Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

5 λύσεις για τα παιδιά που βαριούνται το διάβασμα

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβασμα και παιδί


Το παιδί σας είναι έξυπνο, το ξέρετε αυτό! Όμως, ξέρετε επίσης ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για να διαβάσει τα μαθήματα του σχολείου. Λογικά, έχετε ήδη δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να του αλλάξετε τακτική: είτε του έχετε μιλήσει με το «μαλακό» είτε έχετε καταλήξει να το μαλώνετε, στο τέλος το αποτέλεσμα δεν αλλάζει και το μικρό σας δεν μπορεί να κάτσει στο γραφείο του και να συγκεντρωθεί. Εφόσον τίποτα απ’ αυτά δεν έχει «πιάσει», δοκιμάστε να ψάξετε αλλού την αιτία και να βρείτε τη λύση- δεν είναι δύσκολο.

5 λύσεις για τα παιδιά που βαριούνται το διάβασμα

Σιγουρευτείτε ότι τρώει καλά και ότι κοιμάται αρκετά

Είναι πολύ πιθανό το παιδί να μην μπορεί να διαβάσει γιατί δεν τρώει καλά ή υγιεινά και δεν ξεκουράζεται αρκετά. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση είναι εξαιρετικά σημαντικά εφόδια για έναν… ετοιμοπόλεμο νου, που πρέπει να επεξεργαστεί πολλές καινούριες πληροφορίες. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το παιδί δεν τρώει καλά, δείτε σε σχετικό άρθρο μας ποιες τροφές θα το βοηθήσουν να συγκεντρωθεί στο διάβασμά του. Όσον αφορά την ξεκούραση, περιορίστε τον χρόνο που περνά μπροστά από την τηλεόραση, το κινητό ή τον υπολογιστή για να είστε σίγουροι ότι δεν χάνει πολλές ώρες ύπνου. Οι ειδικοί συνιστούν ότι 7-8 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για ένα καθαρό μυαλό. 

Βοηθήστε το παιδί να διαβάσει με απλές τεχνικές διαβάσματος

Δεν προτείνουμε να κάνετε τα μαθήματά του- εξάλλου, είναι πολύ σημαντικό να μάθει από τώρα να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του. Αυτό, όμως, που μπορείτε να κάνετε είναι να το βοηθήσετε με κάποιες απλές τεχνικές που θα κάνουν το διάβασμα πιο εύκολο, λιγότερο βαρετό και ίσως πιο γρήγορο. Μπορείτε, λοιπόν, να υπογραμμίζετε με ένα έντονο χρώμα τα βασικά σημεία ενός κειμένου που πρέπει να μάθει. Η τεχνική αυτή θα το διευκολύνει ιδιαίτερα στα θεωρητικά μαθήματα και δη στην Ιστορία, που τα παιδιά καλούνται να απομνημονεύσουν πολλές πληροφορίες. Στην ίδια λογική, μια μικρή περίληψη ενός μεγάλου κειμένου θα το βοηθήσει τόσο να θυμάται καλύτερα το περιεχόμενό του όσο και να αναπτύξει την δική του κριτική σκέψη.

Αρχικά, φροντίστε να είστε δίπλα στο παιδί για να του δείξετε τον τρόπο. Στη συνέχεια, όμως, μόλις δείτε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο του, αποδεσμεύστε το- θα δείτε τη διαφορά.
*Φωτογραφία: scarymommy.com

Αλλά και με διαλείμματα

Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από ένα παιδί να διαβάζει χωρίς να πάρει ανάσα μέχρι να τελειώσει τα μαθήματά του, πόσο μάλλον αν είναι του είναι ακόμα πιο δύσκολο να συγκεντρωθεί. Να θυμάστε ότι η πίεση όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική αλλά είναι πιθανό να επιφέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μπορούμε, όμως, να του προτείνουμε να κάνει μικρά αλλά συχνά διαλείμματα. Ειδικά τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για παραπάνω από 45-50 λεπτά, ωστόσο ο χρόνος συγκέντρωσης διαφέρει από παιδί σε παιδί. Σε κάθε περίπτωση, ένα σύντομο διάλειμμα, έως 10 λεπτά είναι απαραίτητο για να καθαρίσει και πάλι το μυαλό του και να μπορέσει να συνεχίσει τον… αγώνα του. Φροντίστε, ωστόσο, ο χρόνος των διαλειμμάτων να μην παρατείνεται γιατί μετά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για το παιδί να συγκεντρωθεί.

Αναζητήστε βοήθεια

Στο δημοτικό, λίγο- πολύ όλοι οι γονείς είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους με το διάβασμα του σχολείου. Από το Γυμνάσιο, όμως, που οι απαιτήσεις αυξάνουν και τα μαθήματα δυσκολεύουν, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Παράλληλα, τα παιδιά απογοητεύονται γιατί βλέπουν ότι τα κενά τους όλο και μεγαλώνουν και ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της υπόλοιπης τάξης. Σε αυτή την περίπτωση, ένας εκπαιδευτικός που ειδικεύεται στα δύσκολα για το παιδί μαθήματα, είναι εκείνος που μπορεί να σας βοηθήσει.

Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχετε δοκιμάσει ήδη τη λύση των ιδιαίτερων μαθημάτων και να έχετε παρατηρήσει ότι δεν απέδωσε για το παιδί. Ακόμα και έτσι, όμως, υπάρχει η λύση των διαδικτυακού φροντιστηρίου- ειδικά για τα παιδιά που ασχολούνται με την τεχνολογία είναι η ιδανική επιλογή! Στο Lab4u οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν video μαθήματα και να λύσουν διαδραστικές ασκήσεις δωρεάν, κάνοντας απλώς μια εγγραφή στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Στην περίπτωση που ο μαθητής κρίνει ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ιδιαίτερων αλλά και ομαδικών μαθημάτων μέσω video κλήσεων, επί πληρωμή. Το θετικό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι ενισχύεται η επικοινωνία του μαθητή με τον καθηγητή ενώ ακόμα και ο γονέας μπορεί να ενημερώνεται για την πρόοδο του παιδιού του, όπως δηλαδή θα γινόταν σε ένα κανονικό φροντιστήριο. Η διαφορά είναι ότι το πρόγραμμα το καθορίζει το ίδιο το παιδί κι έτσι μπορεί να προσαρμόσει τα μαθήματα ανάλογα και με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του ενώ δεν χρειάζεται να χάνει χρόνο κάνοντας αποστάσεις εκτός σπιτιού!
*Φωτογραφία: boldsky.com

Μήπως η αιτία βρίσκεται αλλού;

Αν το πρόβλημα συνεχίζεται και οι προσπάθειές σας αποβούν άκαρπες, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε κάποια ακόμη ενδεχόμενα. Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε πώς θα καταλάβετε αν η αδυναμία συγκέντρωσης του παιδιού οφείλεται σε μαθησιακές δυσκολίες, που το εμποδίζουν να διαχειριστεί το διάβασμά του.
Το υπερφορτωμένο πρόγραμμα, όμως, με τις πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να είναι ακόμα μια αιτία. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να μιλήσετε με το παιδί και να το ρωτήσετε αν νιώθει κουρασμένο και πιεσμένο. Εφόσον το πρόβλημα βρίσκεται εκεί, δώστε στο παιδί την πρωτοβουλία να αποφασίσει ποια δραστηριότητα θα σταματήσει.

Εκτός αυτών, όμως, θα πρέπει να εξετάσετε και το περιβάλλον στο οποίο το παιδί καλείται να διαβάσει και να είναι αποδοτικό. Η φασαρία και οι φωνές, για παράδειγμα, σίγουρα δεν το βοηθούν να συγκεντρωθεί- εξασφαλίστε του, λοιπόν, ησυχία και ηρεμία και φροντίστε να μην το πιέζετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: