Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ...

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελφικά προμαντεύματα:
τα χαρακτικά της Συλλογής Λουκά Α. Παπαλεξανδρή
Προθάλαμος αρχαιολογικού μουσείου Δελφών, 30.3.2014 – 30.6.2014
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 40 σπάνια χαρακτικά της Συλλογής Λουκά Α. Παπαλεξανδρή* με θέμα τους Δελφούς πριν τη Μεγάλη Ανασκαφή, όπως συμβατικά ονομάστηκε η ανασκαφή των ετών 1892-1902 που διεξήχθη από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Η έκθεση διαιρείται σε τρία μέρη:
Α) Οι Δελφοί του ιδεατού,  ενότητα στην οποία  έχουν περιληφθεί φανταστικές απεικονίσεις  του ιερού πριν την αποκάλυψη του.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα χαρακτικά του Sebastian Münster  από την Κοσμογραφία του 16ου αιώνα,  του   Eberhard W. Happel του 17ου , του  Ambroise Tardieu και του J. M. Moreau του 19ου αιώνα.
Β) Οι Δελφοί πριν την Μεγάλη Ανασκαφή, ενότητα στην οποία περιλαμβάνονται   πραγματικά τοπία των Δελφών  με δεσπόζον  το Καστρί και το ερεβώδες τοπίο των Φαιδριάδων. Στην ενότητα αυτή χαρακτηριστικά είναι τα έργα του H.W. Williams , ο οποίος έλαβε την προσωνυμία «Ο Έλληνας» , του  F.C.H.L. Pouqueville και του W. Linton των πρώτων δεκαετιών του 19ου αιώνα.
Γ) Οι Δελφοί των αρχαιολόγων, ενότητα στην οποία περιλαμβάνονται σχεδιαστικές αναπαραστάσεις των ευρημάτων που ήλθαν στο φως κατά τα πρώτα έτη της ανασκαφής.
Πλην της συλλεκτικής και καλλιτεχνικής αξίας τους τα χαρακτικά της Συλλογής Παπαλεξανδρή αποτελούν σημαντικές  πηγές γνώσης για την τοπογραφία του δελφικού ιερού πριν από την ανασκαφή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και τη μετεγκατάσταση του παλαιού χωριού, που έφερε το όνομα Καστρί, στη σημερινή θέση των σύγχρονων Δελφών. Αποκαλύπτουν δηλαδή την τεράστια σε έκταση  αρχαιολογική έρευνα που απαιτήθηκε σε πρώϊμους μάλιστα καιρούς για την ανάδυση ενός από τους πλέον εμβληματικούς τόπους συλλογικής μνήμης και ιστορίας. Επίσης, διδάσκουν στον  επισκέπτη του μουσείου Δελφών  το πνεύμα της αρχαιοφιλίας και του φιλελληνισμού των ξένων περιηγητών, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα ως έκφανση των ουμανιστικών αναζητήσεων του μετα -αναγεννησιακού ανθρώπου. –
*Ο Λουκάς Α. Παπαλεξανδρής από την Αράχωβα του Παρνασσού, γεννήθηκε το 1966.
Έχει σπουδάσει μηχανική αεροσκαφών και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Από την ηλικία των 18 ετών άρχισε τη συλλογή σπάνιων χαρακτικών και φωτογραφιών με θέμα κυρίως τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και την περιοχή του Παρνασσού και της Αράχωβας.  Τα χαρακτικά της συλλογής του καλύπτουν την περίοδο από τον 16ο έως και τις αρχές του 20ου  αιώνα.
Πολλά από τα σχέδια της συλλογής του έχουν αναδημοσιευθεί σε σημαντικά άρθρα και μονογραφίες.
 

1 σχόλιο:

Λουκάς Παπαδημητρίου είπε...

Αγαπητέ Θανάση
Σε ευχαριστώ για την συναντήσην
που ειχαμε στο Εστιατόριο Πατρικό
στους Δελφούς θα εχεις την υποστη
ρίξην μου
Με εγκάρδίους χεραιτισμούς
Λουκάς Παπαδημητρίου
Δελφοί-Φωκίδας