφών

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές ο Δήμαρχος κ Παναγιωτόπουλος πριν από 2 ημέρες επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο 51 προκειμένου να ζητήσει οικονομική βοήθεια για ποδοσφαιρικό σωματείο. Η συζήτηση μπορεί να επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα αλλά δεν μίλησαν καθόλου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι και δια μέσω της ΩτΦ εκφράζουν το παράπονο τους υπενθυμίζοντας όλο νόημα ότι  η τεράστια πλειοψηφία τους αποτελούν δημότες Δελφών και ως τέτοιοι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και συμπάθεια από το δήμαρχο.
Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, επί κ Πολυχρονόπουλου, ο δήμαρχος Δελφών και το Δημοτικό Συμβούλιο πήραν, έστω και κατόπιν έντονων πιέσεων, θέση για το πρόβλημα στην ασφάλεια στην εργασία  υπέρ των εργαζομένων. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η στάση τους έχει ουδετεροποιηθεί, συνέπεια ίσως των διαβεβαιώσεων της νέας διοίκησης ότι θα κάνει προσπάθεια να καλυτερεύσει τα πράγματα ή και των δωρεών σε μελέτες που έχουν κάνει στο Δήμο.
Το θέμα όμως επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη με βιαιότητα  και θα πρέπει η δημοτική αρχή να επανακαθορίσει τη στάση της δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον στους Δημότες της και τις οικογενειές τους.

«Να πάρει σταθερή θέση ο βουλευτής και να μην κλωθογυρίζει…»

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ Κωστοπαναγιώτου το διάστημα με τον κ Πολυχρονόπουλο έδειξε θεωρητικά να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων προκαλώντας σειρά συναντήσεων με στελέχη του υπουργείου εργασίας και περιβάλλοντος. Ωστόσο – και αυτό θα πρέπει να σημειωθεί- ο κ Κωστοπαναγιώτου – δεν επενέβη στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του θεσμικού ρόλου των εργαζομένων μέσω των συμβουλίων τους αλλά έμεινε στην πιστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας η οποία σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί υπέρ του δυνατού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η εταιρία.
Τώρα, το θέμα επανέρχεται και οι εργαζόμενοι προσδοκούν από το βουλευτή, ο οποίος μάλιστα συνεχίζει να αυτοπροσδιορίζεται ως “αριστερός” , ενεργότερη συμμετοχή.
«Εντάξει, επί Πολυχρονόπουλου μας βοήθησε να συναντηθούμε με κάποιους παράγοντες υπουργείων. Όμως επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτε. Η ανασφάλεια συνεχίζει να μας κατατρώει τη ψυχή. Σήμερα το θέμα επανέρχεται. Θα πρέπει και ο βουλευτής να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση και να μην κλωθογυρίζει στην ίδια , σχεδόν ουδέτερη, θέση » θα μας τονίσει ο εργαζόμενος  ο οποίος επιπλέον θα μας αποκαλύψει ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου εργασίας.

Η Ομοσπονδία γνωρίζει,  όχι όμως και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου

Για την όλη κατάσταση ενημερωμένη είναι η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων η οποία το προσεχές διάστημα θα έχει συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, ίσως και με την ίδια την κ Υπουργό, και στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης θα τεθεί και το ζήτημα της Φωκίδας.
Απεναντίας, για τα τελευταία συμβάντα-ατυχήματα δεν είχε ενημερωθεί  η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.  Αυτό μας διαβεβαίωσε τόσο ο  νυν αντιπρόεδρος κ Σάββας Γιαννοσπύρος όσο και το μέλος της διοίκησης και παλιός συνδικαλιστής κ Γιώργος Ιωσηφίδης.  Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι   σημαντική μερίδα εργαζομένων δείχνει να έχει χάσει την υπομονή του  με τα πολλά λόγια και υποσχέσεις της διοίκησης και να απαιτεί τόσο από τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματείο όσο και από το Εργατικό Κέντρο  πιο δυναμικές λύσεις στην κατεύθυνση  προάσπισης της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι απολύτως μη κατανοητό,αυτός ο αχταρμάς σκέψεων και γραφομένων απο μια τοπική φωνή που πάντοτε εξέφρασε απόψεις ,όπου φυσάει ο άνεμος.Η προσβολή του μεταλλωρυχου στο έπακρο είναι οτι έφυγαν τα στελέχη του ακατανόμαστου και έπαψε να υπαρχει εμπειρία.Αυτο είναι ντροπή,οι πιστοί της αίρεσης της ΕΛΜΙΝ δεν λειτούργησαν ποτέ με ασφάλεια,ποτέ με σύστημα,ποτέ με εμπειρία,στο μυαλό τους ήταν μόνο η ικανοποίηση του αφεντικού τους πατώντας επι πτωμάτων και η εφαρμογή της πάγιας αρχής ,οι ζωντανοί με τους ζωντανούς και οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους.Εμπειροι εργαζόμενοι υπήρχαν στο μεταλλείο ,Προ ΕΛΜΙΝ,αυτοί όμως πήγαν σπίτι τους για τους λόγους που όλοι ξέρουμε.Αυτο που δεν ξέρουμε είναι γιατι αυτοί που επέστρεψαν,εφαρμόζουν τις τακτικές και τις γραμμές της της ΕΛΜΙΝ,για τις οποίες κάποτε εκδιώχθηκαν.Αυτο είναι ένα μεγάλο ερώτημα.Δυστηχως τα πράγματα εδώ που έφτασαν δεν γυρίζουν πίσω.Στελεχη δεν υπάρχουν και αυτά που υπάρχουν δεν θέλουν να εφαρμόσουν τη εργασία που έμαθαν να κάνουν εδώ και χρόνια.Το γιατι είναι κατι άλλο πολυ πιο δύσκολα κατανοητό ,σαν κι αυτό που λέγαν οι παλιοί ,οτι το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι.Το σχόλιο αυτό δεν απευθύνεται ούτε στο ευρύ κοινό ,ούτε στους ΔΥ της Φωκίδας ,παρά μόνο στα παιδιά της στοάς.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχε εμπειρία η S&B στα υπόγεια; Εταιρεία που κάνει υπόγεια από τη δεκαετία του '60; Ρε θα μας τρελάνετε;
Ότι τους έδιωξε/παραίτησε η ΕΛΜΙΝ με τον αχαρακτήριστο προεδρο είναι αλλο πράγμα. Και οι τωρινοι μηχανικοι που έμειναν και προέρχονται απο την παλιά ΕΛΜΙΝ έτσι έμαθαν οι άνθρωποι έτσι κάνουν. Εάν θελήσει η Imerys να τους μάθει αλλιώς θα το κάνει. Μέχρι τότε ...προφάσεις εν αμαρτίες.
Και η συνωμοσιολογία πάει σύννεφο και καθόλου άδικα.

Ανώνυμος είπε...

Θα ξεπεράσω το γεγονός ότι το άρθρο είναι κακογραμμένο και θα σταθώ στις αντιφάσεις που προκύπτουν από αυτό. Ο συντάκτης ξεκινά λέγοντας «Σε μερικές στοές είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια ημέρα, σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτε σε σχέση με την εποχή του κ. Πολυχρονόπουλου», άρα κάτι δεν γινόταν καλά στην εποχή αυτή. Ο συντάκτης εντοπίζει και τις αιτίες του προβλήματος παρακάτω λέγοντας:
«Το πρόβλημα ξεκίνησε από την αποχώρηση του κ. Πολυχρονόπουλου, ο οποίος πήρε μαζί του τα καλύτερα;;; και εμπειρότερα;;; στελέχη της εταιρείας αποδυναμώνοντας την σε σημείο να μη μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η S&B και μετέπειτα Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, ήταν μια εταιρεία με τεράστια εμπειρία στα επιφανειακά, αλλά καθόλου εμπειρία στα υπόγεια. Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν, με μηδενική ή ελάχιστη εμπειρία σε υπόγεια κοιτάσματα καλούνται σήμερα να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο υποχρεώσεων, δίχως την εμπειρία, ίσως και τη γνώση σε κάποιες περιπτώσεις»
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η S&B η οποία δραστηριοποιήται στην υπόγεια εκμετάλλευση δεκαετίες, διαθέτει μηδενική εμπειρία στα υπόγεια. Ευτυχώς που ήρθε η ΕΛΜΙΝ και έφερε την εμπειρία της...

Ανώνυμος είπε...

Το 51 είναι για κλάματα.