Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Βερολίνο - Η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για το σύστημα Taurus - Το χτύπημα στην γέφυρα Κερτς και η οργή των Βρετανών για τους Γερμανούς


Η υποκλοπή και διαρροή μιας αυθεντικής συνομιλίας Γερμανών υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων σχετικά με τη στρατηγική της Γερμανίας στην Ουκρανία, πυροδοτεί πολιτική ένταση στο Βερολίνο.

O Όλαφ Σολτς βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής και η αντιπολίτευση να εξετάζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Μπούντεσταγκ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την αρχισυντάκτρια του Russia Today, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας συζητούν την πιθανή παράδοση πυραυλικών συστημάτων Taurus στην Ουκρανία, καθώς και την πιθανή στόχευση της στρατηγικής σημασίας και ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό εφοδιασμό, γέφυρας του Κερτς, που συνδέει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία και προσαρτήθηκε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν το 2014. 



Σημειώνεται ότι το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό αυτού τους είδους τους πυραύλους, με το Βερολίνο να αρνείται, επικαλούμενο τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ονόμασε το σύστημα Taurus μεταξύ πολλών άλλων που χρειάζεται η Ουκρανία σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί όλα τα κράτη μέλη να παράσχουν περισσότερα όπλα.

Σημειώνεται ότι το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό αυτού τους είδους τους πυραύλους, με το Βερολίνο να αρνείται, επικαλούμενο τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ονόμασε το σύστημα Taurus μεταξύ πολλών άλλων που χρειάζεται η Ουκρανία σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί όλα τα κράτη μέλη να παράσχουν περισσότερα όπλα.




Στο ηχητικό περιγράφεται επίσης πώς η Βρετανία συνεργάζεται με την Ουκρανία για την εκτόξευση πυραύλων τύπου Storm Shadow εναντίον στόχων έως 240 χιλιομέτρων πίσω από τις ρωσικές γραμμές, ενώ ακούγεται Γερμανός διοικητής να λέει «ξέρουμε πώς το κάνουν οι Άγγλοι, έχουν λίγους ανθρώπους στο έδαφος. Οι Γάλλοι δεν το κάνουν αυτό».

Η Βρετανία επιβεβαίωσε την παρουσία ενός «μικρού αριθμού προσωπικού» στην Ουκρανία την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας, αν και δεν ανέφερε ποια καθήκοντα αναλάμβαναν εν μέσω ανησυχιών ότι οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως κλιμάκωση. 

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, που χαρακτήρισε τη διαρροή «πολύ σοβαρό ζήτημα», απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο παράδοσης του πυραυλικού συστήματος «Taurus» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εφόσον θα έπρεπε Γερμανοί στρατιώτες να συμμετέχουν στον χειρισμό του επί ουκρανικού εδάφους.

Σολτς: Δεν μπορούμε να παραδώσουμε στην Ουκρανία ένα όπλο με πολύ μεγάλο βεληνεκές

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παραδώσουμε ένα οπλικό σύστημα με πολύ μεγάλο βεληνεκές και να μη σκεφτούμε το πώς θα ελεγχθεί αυτό. Και αν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο, και αυτό είναι εφικτό μόνο με την συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών, τότε για μένα δεν τίθεται καν θέμα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε σχολείο κοντά στη Στουτγκάρδη.

Ο Σολτς έχει ήδη δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα εγκρίνει την παράδοση των «Taurus», διότι, όπως εξήγησε, η Γερμανία δεν μπορεί, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να έχει τον έλεγχο των πυραύλων. 

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης υποκλοπών, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι, «αν και είναι για μας πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε το περιστατικό, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και δεν μπορεί να γίνει αντιστροφή θύτη και θύματος καθώς, εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί βάναυσα στην Ουκρανία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ούτε εκείνη θα χρειαζόταν να αμυνθεί ούτε εμείς να την προμηθεύουμε με όπλα».

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, υπέδειξε μια συγκεκριμένη «χορογραφία» σχετικά με το γεγονός, επισημαίνοντας την ημερομηνία που διέρρευσε το ηχητικό υλικό -στην κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι- καθώς και τα σχόλια του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στενού συμμάχου του Πούτιν. Ο Μεντβέντεφ, γνωστός για την εμπρηστική ρητορική, ισχυρίστηκε ότι η συνομιλία διάρκειας 38 λεπτών έδειξε ότι «η Γερμανία ετοιμάζει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τομ Πιστόριους, η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD) θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις συνθήκες του συμβάντος. «Μόνο τότε θα ληφθούν αποφάσεις για τις συνέπειες - ενδεχομένως και σε επίπεδο προσώπων», διευκρίνισε ο κ. Πιστόριους, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ακόμη ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για περαιτέρω διαρροές ή υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών».

«Αποδεικνύεται η εμπλοκή της Δύσης στην Ουκρανία» λέει η Μόσχα - «Εξωφρενική» προπαγάνδα απαντά το Βερολίνο

Το ηχητικό αποδεικνύει «την άμεση εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο αφότου η Μόσχα κάλεσε σε εξηγήσεις τον Γερμανό πρεσβευτή. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti δημοσίευσε βίντεο με τον απεσταλμένο της Γερμανίας Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ να φτάνει στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, αρνούμενος να απαντήσει στις ερωτήσεις των Ρώσων δημοσιογράφων.

 «Συζητούνται ουσιαστικά και συγκεκριμένα σχέδια για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος. Αυτό δεν απαιτεί νομική ερμηνεία. Ολα εδώ είναι κάτι παραπάνω από προφανή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

«Πρέπει να μάθουμε αν ο γερμανικός στρατός ενεργεί με δική του πρωτοβουλία. Τότε το ερώτημα είναι: πόσο ελεγχόμενος είναι και πόσο ελέγχει την κατάσταση ο Σολτς; Είναι μέρος της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι η όρεξη για πόλεμο στην Ευρώπη «παραμένει πολύ μεγάλη» και ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί «η στρατηγική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις κατηγορίες για πολεμικές προετοιμασίες «εξωφρενική» προπαγάνδα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: