Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Τσίπρας στη Λαμία: "Οριοθετούμε τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και στη Φωκίδα"


Το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέπτυξε σήμερα στη Λαμία ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του εναρκτήριου λακτίσματος του κόμματος των περιφερειακών συνδιασκέψεων ανά την επικράτεια.
Δεικτικά σχόλια στην ομιλία του Κώστα Μπακογιάννη προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αρχικά, ανοίγοντας της εργασίες της συνδιάσκεψης για τη Στερεά, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το είχε περιγράψει στην ομιλία του κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ανέπτυξε την εξειδίκευση του προγράμματος για τη Στερεά Ελλάδα. 

Ακόμα ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τη Φωκίδα, επεσήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Φωκίδα, ενώ σημαντική προτεραιότητα είναι η Δημιουργία Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου για την Στερεά Ελλάδα κι η προώθηση δικτύων Φυσικού Αερίου για Βιομηχανική και Οικιστική χρήση. Τέλος έμφαση έδωσε στην άρση της απομόνωσης και την παραγωγική ανάπτυξη της ορεινής ζώνης.

Το απόσπασμα της ομιλίας Τσίπρα για τη Στερεά Ελλάδα
Το πώς αυτά εξειδικεύονται για την περιφέρεια της Στερεάς, είναι διαμορφωμένο εισηγητικά στα κείμενα της συνδιάσκεψης αυτής.
Θα αναφερθώ ακροθιγώς μόνο σε μερικές στρατηγικές προτεραιότητες
Πρώτον στην ανάγκη απορρύπανσης του Ασωπού και η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης.

Το κράτος τόσα χρόνια απέφυγε να ακουμπήσει το πρόβλημα.

Είναι πρόβλημα ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την δημόσια υγεία, αλλά και για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιοχή.
Υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως η οριοθέτηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Οίτη, τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα, ή η αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης σε περιοχές όπως η Χαλκίδα και το Αλιβέρι.
Δεύτερη, επίσης στρατηγική προτεραιότητα είναι η μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας στην θέση που προβλέπεται από τις εγκεκριμένες μελέτες.

Αυτό το έργο θα συμβάλλει στην βέλτιστη εξυπηρέτηση των παραγωγικών αναγκών ολόκληρης της περιφέρειας, και γι αυτό θεωρείται καθοριστικής σημασίας.
Η Τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η Δημιουργία Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου για την Στερεά Ελλάδα. Και η προώθηση δικτύων Φυσικού Αερίου για Βιομηχανική και Οικιστική Χρήση.

Η τέταρτη, είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών και αρδευτικών δικτύων στην Κωπαΐδα για την άρδευση 300.000 στρεμμάτων.
Θα προωθηθεί μέσα από την Δημιουργία Aναπτυξιακού Φορέα Διαχείρισης της Κωπαΐδας
Τέλος σημαντική προτεραιότητα για τη Περιφέρεια Στερεάς αποτελεί το πρόγραμμα «Πίνδος», σε συνεργασία με τις περιφέρεις Ηπείρου και Θεσσαλίας, που στοχεύει στην άρση της απομόνωσης και την παραγωγική ανάπτυξη της ορεινής ζώνης.

Το σχέδιο είναι πλήρως κοστολογημένο.

Θα αναφερθώ ειδικά σε ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται.
Είναι η κατάστρωση ενός σοβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, την δημιουργία απασχόλησης και την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας σε υποδομές.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι
Είμαι σίγουρος ότι το έργο της συνδιάσκεψης θα είναι παραγωγικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πείσει ότι η στρατηγική του για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.

Αλλά οφείλει και να ακούσει, να διορθώσει και να συνθέσει με τους τοπικούς φορείς και τα κινήματα των πολιτών.
Γιατί κανένα σχέδιο – και το τελειότερο των σχεδίων – δε μπορεί να υλοποιηθεί αν δε γίνει κτήμα των ανθρώπων, των φορέων, των συλλογικοτήτων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Μπακογιάννης: " Αγνοήσατε τους Δημάρχους και τους φορείς της Περιφέρειας" (Lamia report)
Δεν μάσησε τα λόγια του ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία.
Κατ΄ αρχήν "την είπε" στον Αλέξη Τσίπρα που δεν βρήκε λίγο χρόνο να κάνει μια συνάντηση με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς για να ενημερωθεί για τα προβλήματα της Στερεάς.

«Θα ήμουν βέβαια πολύ ευτυχής κύριε Πρόεδρε αν είχατε καταφέρει να στριμώξετε στο πρόγραμμα σας και τη συνάντηση που σας πρότεινα μαζί με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να σας ενημερώσουμε αρμοδίως για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της περιφέρειας. Θέλω να πιστεύω πως πέρα από τα εσωτερικά του Σύριζα στη περιοχή μας, ο κ. Αποστόλου θα σας ενημερώσει για τα προβλήματα της περιφέρειας...», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Δεν σας κρύβω πως μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, πως σήμερα ακολουθήσατε τη πεπατημένη δεκαετιών και τάξατε τα πάντα στους πάντες...», ενώ τόνισε πως η δικιά μας γενιά είναι εκείνη που έχει υποχρέωση να κάνει τη διαφορά.

Τέλος ο Περιφερειάρχης Στερεάς δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος με τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο της συστράτευσης και της ενότητας.

«Τώρα είναι η ώρα να παραμερίσουμε τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες. Ας μην πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο όλοι μαζί καθόμαστε. Τώρα είναι η ώρα της Εθνικής Ελλάδος... », είπε κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό ο Κώστας Μπακογιάννης.


 amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: