Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ας σας πω μια ιστορία από τα χτες που δεν θα την μάθετε από τα ΜΜΕ....





Ας σας πω μια ιστορία από τα χτες που δεν θα την μάθετε από τα ΜΜΕ την οποία τυγχάνει να την ξέρω, μια εκπληκτική προσπάθεια που έγινε με επιτυχία αλλά δεν ήρθε ποτέ στην δημοσιότητα, και ίσως δεν έρθει ποτέ.

Όταν ο Δήμος Αθηναίων κατάλαβε πως η φωτιά πλησιάζει την κατασκήνωση, δεν δίστασε καθόλου. Γύρω στις 5 το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για την εκκένωση 617 παιδιών και μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που υπήρχε ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. Ναι, υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και υλοποιήθηκε μέχρι κεραίας με ότι αλλαγές χρειάστηκαν. Τα παιδιά έπρεπε να φύγουν άμεσα. Πως; Με τι μέσα;Ο Δήμος είχε προνοήσει και είχε σύμβαση με εταιρεία λεωφορείων. Έτσι δεν φοβήθηκε να στείλει τα λεωφορεία να πάρουν τα παιδιά, μια εκκένωση ουσιαστικά μέσα στις φλόγες. Η Δημοτική Αστυνομία ήταν φυσικά παρούσα και σε επιφυλακή.


Η κατάσταση στην κατασκήνωση γινόταν δύσκολη. Απλά να πούμε ότι οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις δίπλα ακριβώς κάηκαν ολοσχερώς. Ο Δήμος Αθηναίων είχε φυσικά προνοήσει και είχε στείλει 2 υδροφόρες που πολέμησαν εκεί με δημοτικούς υπαλλήλους με ίδια μέσα τις φλόγες. Και νίκησαν. Στάλθηκε και τρίτη και τέταρτη μέσα στην νύχτα.


Συνολικά φορτώθηκαν 15 πούλμαν, για τα οποία δημιουργήθηκε εναλλακτική διαδρομή της Μαραθώνος και συνοδεία περιπολικών της Δημοτικής Αστυνομίας πέρασαν «σφαίρα» από παντού. Δίπλα από φλόγες και την καταστροφή, αλλά πέρασαν με ασφάλεια. Μαζί με τα παιδιά έφυγαν από τις φλόγες και 50 περίπου πρόσκοποι. Τα παιδιά δεν κινδύνευσαν χάρη στην προνοητικότητα.


Ταυτόχρονα το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου λάμβανε οδηγίες πως θα ενημερώνει ανά 5λεπτο. Κανείς γονιός δεν έμεινε χωρίς έγκυρη και σωστή ενημέρωση. Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Απλά μια σύγκριση με το ότι η επίσημη πολιτεία δεν ενημέρωνε για 10 ώρες! Η Τεχνόπολη άνοιξε για να υποδεχτεί τα παιδιά καθώς και τους γονείς που θα ερχόντουσαν να τα παραλάβουν. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ήταν εκεί, άνθρωποι να στηρίξουν γονείς και παιδιά. Ξενοδοχεία ήταν σε ετοιμότητα να υποδεχτούν παιδιά που δεν θα είχαν γονείς στην Αθήνα. Ετοιμάστηκε μηχανισμός ταυτοποίησης και καταγραφής, όλα σε χρόνο ρεκόρ. Δεν θα μπορούσαν να παραδίδουν τα παιδιά έτσι! Οι υπηρεσίες του Δήμου λειτούργησαν άψογα υπό πιεστικές συνθήκες και απέδωσαν τα μέγιστα. 


Μπορεί λοιπόν να φαίνεται απλό αλλά δεν ήταν καθόλου. Μέσα σε 4 ώρες τα παιδιά ήταν με τους γονείς τους. Κανείς δεν κατάλαβε το παραμικρό, ουδεμία διαφήμιση, συνδέσεις με κέντρα επιχειρήσεων και φιέστες. Απλά, μεθοδική δουλειά. Βοήθεια από κάπου αλλού; Καμία.


Μην ρωτήσετε, δεν ήμουν εκεί ούτε καν μέρος της προσπάθειας, αλλά έμαθα τι συνέβη. Και μιας και κανείς από τους συντελεστές δεν θα πει τι έγινε, από συστολή και μόνο, σας το μεταφέρω. Αν θεωρείτε πως όλα αυτά ήταν απλά δεν ήταν. Είναι όμως μια νότα αισιοδοξίας στην σημερινή μαύρη μέρα.


Και μια μικρή λεπτομέρεια. Οι κατασκηνώσεις θα ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα. Μαθήματα οργάνωσης και πολιτικής προστασίας made in Athens


Thodoris Psyrris

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τη φωτιά της Πεντέλης τη δεκαετία του ΄80 με τις κατασκηνώσεις του Υπ.Παιδείας στην Παλιά Πεντέλη και στο Ζούμπερι στο Μάτι στην περιοχή Ζούγκλα που κάηκε εχθές. Τα παιδιά αποχώρησαν εγκαίρως (ΚΑΙ από τις γειτονικές κατασκηνώσεις) ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με ασφάλεια, γιατί υπήρχε ΣΧΕΔΙΟ για το ενδεχόμενο φωτιάς εκ των προτέρων, που τέθηκε άμεσα σ'εφαρμογή.
Το έζησα εκ των έσω μένοντας πίσω με άλλους τρεις συναδέλφους για το φόβο της λεηλασίας και με 2 αυτοκίνητα (1 + 1 εφεδρικό),αλλά τελικά το βράδυ η φωτιά άλλαξε πορεία προς το Διόνυσο και τη γλύτωσε και το δάσος και ο εξοπλισμός των 700 ατόμων [Σκηνές, κλινοσκεπάσματα, μαγειρεία, αποθήκες (γεμάτες) υλικού και τροφίμων]
Δρίβας Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Ο αδερφός μου συμμετείχε στην επιχείρηση (πολ. προστασία του Δήμου). Λειτούργησαν όλα πολύ καλά και δεν κινδύνεψε κανείς. Παρότι τα μικρά φοβήθηκαν, ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμα και απολύτως συνεργάσιμα. Μπράβο τους!