Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

« ΑΜΦΙΣΣΑ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ » (άρθρο αναγνώστη)



Ώρα μηδέν για την Άμφισσα. Τέρμα το «βόλεμα» και το «με όλους καλά». Άσπρο ή Μαύρο το μέλλον της. 

           Επτά -7- (για αρχή) ανεμογεννήτριες των 200 μέτρων ύψους είναι έτοιμες να τοποθετηθούν στο  Κοκκινάρι πάνω από την Άμφισσα αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση. Λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2024 η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Aιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 45MW με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100MW με χρήση Συσσωρευτών, στη θέση «Κοκκινάρι» των Δήμων Δωρίδος & Δελφών, Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» (ΠΕΤ:  2312010925)





Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρίν μερικά χρόνια είχε επιχειρηθεί να «περάσει» σε αυτές τις κορυφές το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας που το πάγωσαν λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. Ο εφιάλτης ξανάρχεται όπως φαίνεται σύμφωνα με την συνήθη τακτική πανελλαδικά, σε δόσεις . Μικρότερος αριθμός, ευκολότερη αδειοδότηση, και μετά άλλο λίγο και άλλο λίγο μέχρι να καταντήσει και η Γκίωνα όπως ο Ελικώνας και η νότια Εύβοια. 

 

         Το θέμα έχει δημιουργήσει και πάλι σοκ και πανικό σε πολλούς που πρίν ένα χρόνο επαναπαύθηκαν σε εφησυχασμούς  από άτομα που αποδεικνύεται ότι δεν έπρεπε να έχουν εμπιστευτεί. (  http://karteria1.blogspot.com/2023/02/blog-post_58.html   ).

 

Το μέλλον της Άμφισσας, και σε μεγάλο βαθμό και του Δήμου Δελφών, εξαρτάται πλέον από  πολύ λίγα πράγματα. Και αυτό που απαιτείται κατεπειγόντως είναι η  ηχηρή έντονη ξεκάθαρη αντίδραση από κάθε πολίτη και κάθε εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιες «ταφόπλακες» σε κάθε ελπίδα για το μέλλον της Άμφισσας  του Δήμου Δελφών και όχι μόνο. 

 

              Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές αναφορές σε  πολύπλευρες αξίες όπως το «περιβάλλον». Αυτό που έχει αποδειχτεί είναι το σύνολο του πληθυσμού αντιλαμβάνεται καλύτερα απ’ όλα την διάσταση του «οικονομικού περιβάλλοντος». Όποιος έχει έστω και ένα σπίτι στην Άμφισσα και στο Δήμο Δελφών και τον ενδιαφέρει πόσο θα μπορέσουν να το πουλήσουν τα παιδιά του που ήδη δεν βρίσκουν δουλειά στην περιοχή και εξαναγκάζονται σε μετανάστευση, αντιλαμβάνεται  ότι  τελείωσαν τα ψέματα.  

-        Ή η περιοχή θα έχει την στοιχειώδη οικονομική ανάπτυξη , πληθυσμό  και ευημερία ώστε να υπάρχει και δουλειά για το κάθε παιδί που ενδιαφέρεται και ζήτηση για κατοικία και χωράφι κλπ,

-        Ή και η Άμφισσα θα συνεχίσει στην παρακμή στην οποία βρίσκεται ήδη.  Δεκάδες έρημα χωριά της Φωκίδας, εκατοντάδες σπίτια που κάποιο κάποτε ίδρωσαν να φτιάξουν και πολέμησαν να κρατήσουν, έχουν ήδη μετατραπεί σε σκουπίδια  που όλοι ψάχνουν να πουλήσουν για να γλυτώσουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά κανείς δεν αγοράζει. Η  Άμφισσα βρίσκεται ήδη σε αυτό το δρόμο και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι.

          «Βολεμένη» ζωή στον ευλογημένο τόπο που έτυχαν να γεννηθούν ΤΕΛΟΣ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ενάντια  στα σχέδια αυτών που θεωρούν ότι θα μπορέσουν να κάνουν στο Δήμο Δελφών και στην Φωκίδα, αυτό που απορρίπτουν πλέον όλες οι τοπικές κοινωνίες  της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

        Όλοι οι λαοί των ανεπτυγμένων χωρών, αυτοί που αποτελούν τους μελλοντικούς επισκέπτες σε κάθε περιοχή που  στοχεύσει στον Τουρισμό και την Οικονομία της Φιλοξενίας,  έχουν πλήρη αντίληψη του τι σημαίνει «Βιομηχανικό Τοπίο». Και βεβαίως κανείς τους δεν πάει ποτέ και δεν πρόκειται να πάει τις λίγες πολύτιμες μέρες του χρόνου διακοπές σε περιοχή με θέα σε «Βιομηχανικό Τοπίο».  Συλλογικές αντιδράσεις που εξελίχτηκαν σε μεγάλους Οργανισμούς σε όλες αυτές τις χώρες , απαγόρευσαν την κατασκευή αιολικών πάρκων ορατών  από κατοικημένες περιοχές (όσων λίγων κατοίκων και να είναι) σε άνω από ένα σημείο του ορίζοντα. Απόλυτη απαγόρευση σε περιοχές με τουριστική δραστηριότητα.  Τις ανεμογεννήτριες τις βάζουν μόνο σε ήδη τροποποιημένες περιβαλλοντικά περιοχές (αγροτικές, βιομηχανικές ) και σε καμία περίπτωση σε παρθένα οικοσυστήματα.  Αυτές οι κοινωνίες επέβαλαν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για περιοχές  NATURA κλπ.  Όπως πολύ εύστοχα έχει ήδη διατυπωθεί , ακόμα και για όσους δεν έχουν  γνώσεις του τι λένε οι επιστήμες και η νομοθεσία σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, το παγκόσμιο παράδειγμα δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς εκτός αν έχει αντίληψη κατώτερη και από αυτή ενός μικρού παιδιού. 


Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει περιοχή με σοβαρή τουριστική δραστηριότητα , με θέα αιολικά πάρκα ή άλλη βιομηχανική εγκατάσταση. 

 

         Όσες περιοχές είχαν τουρισμό αλλά επέτρεψαν την κατασκευή αιολικών πάρκων ή άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων  στην θέα τους, παρήκμασαν ή βρίσκονται σε  πορεία παρακμής έως ότου να σταματήσουν να μιλάνε για σοβαρό τουρισμό. Διαρκεί χρόνια μέχρι να σβήσει η τουριστική φήμη μιας περιοχής, το αποτέλεσμα όμως είναι σίγουρο. Θα μπορούσε κάποιος να φέρει το παράδειγμα του άξονα Δελφών Ιτέας  που από την ακμή του 70 έχει φτάσει στα όρια να χαρακτηριστεί πλέον ως τουριστικά αδιάφορη περιοχή πλην της ελάχιστης δραστηριότητας που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο μνημείο των Δελφών. Είναι όμως και το πρόσφατο παράδειγμα τουριστικής περιοχή των Βαυαρικών Άλπεων   όπου η δραματική μείωση των επισκεπτών χρόνο με το χρόνο  μετά από εγκατάσταση αιολικών στην θέα του, έδωσε το έναυσμα να αντιδράσει η Γερμανική κοινωνία (που φτιάχνει αιολικά) και να φρενάρει μέχρι διακοπής την εγκατάσταση νέων σε όλη την χώρα τα τελευταία χρόνια.  

 

Το μόνο που χρειάζεται πλέον για να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνει είναι να μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα. 

           Η Άμφισσα δεν θα αποτελέσει ποτέ ένα κέντρο αξιοπρεπούς βιομηχανίας. Όλες οι επίσημες Βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας δίπλα σε Εθνικές Οδούς, γραμμές τρένων και οργανωμένα λιμάνια για μεταφορά πρώτων υλών και προϊόντων, είναι άδειες. Τεράστια βιομηχανικά οικόπεδα με κτιριακές υποδομές πωλούνται φτηνά και κανείς δεν αγοράζει. Άρα  κάθε πιθανότητα για βιομηχανικό μέλλον στην Άμφισσα, θα έχει σχέση με τριτοκοσμικές καταστάσεις. Βιομηχανικές δραστηριότητες που καμία πολιτισμένη κοινωνία δεν θέλει στον τόπο της και γι’ αυτό  «βρίσκουν και τα κάνουν» όπου υπάρχει αμορφωσιά και έλλειψη πολιτισμού. 

         Η εξάρτηση της Άμφισσας και του Δήμου Δελφών  τις τελευταίες δεκαετίες από βιομηχανικές  δραστηριότητες    (αιολικά, εξορύξεις, ιχθυοκαλλιέργειες) με τριτοκοσμικούς όρους, έχουν οδηγήσει ήδη και την πόλη  Άμφισσα σε οικονομική και πληθυσμιακή παρακμή σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία.   Όλο και λιγότερα παιδιά στα σχολεία που προσεχώς θα συγχωνευτούν. Ένα ακμάζων κάποτε Νοσοκομείο που  βαίνει προς κλείσιμο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων αλλά σύντομα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης με λιγότερο ακόμα πληθυσμό. Παρακμή που φαίνεται εύκολα   σε  όλο και περισσότερα ανοίκιαστα μαγαζιά ακόμα και στους κεντρικούς δρόμους. Μηδενική οικοδομική δραστηριότητα μια εποχή που στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται το αντίθετο. Και πολλά άλλα. 

       Το Δελφικό Τοπίο έχει ήδη υποβαθμιστεί  και σε όλο το παραλιακό μέτωπο υπάρχει θέα σε αιολικά πάρκα. Το μόνο τμήμα που δεν έχει θέα σε αιολικά πάρκα είναι το τμήμα της κοιλάδας γύρω από την Άμφισσα. 

          

          Σε τι μπορεί να ελπίζει η Άμφισσα;

          Σε αυτό που τάζουν όλοι οι αιρετοί πριν τις εκλογές και ελπίζουν όλοι οι κάτοικοι που ενδιαφέρονται για το μέλλον. Σε αυτό που η κοιλάδα της και ο κόλπος της, το Δελφικό Τοπίο,  έχουν σαν σύνολο διεθνών κορυφαία συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τουρισμό και όλο το φάσμα της οικονομίας την φιλοξενίας (παραθεριστική κατοικία, ψηφιακούς νομάδες, ελαιώνας , τοπικά προϊόντα κλπ).  Μια κατεύθυνση που  έχει ήδη δρομολογηθεί με όλο και περισσότερους αιρετούς να προωθούν την Άμφισσα σαν την πρωτεύουσα και το γεωγραφικό κέντρο του Δελφικού Τοπίου με θάλασσα και παραλίες  από την μία και έναν μοναδικό ορεινό όγκο από την άλλη.  Που κάποιοι άλλοι όμως υπονομεύουν απ’ ότι φαίνεται πλαγίως  και παρασκηνιακά. 

         Προς τα πού  βαδίζει σήμερα η Άμφισσα.

          Εάν η Άμφισσα χάσει τον ορεινό όγκο της, το κορυφαίο εμβληματικό στοιχείο των κορυφών που δεσπόζουν στην θέα πάνω από την πόλη, το στοιχείο  που τόσο υμνούσε επί δεκαετίες ξεχνώντας εγκληματικά ότι έχει και θάλασσα και παραλία, τότε απλά θα εξελιχθεί στην κατεύθυνση που ήδη βρίσκεται, Θα πεθάνει. Από  το καμένο τμήμα του ελαιώνα και βόρεια , η περιοχή  θα απομονωθεί, θα εγκαταλειφτεί και θα παρακμάσει πλήρως.  Το Δελφικό Τοπίο θα υποστεί μια ακόμη βαριά απώλεια και ότι απομείνει θα έχει να δώσει την δική του μάχη εναντίον σε αυτού που το λυμαίνονταν παρασκηνιακά επι δεκαετίες ως τριτοκοσμική περιοχή αμόρφωτων και απολίτιστων ιθαγενών και  επιχειρούν πλέον να επισημοποιήσουν τον χαρακτήρα αυτό αλώνοντας και την πρωτεύουσα.    

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις έρχονται πολύ γρήγορα.  


Σημείωση:

Ο τίτλος του έργου για όποιον ενδιαφέρεται για παρέμβαση στην δημόσια διαβούλευση είναι :

Aιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 45MW με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100MW με χρήση Συσσωρευτών, στη θέση «Κοκκινάρι» των Δήμων Δωρίδος & Δελφών, Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΤ:  2312010925)

Μία   παρέμβαση που ανιχνεύτηκε στο διαδίκτυο βασισμένη σε αποκλειστικά περιβαλλοντικούς όρους και αναφορές της Μελέτης είναι στην διεύθυνση:

 https://docs.google.com/document/d/1h9-XCMtMNqwpquI4_nDLL1wmwtfISo1c/edit#heading=h.gjdgxs

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω σχόλια. Τι έγινε κε διαχειριστή; Τα κόβεις όλα ή ξαφνικά ξυπνήσαμε και θέλουμε λίγη ώρα να ξεπεράσουμε το σοκ του πόσο βλάκες και κορόιδα είμαστε τόσα χρόνια;

Ανώνυμος είπε...

Η συμμετοχη στην διαβουλευση της Περ. Παραταξης ''ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ''

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ για λογαριασμό της Περιφερειακής Παράταξης "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ". Το έργο είναι ασύμβατο με τις προβλέψεις του άρθρου 13 του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο ορίζει ότι οι ορεινοί όγκοι με υψόμετρο > 800 μ. αποτελούν κατ’ εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος. Δυνάμει δε της πρόσφατης ΣτΕ Ε'194/2025 απόφασης ακύρωσης ΑΕΠΟ στην θέση "Μεγάλη Λούτσα" του Δ. Λεβαδαιων με κύρια σκέψη το παραπάνω ασυμβίβαστο, δια δευτεραν φορά μετά την απόφαση του 2016, οποιαδήποτε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του εν λόγω έργου είναι παράνομη, προσβαλλόμενη και ποινικά ελέγξιμη για τους φέροντες την ευθύνη εισήγησης, θετικής γνωμοδότησης των μελών του ΠΕΣΠΑ και του τελικώς υπογράφοντος._ ΑΥΤΟ και μονον ΑΡΚΕΙ !

Ανώνυμος είπε...

Μισθοί, συντάξεις και επιδοματα πασης φύσεως...αυτα συντηρουν τους γηγενείς ψευτορωμιους...
Οποιος περιμενη απο τετοιους ξεφτιλες προκοπή,ειναι μεγαλυτερος ξεφτιλας.

Ανώνυμος είπε...

Στο Βελβεντό και τον Καλλικράτη άλλαξαν και τις ανεμογεννήτριες ξαπόστειλαν. Οι εδώ τοπικοί άρχοντες στρατιωτάκια, ακουνητα, αμίλητα. Ούτε καν να ενημερώσουν το κόσμο αν δεν θέλουν να αντιδράσουν οι ίδιοι.