Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΣΩΣ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ



Κλείνουν τις παράνομες χωματερές – “Εξάγουν” σκουπίδια σε Νομούς με νόμιμες.

Τελική λύση στο θέμα των παράνομων χωματερών επιχειρούν να δώσουν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος με τη μεταφορά των απορριμμάτων ακόμα και εκτός Νομού στις περιοχές όπου δεν υπάρχει νόμιμος ΧΥΤΑ.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Σκάι, για κάθε Νομό θα εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επιβάλλει το κλείσιμο όλων των, εν λειτουργία, παράνομων χωματερών και θα καθιστά υποχρεωτική τη μεταφορά των απορριμμάτων στον πλησιέστερο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ο οποίος δεν θα μπορεί να αρνηθεί τα “εισαγόμενα” σκουπίδια.
Πρόβλημα παραμένει ότι οι παράνομες χωματερές τυπικά είναι περίπου 80, ωστόσο στην πραγματικότητα ξεπερνούν τις 500.

Αυτό συμβαίνει διότι το ΥΠΕΚΑ παίρνει τοις μετρητοίς τις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για κλείσιμο τοπικών ΧΑΔΑ, ανεξαρτήτως αν οι παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν παράτυπα. Επίσης πολλές παράνομες χωματερές δημιουργούνται από ιδιώτες που αναλαμβάνουν την απόθεση απορριμμάτων σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ, έχει έλθει, ήδη, σε επαφή με τις Περιφέρειες, Στερεάς, Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για να ενημερωθεί σχετικά με τις παράνομες χωματερές που λειτουργούν εντός των ορίων τους, αλλά και τις δυνατότητες υποδοχής απορριμμάτων σε νόμιμους χώρους. Ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νομού.

ΠΗΓΗ: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: