Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής: Αναδιάθρωση Αστυνομίας-Προβλήματα Νοσοκομείου


Καστράκι,27 Σεπτεμβρίου 2016


Άλλη μία κίνηση, μακριά από την κοινή λογική, έρχεται να προβληματίσει τους κατοίκους της Φωκίδας. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Τόσκας επαναφέρει το θεσμό των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, με αποτέλεσμα τη συγχώνευση του 40% των τμημάτων ασφαλείας και τροχαίας σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κατά το σχεδιασμό της εν λόγω αναδιάρθρωσης, όμως, δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν των αρμοδίων ο ιδιαίτερος γεωμορφολογικός χαρακτήρας της περιοχής, το επικίνδυνο οδικό δίκτυο του νομού, αλλά και η επισκεψιμότητά της από Έλληνες και ξένους τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο νομό Φωκίδας από τις 15 αστυνομικές υπηρεσίες, που τίθενται σε ισχύ θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μόνο οι 10. Τα λουκέτα και οι συμπτύξεις στη Φωκίδα είναι άνευ προηγουμένου. Είναι ο νομός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς της περιοχής, δεδομένου ότι κάποιοι μένουν ανεπηρέαστοι και κάποιοι υφίστανται μικρές αλλαγές.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πικρία και αγανάκτηση, διότι η τόσο ευαίσθητη ορεινή περιοχή με έντονα πολιτιστικά στοιχεία, εγκαταλείπεται από το ενδιαφέρον της πολιτείας. Η διατήρηση των Αστυνομικών Τμημάτων είναι απολύτως αναγκαία, ενώ η κατάργησή τους θα επιδράσει έντονα αρνητικά στο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας. Οι κάτοικοι είναι συχνά αντιμέτωποι με την παραβατικότητα και χρειάζονται υποστήριξη και ασφάλεια. Δεν είναι, λοιπόν, απλώς επιτακτική ανάγκη, αλλά απαίτηση η καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, καθώς θα μεταβούμε σε καταστάσεις, που δε θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως αστυνόμευση, αλλά περισσότερο ως τυπική υποχρέωση προς την υπηρεσία.

Καλείται, επομένως, η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, αλλά και όλοι οι παράγοντες, που επηρεάζουν την ασφάλειά της, ώστε να αναθεωρηθεί η απόφαση για την κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται, ότι είναι ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης προφασιζόμενο την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και τη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, που όμως, έμμεσα, στοχεύει αποκλειστικά στη μείωση του προσωπικού, αφήνοντας εκτεθειμένη και χωρίς ουσιαστική και επαρκή αστυνόμευση την περιοχή και τους κατοίκους της.

Κι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα σοβαρά και επί μακρόν άλυτα προβλήματα στον τομέα της υγείας στην περιοχή της Φωκίδας, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και σε υποδομές δεν έχουν επιλυθεί. Η κατάσταση οδηγείται προς το αδιέξοδο και οι ασθενείς παραμένουν απροστάτευτοι. Το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας υπολειτουργεί, χωρίς να μπορεί να καλύψει ούτε στοιχειωδώς την περίθαλψη των ασθενών. Η παθολογική κλινική, ουσιαστικά, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή. Η υποβάθμιση του νοσοκομείου είναι πια γεγονός, καθώς η υποστελέχωσή του δεν αφορά μόνο το ιατρικό προσωπικό, αλλά και το νοσηλευτικό. Η περίθαλψη των πολιτών και η προάσπιση παροχής της δημόσιας και δωρεάν υγείας είναι πέρα από κομματικά στεγανά και πολιτικούς εγωισμούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της Φωκίδας σε δύο νευραλγικούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η υγεία. Ας αντιληφθούμε, ότι η εποχή επιτάσσει κινήσεις ρηξικέλευθες και επί της ουσίας.

Οφείλουμε, ωστόσο, να συγχαρούμε τόσο το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους να ανταπεξέρχονται καθημερινά στις υποχρεώσεις τους, παρά τις ελλείψεις και τα εμπόδια που η πολιτεία τους υψώνει. Η αυτοθυσία, η μεγάλη εμπειρία και το συλλογικό πνεύμα, που τους χαρακτηρίζει, τους επιτρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και κάτω από συνθήκες υπέρογκου φόρτου εργασίας και εξουθενωτικών ρυθμών απασχόλησης. Άνθρωποι αξιέπαινοι, που παραδειγματικά προτάσσουν το συλλογικό όφελος.

Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής
Οικονομολόγος



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες φωτογραφίες βγάζει πάντως, δε λέω.