Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

«Κόκκινα» δάνεια: Ποιες πέντε δράσεις δρομολογεί η κυβέρνηση



Πέντε πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να δρομολογήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, δράσεις που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα επόμενα σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα είναι:
1. Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του ελληνικού Δημοσίου.
 
2. Η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού συστήματος.
3. Η παροχή χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης σε (υπερχρεωμένα) νοικοκυριά και ελευθέρους επαγγελματίες.
4. Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές.
5. Η εισαγωγή διατάξεων που θα διασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.
Η ΤτΕ σε έκθεση που δημοσίευσε προειδοποίησε για την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς, όπως τόνισε, αν χαθεί και άλλος χρόνος, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα είναι σοβαρές καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητα επιστροφής της χώρας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: