Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΛΚΕΘΕ: Δεν είμαστε σίγουροι ακόμα για τα ψάρια του Σαρωνικού


Τι δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα απ' την πετρελαιοκηλίδα.
Εν μέρει καθησυχαστικός, εκφράζοντας όμως κάποιες επιφυλάξεις για τα ψάρια του Σαρωνικού λόγω της πετρελαιοκηλίδας εμφανίστηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης, εκτιμώντας πάντως ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα μέσω της τροφικής αλυσίδας.
«Για τα ψάρια το ένα θέμα είναι αν επλήγησαν κατευθείαν από την πετρελαιοκηλίδα, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς αλλά φαίνεται, καθώς τα ψάρια μυρίζουν και το άλλο θέμα είναι μέσω της τροφικής αλυσίδας, κάτι το οποίο θέλει χρόνο και αυτό θα το μελετήσουμε και θα το δούμε, αλλά ακόμα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα μέσω της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε ο  κ. Χατζηανέστης
Πάντως, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηανέστης το πετρέλαιο περνά πιο δύσκολα στην τροφική αλυσίδα από ό,τι άλλες ουσίες. «Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα, από το πόσο μαζεύτηκε και από το πόσο βαρύ ή ελαφρύ είναι και όπως βλέπουμε αυτό είναι βαρύ. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες δηλαδή», σημείωσε.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, περίπου σε ένα μήνα, οπότε και θα ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος των αναλύσεων που κάνει το ΕΛΚΕΘΕ, θα είναι σε θέση το Κέντρο να έχει μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στο οικοσύστημα του Σαρωνικού.
«Μία πρώτη εκτίμηση που να είναι έγκυρη θα έχουμε περίπου σε ένα μήνα» είπε και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες πήραν δείγματα από όλον τον νοτιοανατολικό Σαρωνικό, δηλαδή από τον κόμβο της Ελευσίνας και κάτω μέχρι την Ανάβυσσο. «Πήραμε και δείγματα νερού από διάφορα βάθη και δείγματα λάσπης του βυθού», είπε.
Το «Αιγαίο» έλαβε δείγματα ξεκινώντας από βάθος 20 μέτρων και πιο κάτω. «Το πρόβλημα της ρύπανσης στα ανοικτά είναι σαφώς μικρότερο. Με το μάτι δεν υπήρχαν ορατές κηλίδες ή ορατά υπολείμματα στην επιφάνεια», παρατηρεί ο κ. Χατζηανέστης. Είχαν προηγηθεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας λήψεις δειγμάτων παράκτια, σημείωσε ακόμη.
Στο μεταξύ, σήμερα, ο υπουργός Αγρoτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προανήγγειλε άμεση βοήθεια προς τους αλιείς λόγω απουσίας εισοδήματος,. «Διαπίστωσα και πάλι ότι μετά το συμβάν, οι αλιείς με δική τους πρωτοβουλία σταμάτησαν να ψαρεύουν. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» σημείωσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: