Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ: ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ



Όχι μόνο είναι πιο όμορφα να ζεις κοντά στη θάλασσα, αλλά είναι και πιο καλό για την  υγεία σου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αυτός είναι λόγος να ζηλεύουμε διπλά... Όσοι ζουν κοντά στη θάλασσα είναι πιο υγιείς σε σχέση με όσους ζουν στην ενδοχώρα, αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.


Ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας ανέλυσαν δεδομένα από το 2001 μέχρι σήμερα και συνέκριναν το επίπεδο υγείας ανθρώπων που ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές με αυτό ανθρώπων που ζούσαν στην ενδοχώρα. Βρήκαν λοιπόν ότι, κατά μέσο όρο, όσο πιο κοντά στη θάλασσα έμενε κανείς τόσο πιο υγιής ήταν, ιδίως μάλιστα στις οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες.


"Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι συνήθως περνάνε καλά όταν πηγαίνουν στη θάλασσα, αλλά λίγες αποδειξεις υπάρχουν αναφορικά με το πώς ακριβώς επιδρά στην υγεία τους ο χρόνος που περνούν στην παραλία. Η έρευνά μας απέδειξε ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην καλή υγεία και τη διαμονή κοντά στη θάλασσα, μολονότι δεν μπορεί να αποδειχθεί η σχέση αιτίας και αποτελέσματος", εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Ben Wheeler.


Παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει από ακαδημαϊκούς του Devon, έδειξε ότι το παραθαλάσσιο περιβάλλον έχει ευεργετικές επιπτώσεις και στη μείωση του στρες και αυτός πιθανόν να είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών έχουν καλύτερη υγεία. Παρ' όλα αυτά, ο Dr Wheele τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι για τα αποτελέσματα.

Dailymail.co.uk


Δεν υπάρχουν σχόλια: