Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ της κας. Κατερίνας Στεφοπούλου για την συγκεντρωση των ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


Κατερίνα Στεφοπούλου

Αρχιτέκτων- Εικαστικός- MSc ΒιοκλιματικούΣχεδιασμού

 

Στα πλαίσια της σημερινής συγκέντρωσης του συνδυασμού μας Πολίτες στο Προσκήνιο ήθελα και εγώ να δηλώσω με αυτή μου την παρέμβαση, την υποστήριξη και συμπαράστασή μου στην τόσο σημαντική προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για μια άλλη Αυτοδιοίκηση, όπου ο Δήμος θα ανήκει στους Δημότες του.

Η αρχή που γίνεται εδώ σήμερα, με την ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Δ. Δελφών Παναγιώτη Μέγκου, σε αυτό το τόσο σημαντικό για την πόλη χώρο, μοναδικό ίσως για τα ελληνικά δεδομένα, ένα καφενείο με σκηνή θεάτρου, υποδεικνύει την επερχόμενη αλλαγή των νοοτροπιών χρόνων, όπου τα σημαντικά τοπόσημα της πόλης θα αναδειχθούν από τους ίδιους τους δημότες για τους δημότες, και δεν θα αφεθούν στην τύχη τους.

Εδώ θα ήθελα λίγο να μιλήσω με την πρώτη μου ιδιότητα ως αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Έχει ήδη αρχίσει μια σημαντική προσπάθεια στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι, όπως ο χώρος αυτός που επιλέχθηκε να γίνει η συζήτηση σήμερα, οι οποίοι θα συνδυάζουν τον συγχρωτισμό των κατοίκων, με διάφορους τομείς του πολιτισμού (εικαστικά, θέατρο, μουσική κλπ), και εδώ στην πόλη της Άμφισσας εμείς αυτό το έχουμε ήδη από το 1936. Το ζητούμενο λοιπόν πρέπει να είναι το πως θα αναδειχθούν τέτοιοι χώροι, μοναδικά τοπόσημα και χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να προσδώσουν έναν διαφορετικό και ίσως μοναδικό χαρακτήρα στο ύφος της πόλης, με στόχο βέβαια, όχι μόνο την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά και την προβολή της πόλης ακόμα και στο εξωτερικό.

Τέτοια παραδείγματα στην πόλη μας υπάρχουν αρκετά, αρκεί κανείς να θέλει να τα ανακαλύψει και να τα αναδείξει. Επί παραδείγματι, ο μοναδικός οικισμός από, τουλάχιστον 30 με 40, πλινθόκτιστα κτίσματα στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και είναι ο οικισμός της Χάρμαινας. Επίσης, στην περιοχή του ποταμού Υλαίθου παρατηρείται ένα μοναδικό φαινόμενο για Ελληνική πόλη. Η απόσταση των κτισμάτων αριστερά και δεξιά της κοίτης είναι σε αρκετά σημεία σχεδόν 40 μέτρα, κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην πόλη της Λάρισας, η οποία κατέθεσε σχετική μελέτη ανάπλασης, επιλέχθηκε και χρηματοδοτήθηκε για αυτό το χαρακτηριστικό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη στιγμή αποτελεί παράδειγμα βιοκλιματικού σχεδιασμού για όλη την Ελλάδα. Οι προοπτικές λοιπόν διαμόρφωσης ενός τέτοιου αστικού τοπίου, το οποίο θα βασίζεται σε σύγχρονες αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, όχι μόνο θα προσφέρει ποιότητα στην ζωή των κατοίκων, όχι μόνο θα ξαναδώσει προς χρήση τους άδειους και κακοσχεδιασμένους δημόσιους χώρους, αλλά θα δώσει και κίνητρα στους νέους να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πόλη τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω πως το ενδιαφέρον για την πόλη της Άμφισσας, να την περπατήσω, να την ανακαλύψω και αργότερα, λόγω σπουδών να την μελετήσω σε κάθε ευκαιρία που μου δινόταν, την οφείλω, όπως πολλοί θα ξέρετε, στην αγάπη που είχε ο πατέρας μου, ο ζωγράφος Θανάσης Στεφόπουλος για την Άμφισσα και τους ανθρώπους της. Ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, με βραβεία παγκόσμια (1ο παγκόσμιο βραβείο στην Έκθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008) αλλά και από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να μείνει και να δημιουργήσει στο εξωτερικό, εκείνος επέλεγε πάντα την Άμφισσα, ήταν σαν να της είχε εμπιστοσύνη ότι τελικά θα ανταμειφθεί με αυτό που της αξίζει και λόγω της σπουδαίας ιστορίας που αυτή έχει.

Επιπλέον, λόγω του ότι ανήκω, με την δεύτερη ιδιότητά μου ως γλύπτρια, και στην οργάνωση των Εικαστικών του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας αναφέρω πως αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τις θέσεις που αφορούν την διασπορά σε στρατηγικές θέσεις της επαρχίας των εκδηλώσεων του Πολιτισμού (εκθέσεις, θεατρικές-μουσικές και χορευτικές παραστάσεις), των θεσμών του (μουσεία/πινακοθήκες), καθώς και τις θέσεις για την εικαστική παιδεία και τα δημοτικά καλλιτεχνικά εργαστήρια. Στόχο εδώ αποτελεί και η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας της κάθε περιοχής. Μία από αυτές τις στρατηγικές θέσεις αποτελεί και ο Δήμος μας, ο οποίος, εκτός του μεγάλου αρχαιολογικού μουσείου που έχει στους Δελφούς και ενός μικρότερου εδώ στην Άμφισσα, εκτός της πινακοθήκης του Παπαλουκά, έχει και μεγάλη σύγχρονη παραγωγή έργων από πολλούς καλλιτέχνες.

Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, όπως ενδεικτικά αναφέρθηκαν, υπάρχουν, ώστε μέσα από πολιτιστικές δράσεις και δημιουργία υποδομών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς παράγοντες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής και της ποιοτικής αναβάθμισης των δραστηριοτήτων των δημοτών.

Τελειώνοντας, θέλω να αναφέρω την αμέριστη υποστήριξη και διαθεσιμότητά μου στην Δημοτική μας Κίνηση, καθώς είμαι βέβαιη πως με τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Μέγκο και τους εξαίρετους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, μπορούμε όλοι μαζί να συνθέσουμε με όραμα και ελπίδα, να προχωρήσουμε μαζί και με τους νέους του τόπου μας, οι οποίοι έχουν και απόψεις και θέσεις, και εδώ είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που αυτό μπορεί να ευοδωθεί.       

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς και συντροφικές ευχές για όλους προς μια μεγάλη νίκη.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: