Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!



- Στις 13.00 βλέπουν Βενιζέλο
- Πάνω από 20% οι μειώσεις στους μισθούς των ΔΕΚΟ
- Αναδρομικά οι περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια
- Ως 40% το ψαλίδισμα του εφάπαξ
- Σώζονται (;) οι συντάξεις κάτω από 1.400 ευρώ

Λίγα λεπτά πριν τις 11.00 πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Βγήκαν είκοσι λεπτά μετά τις 12.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μεχρι τώρα συναντήσεων των επιθεωρητών και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να έρθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά

Η τρόικα περιμένει να δει τον τελικό λογαριασμό, αλλά είναι δεδομένες οι μειώσεις που θα γίνουν. Το μίνιμουμ των περικοπών (το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να εγκριθεί από τους δανειστές και να μην γίνουν μεγαλύτερες οι περικοπές) περιλαμβάνει νέες μειώσεις-σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Έτσι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ θα πρέπει να αναμένουν μειώσεις στους μισθούς τους κατά τουλάχιστον 20% (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και τον μισθό) χωρίς να υπολογίζονται εδώ τα χρήματα που θα χαθούν από τις περικοπές στα διάφορα επιδόματα.

Οι μειώσεις θα ισχύσουν βάσει του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο, θα είναι δηλαδή αναδρομικές. Το ποσό θα “χωριστει” σε δόσεις και τμηματικά θα αφαιρεθεί από το μισθό των υπαλλήλων.

Αναδρομική ισχύ, αλλά από την πρώτη Ιουλίου και όχι από την αρχή του χρόνου θα έχουν και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.

Το εφάπαξ των Δημοσίων υπαλλήλων (ανάλογα το ποσό) θα μειωθεί ως και σε ποσοστό 40%. Είναι ένα μέτρο που θα ισχύσει για όλους όσοι ακόμη δεν έχουν λάβει το εφάπαξ άσχετα από το πότε υπέβαλαν την αίτησή τους.

Οι περικοπές σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο δεν θα είναι όμως μόνο αυτές. Ήδη στο τραπέζι πέφτει και πάλι πιεστικά η πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις αυτή τη στιγμή αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα που θα εξοικονομήσουν τα χρήματα εκείνα που θα εξασφαλίσουν τις συντάξεις κάτω από 1.400 ευρώ.

Το να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις από 1.000 ως 1.400 ευρώ σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν από άλλες περικοπές 214 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό πολύ μεγάλο και έτσι το ενδεχόμενο περικοπών κάτω από τα 1.400 ευρώ παραμένει ανοιχτό.

Θεωρείται έως απίθανο να μην πέσει το πλαφόν στα 2.200 ευρώ, ενώ μελετάται ακόμη και το σενάριο οι περικοπές που αφορούν στα έτη 2013 και 2014 να αρχίσουν να ισχύουν άμεσα, ώστε να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος και στον προϋπολογισμό.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Ο κ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΤΙ ΛΕΕΙ?