Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχεται η ηλεκτρονική ίδρυση επιχειρήσεων και εξ αποστάσεως

Αποτέλεσμα εικόνας για Έρχεται η ηλεκτρονική ίδρυση επιχειρήσεων και εξ αποστάσεως
Μείωση στα κόστη σύστασης - Σε δημόσια διαβούλευση ως τις 5 Οκτωβρίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την ταχύτερη αδειοδότηση



Τη δυνατότητα της ίδρυσης των επιχειρήσεων ακόμη και ηλεκτρονικά, δίνει το νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση χθες το υπουργείο Οικονομίας για την αναβάθμιση των «Υπηρεσιών Μιας Στάσης» και την πρόθεση για ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων ώστε οι περισσότερες διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως και χωρίς τη φυσική παρουσία των επιχειρηματιών στις δημόσιες υπηρεσίες.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5 Οκτωβρίου, προβλέπει «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων». Ωστόσο, από τη διαδικασία ηλεκτρονικής σύστασης εξαιρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Επί της ουσίας με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο προκειμένου μια υπηρεσία μόνο να είναι υπεύθυνη να συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα απαιτούμενα χαρτιά και να υποβάλει αιτήσεις για λογαριασμό του επιχειρηματία (π.χ. εγγραφή στην εφορία και έκδοση ΑΦΜ, ασφαλιστικά ταμεία, καταχώριση στο ΓΕΜΗ κ.λπ.) αλλά ο χρόνος εφαρμογής του θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί το δημόσιο για να λειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και να συνδέσει μεταξύ τους τις βάσεις δεδομένων που «παράγουν» τα απαιτούμενα έγγραφα.

Καταργούνται κόστος εγγραφής, εισφορά και συμβολαιογραφικό έγγραφο

Επίσης αλλαγές προβλέπονται και στα κόστη σύστασης, καθώς σε σχέση με τον υφιστάμενο νόμο 3853/2010 για τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, καταργούνται το κόστος εγγραφής στο οικείο επιμελητήριο και η εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Πρόνοιας δικηγόρων. Δεν θα είναι επίσης υποχρεωτικό το συμβολαιογραφικό έγγραφο για όλες τις περιπτώσεις σύστασης Ανώνυμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης.
Διατηρείται όμως το ενιαίο τέλος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, το γραμμάτιο κόστους συμμετοχής που θα αποδίδεται στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, το τέλος υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ θεσπίζεται το τέλος ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου επιχείρησης.

Εξ αποστάσεως με Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης στο 30%

Η εξ αποστάσεως ίδρυση των επιχειρήσεων θα επιτυγχάνεται μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ). Στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης οι ενδιαφερόμενοι για την ίδρυση εταιρείας θα αυθεντικοποιούνται μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e-ID), η οποία στην Ελλάδα παρέχεται μέσω της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης [ή και άλλων Υπηρεσιών του Δημοσίου, εφόσον παρέχουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e-ID)], ή εναλλακτικά μέσω του κωδικού πρόσβασης και κωδικού χρήστη που κάθε ενδιαφερόμενος ήδη διαθέτει για την πρόσβαση στο TAXISnet ή σε άλλη διαδικτυακή πύλη του Δημοσίου.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως ο νόμος προβλέπει σε περίπτωση που η σύσταση της εταιρείας γίνει μέσω της e-ΥΜΣ το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης ορίζεται στο 30% του προβλεπομένου. Η ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης, όμως, απευθύνεται μόνο σε εταιρείες για τη σύσταση των οποίων δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο και μόνο εφόσον θα χρησιμοποιούν το πρότυπο καταστατικό που προβλέπει ο νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: