Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ για τις σεισμικές δονήσεις στην Δημοτική Ενότητα Ιτέας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                         
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ                                      
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  Άμφισσα, 28Μαρτίου2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Σεισμικές δονήσεις στην Δημοτική Ενότητα Ιτέας
Εξαιτίας της παρατηρούμενης έξαρσης των σεισμικών δονήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας απέστειλε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας «Ο.Α.Σ.Π.» τα υπ’ αρίθμ. 219/10 – 03 – 2014 και 242/14 – 03 – 2014 έγγραφα  με τα οποία τους ενημέρωνε για τον σεισμό στις 09 – 03 – 2014 των 3,4R καθώς και τις πολλαπλές δονήσεις που γίνονται αισθητές στην περιοχή με την συνοδεία δυνατού θορύβου (βοής). Ο Οργανισμός απάντησε τα κάτωθι:
«Στη συνέχεια των σχετικών εγγράφων σας, ενημερώνουμε ότι η ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από το Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων, καθώς αποτελεί περιοχή συχνής σεισμικής δραστηριότητας. Από τα δεδομένα του δικτύου αυτού προκύπτουν τα ακόλουθα:

·         Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας από το Σεπτέμβριο 2013 εμφανίζεται μια μικρή επιφανειακή σεισμική διέγερση με μεγέθη Μ από 1 έως 3,7 Η, φαινόμενο φυσιολογικό για τον Κορινθιακό Κόλπο
·         Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου έως 8 Μαρτίου 2014, καταγράφονται πολύ κοντά στην πόλη της Ιτέας 5 σεισμικές δονήσεις με μεγέθη Μ από 1,5 έως 2,0 R και βάθη από 7 έως 9 χλμ.. Ο δυνατός θόρυβος (βοή) που αναφέρετε ότι ακούγεται κάτω από την πόλη, οφείλεται ακριβώς στην εγγύτητα των σεισμικών αυτών εστιών σε κατοικημένη περιοχή και στο μικρό τους βάθος.
·         Μετά το σεισμό της 9ης Μαρτίου 2014 που εντοπίζεται πλησίον της πόλης της Ιτέας, με μέγεθος Μ 3,4 R και βάθος 9 χλμ, καταγράφεται μια μικρή μετασεισμική ακολουθία στον ίδιο εστιακό χώρο με μεγέθη που δεν ξεπερνούν τα 2,6 R.

Συνοψίζοντας, τέτοιου είδους σεισμικές ακολουθίες με επιφανειακούς σεισμούς μικρού μεγέθους, είναι πολύ συνηθισμένες στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.»

                                                                     ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: