Ιδιος ο μελετητής και ο ιδιοκτήτης σε αδειοδότηση αιολικού στην Γκιώνα!
Οι δεκάδες διευκολύνσεις που γίνονται από τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών φαίνεται πως έχουν πλέον αποθρασύνει σε τέτοιο βαθμό τις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου, που διαπιστώνονται πια ακραίες περιπτώσεις ευτελισμού της διαδικασίας αδειοδότησης.
Οπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στα πρόσφατα σχετικά «κρούσματα» συγκαταλέγεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υποβλήθηκε για τον αιολικό σταθμό «Κοκκινάρι» στη Νότια Γκιώνα, σε υψόμετρο 1.700 έως 1.800 μ., λιγότερο από ένα χιλιόμετρο εκτός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά «Ορος Γκιώνα» και εντός του χαρακτηρισμένου Καταφυγίου Αγριας Ζωής «Δασικό Σύμπλεγμα Νότιας Γκιώνας».
Τι συμβαίνει με αυτή την περίπτωση; Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο συντάκτης της ΜΠΕ και περιβαλλοντικός μελετητής του έργου είναι το ίδιο πρόσωπο που διαχειρίζεται και διοικεί την εταιρεία του ΑΣΠΗΕ! Η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα στα καλύτερά της! Αλλιώς, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Οπως διαφαίνεται, ο περιβαλλοντικός μελετητής του έργου είναι το ίδιο πρόσωπο με έναν από τους τρεις μετόχους της εταιρείας που θα το υλοποιήσει.
Πρόκειται, προφανώς, για ένα κραυγαλέο ασυμβίβαστο, που επισκιάζει και άλλες καραμπινάτες ανεπάρκειες της εν λόγω ΜΠΕ, που αφορούν το γεγονός ότι η ιδιότητα του περιβαλλοντικού μελετητή (του μοναδικού που αναφέρεται στη μελέτη) είναι... μηχανικός Ορυκτών Πόρων (!), την απουσία Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), παρά το γεγονός ότι το έργο θα επηρεάσει και τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και την περιοχή NATURA που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτό και την πλήρη απουσία (ούτε καν επιγραμματική) οποιασδήποτε αναφοράς στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.
Ολα τα παραπάνω στοιχεία υποβλήθηκαν από την Ορνιθολογική Εταιρεία στη δημόσια διαβούλευση του έργου στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ). «Υπό κανονικές συνθήκες, θα προκαλούσε θυμηδία η απόπειρα μιας εταιρείας να λάβει αδειοδότηση κατ’ αυτόν τον φαιδρό τρόπο, πόσο μάλλον σε έναν ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας βιότοπο και σε ένα βουνό που έχει πληγεί ήδη τόσο πολύ από τη βιομηχανική δραστηριότητα. Επειδή, όμως, στην Ελλάδα το έχουμε ζήσει και άλλες φορές αυτό το έργο, και καθώς η αδειοδοτούσα αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας) έχει βεβαρημένο ιστορικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως δεν θα δούμε και εδώ άλλη μία εξωφρενική αδειοδότηση αιολικού σταθμού», σχολιάζει η Ορνιθολογική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου