Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων από το Δημόσιο


Έξοδος από το δημόσιο για 27.000 υπαλλήλους μέχρι το 2013
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για τουλάχιστον 25.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο μέσα στο 2013, η Κομισιόν υποστηρίζει πως δεν θα γίνουν... απολύσεις, η κυβέρνηση πατάει «γκάζι» για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται πλέον μπροστά στο φάσμα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα. Την ώρα, που οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου του Όλι Ρεν , επιχείρησε να καθησυχάσει, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν δεν προβλέπονται απολύσεις. 


Όπως διευκρίνισε ο Σάιμον Ο Κόνορ , στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2013. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο ίδιος, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία, με βάση τα οποία θα εντοπιστούν περιττές θέσεις και θα καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014. Η διαβεβαίωση της Κομισιόν πως δεν θα γίνουν άμεσα απολύσεις δεν φαίνεται να πείθει. Η σκληρή γραμμή της τρόικας και του ΔΝΤ που ζητούν επιτακτικά 25.000 αποχωρήσεις σε συνδυασμό με το Μνημόνιο που αναφέρει πως εάν δεν βρεθούν κενές θέσεις στις νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν από τις συγχωνεύσεις, οι υπάλληλοι θα «μεταβούν» στον... ιδιωτικό τομέα δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Εξάλλου, ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση έχε δεσμευτεί για 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέχρι το 2015, χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς αυτές θα προκύψουν μόνο από συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις επίορκων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν καλυφθεί ο προβλεπόμενος αριθμός, οι απολύσεις θα είναι μονόδρομος για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να ανησυχεί την κυβέρνηση είναι και οι αλλεπάλληλες δικαιώσεις υπαλλήλων από τα δικαστήρια της χώρας καθώς το ένα μετά το άλλο τα Πρωτοδικεία με προσωρινές διαταγές «μπλοκάρουν» τη διαθεσιμότητα. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς φαίνεται αποφασισμένος να υλοποιήσεις χωρίς άλλες καθυστερήσεις την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Για το λόγο αυτό, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή, ζήτησε από τον κ. Μανιτάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων, ώστε να μην υπάρξουν νέες ενστάσεις από την τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Ώρα μηδέν για τους επίορκους. Στα χέρια του Αντώνη Μανιτάκη βρίσκεται ήδη η έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης όπου γίνεται λόγος για επίορκους υπαλλήλους για τους οποίους, όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, θα προχωρήσουν οι πειθαρχικές διώξεις. Στην εν λόγω έκθεση περιλαμβάνονται σχεδόν 7.000 υποθέσεις πειθαρχικού ελέγχου, οι οποίες εκκρεμούν και θα πρέπει άμεσα να εξακριβωθούν με ακρίβεια τα στοιχεία και οι περιπτώσεις υπαλλήλων στις οποίες υπάρχουν παραλείψεις, ώστε να τεθούν όσο πιο σύντομα γίνεται σε αργία. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο, θα απολυθούν οι υπάλληλοι που είναι επίορκοι, ακατάλληλοι ή έχουν προσκομίσει πλαστά στοιχεία. Ήδη, το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει αρχίσει έλεγχο, ενώ στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν οι υπηρεσιακοί φάκελοι χιλιάδων υπαλλήλων. 

Προθεσμία 17 ημερών για 1.891 υπαλλήλους. Δεκαεπτά ημέρες στη διάθεσή τους οι 1.891 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, για να επιλέξουν τη θέση που επιθυμούν από τις 2.423 κενές θέσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς το ΑΣΕΠ , σύμφωνα με υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους φορείς προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού-Προσωπικού, στην οποία θα δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με σειρά προτίμησής τους. Στη συνέχεια τα στοιχεία τους θα ελεγχθούν από τους φορείς προέλευσης, θα εκδοθεί πίνακας βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης από το ΑΣΕΠ καθώς και απόφαση για τη μετάταξή τους από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη γνωμοδότηση του τριμελούς συμβουλίου. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν δεχθούν τη νέα θέση που θα αποφασιστεί, θα βρεθούν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός Δημοσίου.

Γωγώ Κυριαζή


Δεν υπάρχουν σχόλια: