Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η πιθανή εμπλοκή της Ελλάδος θα είναι αιτία υποβάθμισης αναφέρει η Moody’s και σωστά.
Ήταν ξεκάθαρα αρνητική έκπληξη το γεγονός ότι αναμενόταν αναβάθμιση σε Baa3 της ελληνικής οικονομίας αλλά η Moody’s ακόμη δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα παραμένει στην κλίμακα Ba1.
Η επιφυλακτικότητα της είναι απόρροια ορισμένων γεγονότων…
1)Η Moody’s ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του 2012… είχε δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα την περίοδο 2008 με 2010 και υπέστη σοκ αναξιοπιστίας όταν βαθμολογούσε την αναξιόπιστη Ελλάδα με βαθμολογίες Α1 το 2005.
Βαθμολογία Α1 σημαίνει 5 κλίμακες από τα ΑΑΑ την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που μπορεί να λάβει ένα κράτος.
Η βαθμολογία Ba1 με την οποία αξιολογείται σήμερα η Ελλάδα απέχει από την κλίμακα ΑΑΑ συνολικά 10 βαθμίδες.
Η Moody’s ήταν βέβαιο ότι θα ήταν τελευταία που θα αναβάθμιζε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα… οπότε η επόμενη αξιολόγηση μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο 2024 και ούτε τότε είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει…
2)Η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει επικοινωνιακά ορισμένες αλλαγές που έχουν σημειωθεί αλλά π.χ. σε ορισμένους τομείς η χώρα είναι άρρωστη.
Το σύστημα δικαιοσύνη είναι απόλυτα διεφθαρμένο, η δικαστική εξουσία παίρνει εντολές από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ανεξαρτησία και όλα αυτά δείχνουν ότι ακόμη η Ελλάδα παραμένει αγκιστρωμένη στα λάθη του παρελθόντος…
3)Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται λόγω της αύξησης του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτα μεγέθη το συνολικό χρέος παραμένει στην ζώνη των 403 δισεκ. ευρώ στα ιστορικά υψηλά.
4)Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η πιθανή εμπλοκή της Ελλάδος θα είναι αιτία υποβάθμισης αναφέρει η Moody’s και σωστά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να υποστηρίξει ένα διεφθαρμένο Ουκρανικό καθεστώς, να υποστηρίξει την Ουκρανία που ηττήθηκε στρατιωτικά…
Όμως εάν εμπλακεί το ΝΑΤΟ και συμμετάσχει και η Ελλάδα… η υποβάθμιση της οικονομίας έρχεται…
5)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας αλλά η ποιότητα των κερδών εξαρτάται από τα δώρα της ΕΚΤ και το Euribor 3 μηνών.
Πρόκειται για μια έκτακτη κερδοφορία με ημερομηνία λήξεως και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί…
Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο άδραξαν την ευκαιρία με τον Ηρακλή και την υψηλή κερδοφορία να εξυγιανθούν πλήρως.
Ωστόσο πρέπει να δούμε πως θα δομείται η κερδοφορία των τραπεζών τα επόμενα χρόνια…
6)Η συμπεριφορά του ελληνικού ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές χρήματος από την ευρωζώνη όπως το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά τα χρήματα τελειώνουν και η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα που είναι ρυθμοί ανάπτυξης 2% και με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για το χρέος…
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου