Ο φωτογράφος που πάτησε το κλικ είναι ο Παύλος Μελάς και απαθανατίζει μέλη της οικογένειας του Στέφανου Δραγούμη στο εσωτερικό του σπιτιού τους, γύρω στο 1890.
Έτσι καταγράφει και μια απτή εικόνα αθηναϊκού αστικού σπιτιού της εποχής. Ο καλλωπισμός του φαντάζει μάλλον βαρύς και παραφορτωμένος για τα σημερινά μέτρα.
Όχι όμως και για την εποχή του.
Ο πληθυσμός της Αθήνας, που αριθμούσε γύρω στις 130.000 κατοίκους, ήταν ανομοιογενής. Αποτελείτο από λίγους γηγενείς Αθηναίους, τους «γκάγκαρους» όπως τους έλεγαν. Υπήρχαν οι βετεράνοι πολεμιστές του Αγώνα και εύρωστα στοιχεία του Ελληνισμού και της Διασποράς, όπως η οικογένεια Μιχαήλ Μελά.
Υπήρχαν και ανομοιογενείς ομάδες απ΄ όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και τις οθωμανοκρατούμενες περιοχές, όπως η οικογένεια Δραγούμη, που καταγόταν από το Βογατσικί. Αυτός ο ετερογενής πληθυσμός συνέβαλε σταδιακά μετά την Επανάσταση στην εξέλιξη και ανάδειξη της πόλης των Αθηνών, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας που ανέλαβε την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο πληθυσμιακό αυτό αμάγαλμα, τα εύπορα στρώματα υιοθετούσαν πρόθυμα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ τα αδύναμα οικονομικά παρέμεναν προσκολλημένα σε ανατολίζουσες συνήθειες.
[7 Ημέρες, εφημερίδα Καθημερινή, 22-08-2014]
mixanitouxronou.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου