Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ζωή 4 χιλιόμετρα κάτω από τον ωκεανό!


ydrothermikes-phges
Βρετανοί επιστήμονες σε μία τελευταία έρευνα που είχαν, ανακάλυψαν στο βυθό της Καραϊβικής υποθαλάσσιες υδροθερμικές πηγές που φιλοξενούν και ζωντανούς οργανισμούς! Το σημαντικό αυτό εγχείρημα ανήκει στον επικεφαλή του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου δρα Γιον Κόπλεϊ αλλά και μελών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.


Η όλη διαδικασία έγινε με το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV) «Ίσις». Οι συγκεκριμένες πηγές εντοπίστηκαν σε βάθος σχεδόν πέντε χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (συγκεκριμένα 4.968 μέτρα) και πρόκειται για τις βαθύτερες υδροθερμικές πηγές που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής. Οι πρώτες πηγές σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ανακαλυφθεί κατά τη δεκαετία του ’70 (μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 200 πηγές στους ωκεανούς της Γης) και συνιστούν σύμφωνα με τους επιστήμονες οικοσυστήματα στο βυθό με ακραίες φυσικοχημικές συνθήκες, οι οποίες παρόλα αυτά φιλοξενούν εξωτικές μορφές ζωής, όπως τυφλές γαρίδες, περίεργα σκουλήκια και διάφορα ακραιόφιλα μικρόβια. 

Ας σημειωθεί, ότι η θερμοκρασία των πηγών φτάνει στους 401 βαθμούς Κελσίου αποτελώντας μία από τις πιο καυτές περιοχές του πλανήτη, την στιγμή που το νερό γύρω από τις υδροθερμικές πηγές έχει θερμοκρασία μόλις 4 βαθμών Κελσίου. Οι Βρετανοί επιστήμονες ελπίζουν πως η αποστολή τους, που επιβαίνει στο πλοίο «Τζέημς Κουκ» και θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαρτίου, θα φέρει και άλλες ανακαλύψεις νέων ζωντανών οργανισμών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: