Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ο Xαιρετισμός του υπεύθυνου του τομέα Επικοινωνίας της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ που απεύθυνε στην σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ


Λαμία , 29 Νοεμβρίου  2014
                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Στερεάς Ελλάδας πήρε μέλος στην σύσκεψη που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 29 Νοέμβρη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμίας. Με  κεντρικό εισήγηση τον  Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα.

Στην σύσκεψη πήρε μέρος πολυπληθή αντιπροσωπεία της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ενώ χαιρετισμό στην σύσκεψη,  απεύθυνε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου  Τάσος Γέραλης και υπεύθυνος του τομέα επικοινωνίας

Βασικά σημεία του χαιρετισμού του ήταν.

Κύριε Πρόεδρε, φίλοι και φίλες,
Εκ μέρους ης «Κοινωνικής Συμφωνίας» μεταφέρω τους χαιρετισμούς της Προέδρου μας της Λούκας Κατσέλη και της Πολιτικής Επιτροπής.  Εύχομαι όχι μόνο κάθε επιτυχία στις συσκέψεις που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την χώρα, μέρος της οποίας είναι η σημερινή.
Αλλά δηλώνουμε, σύμφωνα με αποφάσεις του 1ου μας συνεδρίου,  θα αγωνιστούμε για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου δημοκρατικής ανατροπής  της ασκούμενης πολιτικής.  Για να μπει φρένο στον κατήφορο που βιώνει η χώρα, για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα,  σε όλες μάχες που θα δοθούν, πριν και μετά τις εκλογές.
Το αποτέλεσμα του αγώνα στην χώρα μας θα καθορίσει και την πορεία των κινημάτων που αναπτύσσονται όχι μόνο στην Νότια Ευρώπη αλλά σιγά-σιγά δημιουργούνται και στο κορμό της ευρωζώνης.
Οι λαοί της Ευρώπης βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπηρετεί,  οικονομικές πολιτικές, το εμπόριο και την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών.
Τα κινήματα που αναπτύσσονται στην περιφέρεια της Ευρώπης, θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει δύναμη αξιών, πολιτικής αξιοπρέπειας, διαλλακτικότητας, πολιτισμού, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ασφάλειας των λαών της. 
Οι συσκέψεις αυτές αποτελούν ορόσημο όχι  μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που αναζητά ελπίδα και διέξοδο από τα αδιέξοδα που τον έχουν οδηγήσει  η συγκυβέρνηση. Στην κατάσταση που βιώνει η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της σημερινής αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής και  αυταρχικής διακυβέρνησης που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ Σαμαρά.
Υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα;  Φυσικά και υπάρχει. Είναι το εναλλακτικό πρόγραμμα, που συζητήθηκε πέρυσι στην Αθηναΐδα, εκείνο που εσείς κύριε Πρόεδρε παρουσιάσατε   στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης και σήμερα εδώ  στην Λαμία. Αλλά και τα προγράμματα που παρουσιάζουν σε Ισπανία και Πορτογαλία τα προοδευτικά κινήματα  και επεξεργάζονται ένα εναλλακτικό κυβερνητικό  πρόγραμμα για την Ευρώπη των λαών.
Η εναλλακτική πρόταση με δυο λόγια συμπυκνώνεται στα εξής :
Η αγορά πρέπει να υποταχθεί στη δημοκρατία και όχι η δημοκρατία στην αγορά. Επιβάλλεται επομένως η ισχυροποίηση και αναμόρφωση της δημοκρατίας απέναντι στις αγορές, με ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης του εργαζόμενου, του καταναλωτή, του δανειολήπτη στην αγορά εργασίας, προϊόντων, κεφαλαίου, δηλαδή ενίσχυση και όχι αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ισχυροποίηση και αναμόρφωση και όχι απαξίωση συλλογικοτήτων, όπως του συνδικαλιστικού, του  καταναλωτικού, του φοιτητικού και του συνεταιριστικού κινήματος.
Το ζήτημα της “ανάπτυξης” είναι βαθύτατα πολιτικό. Ανάπτυξη δεν είναι η αύξηση του εισοδήματος που επιτυγχάνεται από κερδοσκοπικές δραστηριότητες, αγοραπωλησίες τίτλων στις αγορές ή στο χρηματιστήριο, υπερτιμολογήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, αύξηση της κατανάλωσης που χρηματοδοτείται από δανεικά. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο όταν υπάρχει διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής και παραγωγική αναδιάρθρωση, τεχνολογικός μετασχηματισμός, έρευνα, καινοτομία και μάλιστα προς εμπορεύσιμα, ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία υπάρχει ζήτηση.
Η παραγωγική αναδιάρθρωση δεν επιτυγχάνεται με νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις, από πάνω προς τα κάτω.
Προϋποθέτει  μακρόπνοο Εθνικό  Πρόγραμμα  Ανασύνταξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που θα θέτει όχι μόνο κατευθύνσεις αλλά και μετρήσιμους στόχους σε βάθος χρόνου. Απαιτεί την κινητοποίηση τοπικών αναπτυξιακών δυνάμεων που σήμερα παραμένουν αδρανοποιημένες, μέσω μιας διαδικασίας δημοκρατικού προγραμματισμού.
Απαιτούνται  πολιτικές αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας.
Απαιτείται ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης με κοινωνική ανταποδοτικότητα που θα απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, θα προστατεύει τους τοπικούς πόρους (φυσικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς, ανθρώπινους) και θα αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιδιαίτερη περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας.  
Για όλους εμάς οι δύο βασικές συνιστώσες της εναλλακτικής στρατηγικής οικονομικής ανασύνταξης αποτελούν:
α) η μείωση του σωρευμένου χρέους και η «εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης» με δημοσιονομική αναδόμηση καθώς και
β) η ανατροπή του Μερκελισμού, δηλαδή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας, της ύφεσης και της αδιέξοδης και καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης.

Δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να επιτευχθεί με μείωση μισθών και συντάξεων, επιβολή υπέρογκων άμεσων και έμμεσων φόρων, συμπεριλαμβανομένου και υψηλού ΦΠΑ, ούτε με την ουσιαστική δήμευση περιουσίας μέσω επιβολής εξοντωτικής φορολογίας στα ακίνητα. Η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να γίνει με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των οικονομικών υπηρεσιών και βάσεων δεδομένων, την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης.

Παράλληλα πρέπει να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, να κινηθεί η αγορά, να μειωθεί η ανεργία. Μόνο τότε θα υπάρξουν φορολογικά έσοδα και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.  Αυτό μπορεί να γίνει, σε πρώτη φάση, και ευνοϊκή ρύθμιση δανείων για καταναλωτές και επιχειρήσεις, με την  καταπολέμηση αδιαφανών και αθέμιτων πρακτικών στην τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών. Κυρίως όμως μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση από το κράτος, που θα λειτουργεί ως Εργοδότης Ύστατης Προσφυγής, ενός προγράμματος δημιουργίας θέσεων κοινωφελούς εργασίας.

Η αναδιάρθρωση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης απαιτεί, επίσης, την ύπαρξη σύγχρονων μηχανισμών και εργαλείων διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αναπτυξιακής χρηματοδότησης και μικροπιστώσεων.
Πιστεύουμε και παλεύουμε για εθνικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος,  τη δημιουργία ενός “ισχυρού τραπεζικού πυλώνα δημοσίου συμφέροντος” με την δημιουργία, ανάπτυξη και ενίσχυση των συνεταιριστικών περιφερειακών τραπεζών σε όλες της περιφέρειες της χώρας
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος αυτής της μεγάλης πρόκλησης και ευθύνης. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα αντίστασης και διεκδίκησης μιας ευρύτατης συμπαράταξης αριστερών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων που στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας που θα επιτρέψει την δημιουργία μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης εθνικής ανεξαρτησίας, βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής.
Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν χρέος να αγωνισθούν για ένα “πολιτισμό ευθύνης και αλληλεγγύης” ενάντια στον “πολιτισμό της αγριότητας και της κερδοσκοπίας”. Η αξιοπιστία της πολιτικής αποτελεί  προϋπόθεση για την  εθνική ανασυγκρότηση και την έξοδο από τη κρίση.
Η «Κοινωνική Συμφωνία» δηλώνει παρούσα σε αυτόν τον αγώνα.
Καλή επιτυχία στην συνδιάσκεψη
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Για τη Δημοκρατία, για το λαό, για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: