Aμετάβλητη αφήνει ο ΟΠΕΚ την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 30.000.000 βαρέλια, μια απόφαση που είχε προεξοφλήσει η αγορά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Πετρελαίου των 12 χωρών-μελών του οργανισμού. Μετά τις ανακοινώσεις κατέγραφε απώλειες. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχανε 2,24 δολάρια ή 3% στα 71,46 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ το μπρεντ Ιανουαρίου έκανε «βουτιά» 3,3% στα 75,18 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ συνεδρίασαν στη Βιένη, προκειμένου να καθορίσουν τη μελλοντική στρατηγική τους, μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.
Ο οργανισμός αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την παραγωγή, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων μελών του, όπως η Βενεζουέλα, που ζητούσαν μείωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στην αγορά. Ενα 24ωρο πριν από την έναρξη της συνόδου, ο ρωσικός κολοσσός Rosneft είχε ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγής κατά 25.000 βαρέλια ημερησίως, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον ΟΠΕΚ.
Δεν συναινούν
Ομως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να συναινέσουν σε μείωση της παραγωγής του πετρελαίου. Για τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση: η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Σε πολλές περιοχές της Γης η οικονομία αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς και συνεπώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Σε άλλες έχει γίνει στροφή σε νέες πηγές ενέργειας.
Τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις επιπτώσεις της χαμηλής τιμής του πετρελαίου στην οικονομία της χώρας του: Η τιμή του πετρελαίου, που σημειωτέον μειώθηκε 30% τους τελευταίους μήνες, στοιχίζει στη Ρωσία 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Την ίδια στιγμή, το κόστος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω του ουκρανικού κοστολογούνται από τον αρμόδιο υπουργό σε μόλις 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου