Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κρίση στις ΕΔ.Ο έξαλλος Σαμαράς,ο αιφνιδιασμένος Παναγιωτόπουλος,ο `στοχοποιημένος` Καράμπελας

Έξαλλος είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με όσα έγιναν στις κρίσεις των ΕΔ και είχαν ως αποτέλεσμα τη παραίτηση του Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά. Ο Σαμαράς ,όπως και ο Παναγιωτόπουλος αιφνιδιάστηκαν από την αντίδραση του στρατηγού. Κι αυτό δείχνει ότι δεν είχαν πλήρη εικόνα για το κλίμα που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες στο ΥΕΘΑ.


Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο ΥΦΕΘΑ Παναγιώτης Καράμπελας και το επιτελείο του. Όχι μόνο επειδή ήταν εκείνος ο οποίος συγκρούστηκε με τον Ζιαζιά χθες τα ξημερώματα, αλλά για το γενικότερο χειρισμό στο θέμα κρίσεις. Αυτό που “χρεώνουν” στον ΥΦΕΘΑ είναι ότι στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει κύκλους αποστράτων που ζητούσαν “αποκεφαλισμούς” και “επαναφορές” κάπου έχασε τον έλεγχο. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έλεγε ότι θέμα επαναφοράς δεν υπάρχει, μπορεί να είχε ενημερώσει προσωπικά και απόστρατους οι οποίοι ανέμεναν επιστροφή σε θέσεις Αρχηγού, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση, ωστόσο η “ζημιά” είχε ήδη γίνει και το κλίμα ήταν εκρηκτικό στο ΥΕΘΑ. Αυτή η εικόνα ενός “καζανιού που βράζει” δεν είχε μεταφερθεί στη Συγγρού ,η οποία βέβαια δεν είναι άμοιρη ευθυνών για ότι συνέβη. Ήθελε να ικανοποιήσει αποστράτους ,κατάλαβε λίγο αργά ότι δεν μπορούσε και για το μόνο που μπορεί να “παραπονεθεί” είναι ότι δεν είχε ενημερωθεί επακριβώς για την ένταση που υπήρχε στο στράτευμα.

Η έκπληξη και ο αιφνιδιασμός Σαμαρά και Παναγιωτόπουλου ήταν μεγάλος ,γιατί παρά τα όσα ανακριβή - και χυδαία- γράφονται κατά του Ζιαζιά η ΝΔ τον θεωρούσε αξιωματικό συντηρητικών “φρονημάτων”,δηλαδή “φίλο” της ΝΔ. Όσο κι αν είναι απαράδεκτο να γίνονται τέτοιου είδους “χαρακτηρισμοί” για αξιωματικούς ,μην κρυβόμαστε: όλα τα κόμματα έχουν …καταχωρημένους στα κιτάπια τους αξιωματικούς που φθάνουν στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας. “Γαλάζιοι” και “πράσινοι” προχωρούν ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στα πράγματα. Και ο Ζιαζιάς είχα “καταχωρυθεί” ως “γαλάζιος”. Γι΄ αυτό πρωθυπουργός και ΥΕΘΑ εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι ,με τον Σαμαρά να ζητά εξηγήσεις.

Έξαλλοι είναι στη ΝΔ και πολλοί άλλοι γιατί ένα θέμα όπως αυτό των κρίσεων που θα έπρεπε να τελειώσει γρήγορα και ανώδυνα έγινε “σήριαλ με δραματικό φινάλε”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ που πάντα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα Άμυνας, ο Ι.Βαρβιτσιώτης δεν μπορεί να εξηγήσει τους χειρισμούς που έγιναν.


Υπάρχει θέμα Καράμπελα;
Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές πιθανόν να ετίθετο θέμα παραμονής του ΥΦΕΘΑ. Όχι όμως τώρα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τις αναταράξεις στο χώρο των ΕΔ και θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα.

Γι΄ αυτό και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στα ανώτερα κλιμάκια της ΝΔ για την ενορχηστρωμένη προσπάθεια απαξίωσης του πρώην Α/ΓΕΣ Κ.Ζιαζιά,μέσω δημοσιευμάτων σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, κάποια από τα οποία μάλιστα είναι ταυτισμένα με τη Χρυσή Αυγή! Η Συγγρού θέλει αλλά φαίνεται ότι είναι δύσκολο να συμμαζέψει κάποιους “ακραίους θύλακες” αποστράτων που θεωρούν ότι οι ΕΔ χρειάζονται απαραίτητα τη καθοδήγησή τους για να συνεχίσουν να υπάρχουν!






Δεν υπάρχουν σχόλια: