Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ιλαρά: 30 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας υπογραμμίζει ότι "350.000 παιδιά στη χώρα είναι ανεμβολίαστα".
Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της ιλαράς παραμένει η χώρα καθώς -σύμφωνα με σημερινά επικαιροποιημένα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ- τα κρούσματα της ασθένειας αυξάνουν συνεχώς.  
Ανησυχία εμπνέει και το γεγονός ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού στα Νοσοκομεία προσεβλήθησαν από τη νόσο. Η απάντηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στην απρόσμενη αυτή εξέλιξη ήταν πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ήταν ατελώς ή καθόλου εμβολιασμένοι.  
Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της σημειώνει ότι λόγω έλλειψης χρημάτων «το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος των αντισωμάτων ιλαράς».  
Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι».  
Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.  
 
Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία εκτιμά ότι χρειάζονται εμβολιασμό για την ιλαρά τουλάχιστον 350.000 παιδιά και μεγάλος αριθμός ενηλίκων, και η ποσότητα των εμβολίων είναι 100.000. Από την πλευρά του και το ΚΕΕΛΠΝΟ πληροφορεί πως υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα στην αγορά και θα έρθουν και άλλα.   Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί των παιδιών

Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Μάλιστα επέρριψε ευθύνες σε όλους τους υπουργούς Υγείας που δεν «πήραν το πολιτικό κόστος να βγάλουν μια απόφαση που να υποχρεώνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά προτού τα εγγράψουν στο σχολείο». 

Επίσης προειδοποίησε ότι εκτός από τα κρούσματα ιλαράς θα υπάρξουν και κρούσματα παρωτίτιδας και κοκκύτη επειδή ο ενήλικος πληθυσμός στην πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Ή στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 6.000 κρούσματα παρωτίτιδας από την αρχή του χρόνου. 

Σε ότι αφορά στην ιλαρά ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι 350.000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα στην Ελλάδα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τη νόσο ακίνδυνη διότι κάνει επικίνδυνες επιπλοκές, είναι εξαιρετικά μεταδοτική ακόμα και πριν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών εξανθημάτων. 

Αναφορικά με τη θεωρία ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την ιλαρά ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. «Το νεογνό προστατεύεται μόνο αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί ή αν έχει η ίδια νοσήσει στο παρελθόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόσφατα νοσηλεύθηκε μητέρα και νεογνό στο νοσοκομείο Αγ. Σοφία με ιλαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: