Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΑΖ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ (ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΑΡΜΑΤΑΚΗ)








Προς  
την  Κοινότητα Γαλαξιδίου                                        -                                                                                        -  Συλλόγους και Σωματεία Γαλαξιδίου
                                                                                                                                       Γαλαξίδι 24 Νοεμβρίου  2014


Αγαπητοί συμπατριώτες , 

Σε συνέχεια  ενημερωτικού μου σχετικά με την ΕΕΛ  Γαλαξιδίου και την όλη διαδικασία ενημέρωσης του κόσμου από την εθνική βάση δεδομένων για τις ΕΕΛ όλης της χώρας , σας είχα υποσχεθεί να σας γνωρίσω , μετά από έρευνα , του τι γίνεται με την όλη διαδικασία έρευνας της ποιότητας του θαλασσινού νερού των πλαζ  Γαλαξιδίου και όχι μόνο .
Το ΥΠΕΚΑ  ( Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  ) προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών των χαρακτηρισμένων πλαζ όλης της χώρας 

Τα δείγματα του νερού λαμβάνονται από συγκεκριμένα σημεία των πλαζ στα οποία και τοποθετούνται σχετικές ενημερωτικές πινακίδες . 

Από το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας του νερού εξάγονται συμπεράσματα με χαρακτηρισμούς του νερού σε αρίστης ποιότητας , πολύ καλής  , μετρίας κ.τ.λ. . 

Σε όσες  πλαζ το νερό έχει χαρακτηριστεί άριστης ποιότητας τοποθετείται , σε συνδυασμό και με άλλα κριτήρια όπως την περιβαλλοντική πληροφόρηση και εκπαίδευση , τη διαχείριση του περιβάλλοντος , την οργάνωση αυτής και τις προσφερόμενες υπηρεσίες ,την ασφάλεια (ναυαγοσωστικά - πρώτες βοήθειες ) , τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις ,  η γαλάζια σημαία δείγμα αναγνώρισης αλλά και προτροπής του  κόσμου να προτιμά αυτές .  

Στις πολύ μεγάλες πλαζ λαμβάνονται δείγματα από δύο σημεία , στις πιο μικρές από ένα και συνήθως στη μέση .   

Λόγοι αμφισβήτησης του δείγματος που λαμβάνεται  δεν υπάρχουν αλλά μπορεί για τεκμηριωμένους λόγους να ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας , Διεύθυνση Υδάτων  Στερεάς Ελλάδας , η λήψη δείγματος από άλλο σημείο της πλαζ .
 Η αίτηση αυτή μπορεί να γίνει  για  την Κοινότητα από το Δήμο , γιατί η Κοινότητα είναι το …. διαρκές ανήλικο παιδί του Δήμου ή από ή και από τους συλλόγους και σωματεία του Γαλαξιδίου και άλλους φορείς .    Ευνόητο ότι οι αιτήσεις θα συμφωνούν στο νέο σημείο .      

Από την πλευρά μου θα ήθελα να υποδείξω , χωρίς υπαινιγμούς ή υπόνοιες ,  την αλλαγή του σημείου λήψης δείγματος  στην πλαζ Καλαφάτη .  

Συγκεκριμένα κι επειδή  γεωγραφικά η πλαζ εκτείνεται από το γεφυράκι μέχρι εσωτερικά τον κόλπο το δείγμα λαμβάνεται προφανώς από το κεντρικό σημείο της πλαζ , τρία περίπου μέτρα δεξιά από την τσιμεντένια ράμπα .  

Ως επί το πλείστον όμως οι λουόμενοι καταλαμβάνουν  το χώρο 10- 15 μέτρα αριστερά της ράμπας , κι αυτό όταν έχει πάρα πολύ κόσμο , μέχρι την άλλη πλευρά όπου τελειώνουν οι τοποθετημένες ομπρέλες με τις ξαπλώστρες .  Επομένως το κεντρικό σημείο βρίσκεται αλλού .

Οι απόψεις λοιπόν των μελών των συλλόγων και σωματείων αν κρίνουν σκόπιμες αλλαγές των σημείων λήψεως των δειγμάτων νερού των πλαζ ας το ζητήσουν άμεσα στις συνελεύσεις τους ώστε  τα συμβούλιά τους να πάρουν τις αποφάσεις προκειμένου να συνυποβάλουν την αίτηση αλλαγής του σημείου λήψης των δειγμάτων .

Οι πλαζ είναι  Καλαφάτης , Κεντρί 1 και 2 , Όμιλος  και  Άγιος Βασίλης  .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΑΥΤΗ Η ΑΓΩΝΙΑ !!! ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΑΛΛΑ ΠΗΡΑΝΕ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΠΕΠΛΕΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΦΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!! ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ , ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΜΩΣ ???????