Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Ξυπνώντας από τον λήθαργο


Ο χρόνος μετράει αντίστροφα: Η ημερομηνία ορόσημο μέχρι την οποία έχει η χώρα μας περιθώριο για να αποτρέψει το μοιραίο, που ακόμα και τώρα δεν είναι αναπόφευκτο.

Γράφει ο Τειρεσίας.


Κρατήστε μια ημερομηνία στο μυαλό σας: Μέσα Νοεμβρίου. Η Ελλάδα μέχρι τότε, μπορεί να ελπίζει ότι έχει τα χρονικά περιθώρια για να ξυπνήσει από το λήθαργο στον οποίο έχει βυθιστεί τις τελευταίες δεκαετίες και να αντιδράσει στο διαφαινόμενο "ατύχημα", που ακόμα και τώρα δεν είναι αναπόφευκτο. Ως γνωστόν, για τότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Και μέχρι τότε, τίποτα απολύτως το ανατρεπτικό δεν πρόκειται να συμβεί που θα επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την επανεκλογή Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση των επιτελών του κι αυτή ακριβώς την αποφασιστικότητα έβγαζε και η τελευταία επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών Κόλινς στην Ελλάδα.

«Δώστε μας μια αφορμή για να σας βοηθήσουμε» ήταν το μήνυμα που μετέφερε από την Ουάσιγκτον. Θα βρει αποδέκτες; Άγνωστο. Καλές προθέσεις, πάντως, υπάρχουν. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως πάντα υπήρχαν, μόνο που δεν γινόταν τίποτα για να γίνουν πράξεις. Κι έτσι χάνονταν η μια μετά την άλλη οι ευκαιρίες που δόθηκαν στην Ελλάδα για να βγει από το λήθαργο.

Αντιθέτως, Ιρλανδία και Πορτογαλία, «έπιασαν από τα μαλλιά» ευκαιρίες που τους δόθηκαν – σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μικρότερες από τις δικές μας – και τώρα δείχνουν έτοιμες να αλλάξουν πορεία. Το γεγονός ότι το Δουβλίνο βγήκε στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων, μετά από δύο χρόνια, και δανείστηκε λεφτά, «λέει» από μόνο του πολλά.

Στην Αθήνα, τώρα, δίνεται μια ακόμα ευκαιρία. Ενδεχομένως, η τελευταία. Με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ, μπορεί να αξιοποιήσει το επόμενο τρίμηνο και να κάνει ό,τι δεν έκανε στο πρόσφατο παρελθόν. Όχι τίποτα ιδιαίτερα σπουδαίο. Απλώς, να αποδείξει εμπράκτως ότι έχει τη διάθεση να κάνει πράγματα. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δείχνει να έχει «πιάσει» το νόημα. Ξέρει ότι αν απλώς ανακοινώσει νέες περικοπές, οι οποίες, όμως, είναι αμφίβολο αν ποτέ θα υλοποιηθούν και κυρίως αν θα αποδώσουν, χάνει το στοίχημα. Κανείς δεν θα δώσει σημασία.

Αντιθέτως, όμως, επέλεξε να κάνει κάτι «θορυβώδες», την πώληση δηλαδή της «καλής» Αγροτικής Τράπεζας, μία κίνηση που θα παίξει κυρίως στο επίπεδο των εντυπώσεων και λιγότερο σε αυτό της ουσίας.

Είναι η πρώτη κίνηση για να αρχίσει να γέρνει η πλάστιγγα. Χρειάζονται κι άλλες, αντίστοιχες, όσο δυνατόν γρηγορότερα, όσο γίνεται περισσότερες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: