Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αφροδίτη Παναθανάση - Και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ




































Με το τελευταίο σχέδιο νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η ΕΥΔΑΠ ΑΕ μεταφέρεται στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ μαζί με άλλες ΔΕΚΟ.


Το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ που θα έχει διάρκεια ζωής 99 έτη και μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, θα έχει ως ρόλο την αξιοποίηση και μέσω ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας.

Πρόσφατα ορίσθηκε, σε συμφωνία Εταίρων και Κυβέρνησης, το εποπτικό του συμβούλιο με Γάλλο Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης είχε τεθεί ξανά και ξανά το θέμα της παραχώρησης πλέον μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και κάθε φορά οι επιλογές αυτές έφερναν στο δημόσιο διάλογο σαφή ερωτήματα:

• γιατί επιμένουν οι θεσμικοί εταίροι στην μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση εταιρείας παροχής υπηρεσιών ύδατος, όταν σχεδόν το σύνολο των αντίστοιχων επιλογών στο εξωτερικό απέτυχε, με αποτέλεσμα να γυρίζουν οι εταιρίες και υπηρεσίες αυτών εκ νέου σε δημόσιο ή ιδιωτικό έλεγχο,

• αν μπορεί και πως να ξεπεραστεί απόφαση του ΣτΕ περί του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ,

• τρία εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη υπέγραψαν σε καμπάνια υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα των εταιριών παροχής υπηρεσιών ύδατος.

Το νερό αποτελεί μοναδικό πόρο, δημόσιο αγαθό.

Η πολιτική μου θέση είναι πως δεν ιδιωτικοποιείται.

Όλοι οι πολίτες δικαιούται πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, με φθηνές υπηρεσίες, χωρίς ποτέ να απειλείται, λόγω τιμολογιακής πολιτικής, η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό.

Δηλαδή, το αυστηρό επιχείρημα του επιχειρηματικού κέρδους, δεν μπορει να είναι αυτό με την μεγαλυτερη βαρύτητα γιά την διάθεση του προς το κοινωνικό σύνολο.

Οι εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες διανομής ύδατος, θεωρείται οτι παρέχουν τα παραπάνω, δηλαδή εκτελούν έργο δημόσιας καθολικής υπηρεσίας, επάρκεια, ποιότητα, πρόσβαση, φθηνή τιμή.

Με βάση τα παραπάνω είναι λογική η αγωνία απέναντι στην επιλογή κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την μεταφορά και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Οι ίδιοι δε δηλώνουν οτι η επιλογή αυτη, "επεβλήθη" και παράλληλα  "διαβεβαίωνουν" ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης.

Μακάρι να έχουμε εμείς υπερβολικές αγωνίες και να λένε την αλήθεια αυτή τη φορά. Γιατί

όταν υπήρχαν οι δηλωσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του  ίδιου του Πρωθυπουργού, για αγορές και νταούλια και για σκίσιμο του μνημονίου, τότε ίσως να μην είχαν καν φανταστεί οτι θα έχαναν ακόμη και αυτήν τη μάχη, τη μάχη απέναντι στην δημόσια δυνατότητα διαχείρισης του νερού.

· Είναι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ ζημιογόνα;

· Μπορεί ή όχι να εκτελέσει σημαντικά έργα μεγάλης κλίμακας ;

· Μπορεί ή όχι να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα και να βρει χρηματοδότηση ιδιωτική ή δημόσια για αυτό;

Αυτά είναι βασικά ερωτήματα που θα τεθούν στην επιχειρηματολογία για τις όποιες επόμενες επιλογές.

Κρυφό χαρτί, αν δεν τεθεί επίσημα εντός Βουλής, θα παραμένει αν υπάρχουν και ποιές ξένες εταιρίες ή και συνεργατικά σχήματα και με ελληνικές, που  ενδιαφέρονται για το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει , αν οι εξελίξεις οδηγήσουν σε στρατηγικούς ξένους επενδυτές που θα απαιτήσουν ισχυρές αυξήσεις τιμολογίων.

Δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

Το κλειδί όλων θα είναι αν η οποία εξέλιξη οδηγήσει σε καλυτερη ή χειρότερη και φθηνότερη ή ακριβότερη υπηρεσία παροχής - διανομής νερού.

Για τη ΦΩΚΙΔΑ, παρά την επιλεκτική αφωνία κάποιων αιρετών η μεταφορά της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ αποτελεί εξέλιξη.

Στους μήνες που θα έρθουν, το τοπίο, το πλαίσιο και το περιβάλλον συνεργασίας και συνεννόησης που υπήρχε μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Διεύθυνσης ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα μεταβληθεί, ακόμη και μόνο υπό του βάρους της αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι για την ίδια την Εταιρεία, πόσο μάλλον αν έχουμε και εξελίξεις ιδιωτικοποίησης.

Άρα;

Άρα, τα θέματα χθες όφειλαν να έχουν τεθεί με σαφήνεια και να έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις τους :

-  Χωροταξικό  γύρω από την λίμνη Μορνου,

-  Μεταφορα ποσοστού περιβαλλοντικού τέλους από ΕΥΔΑΠ ΑΕ  σε ΟΤΑ,

· Διάκριτες, μηδενικές σχεδόν τιμές χρήσης,

· Πρόβλεψη - υπό όρους ορθής  περιβαλλοντικης διαχειρισης και επάρκειας - για παροχή με σχεδόν μηδενικές τιμές και τέλη για άρδευση, πχ. Ελαιώνα ´ Αμφισσας

· Ανταποδοτικά μέτρα και έργα ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Αν ακούει κανείς, καλά τα συνέδρια και τα χάπενινγκ περί πόλεων και λιμνών, αλλά χρόνος πολύτιμος χάθηκε, τώρα τρέξτε.

Και αν κάπου στη Φωκίδα εκτός απο τις δημόσιες σχέσεις του κ. Μπακογιάννη υπάρχει και η Περιφερειακή Αυτοδιοικηση, ας ασχοληθεί.

Και αν ξέρει κανείς κάποιον στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα, κ. Παπαδημούλη κλπ ας τους πει να σβήσουν τα tweet που έκαναν περί του θέματος παλαιότερα...



Δεν υπάρχουν σχόλια: