Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

«ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ» (Δήμου Γ.Παπαδήμα)



Διάβαζα την ιστορία απ΄αγάπη , ήδη απ τα πρώτα σχολικά μου χρόνια , αλλά και σήμερα στα 94 διότι πίστευα και πιστεύω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και διδάσκει .

Έτσι λοιπόν , ερμηνεύοντας τα ιστορικά στοιχεία θεωρώ πως η ακεραιότητα και η ελευθερία της πατρίδας μου πάντα κινδύνευσε εξ Ανατολών.

Αρχικά από την Περσική αυτοκρατορία , του βασιλιά Δαρείου και των απογόνων του στο σημερινό Ιράν .Μια μεγάλη πληθυσμιακά και οικονομικά ακμάζουσα αυτοκρατορία (χρυσοφόροι Μήδοι αποκαλούνταν από τους αρχαίους Έλληνες) που επί αιώνες προσπαθούσε να κυριαρχήσει επί των ελληνικών πόλεων-κρατών του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου εν γένει.


Δυστυχώς , τον ίδιο εξ ανατολών κίνδυνο διατρέχει και σήμερα η πατρίδα μας από μια άλλη χώρα ,την πολυπληθέστερη Τουρκία, διοικούμενη από μεγαλομανή και αυταρχικό πρόεδρο.  

Έναν στην ουσία δικτάτορα που φτωχοποιεί και φανατίζει εκατομμύρια εξαθλιωμένων και αμόρφωτων Τούρκων στα βάθη της Μ.Ασίας δηλητηριάζοντάς τον με την ελπίδα και το όνειρο της αναβίωσης της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , στοχοποιώντας πρωταρχικά την Ελλάδα της οποίας σχεδιάζει τον ακρωτηριασμό με την υλοποίηση του σχεδίου της «γαλάζιας πατρίδας» , δηλαδή με την κυριαρχία στο Αιγαίο , την προσάρτηση ελληνικών νησιών και τον εκτοπισμό των Ελλήνων κατοίκων . Παράλληλα δε , με την κατάληψη ολοκλήρου της Κύπρου , στοχεύει στην κυριαρχία της Ανατολικής Μεσογείου , για την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου.


Στην ιστορία μαθαίνουμε πως οι αρχαίοι Έλληνες μπροστά στον Περσικό κίνδυνο άφησαν τις έχθρες τους και ενώθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εισβολή του μόνιμου τότε εχθρού τους , τους Πέρσες . Μάλιστα , για να έχει και την θεϊκή στήριξη η πολεμική μηχανή των Ελλήνων ζητήθηκε απ το Μαντείο των Δελφών χρησμός για την έκβαση του αγώνα κατά των εισβολέων Περσών.

Ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών ανέφερε για τα «Ξύλινα τείχη» που ερμηνεύθηκε απ τους σοφούς σαν εντολή για την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο Περσικός στρατός στην θάλασσα.


Στη διαμάχη του ναυάρχου των Αθηναίων Θεμιστοκλή και του αντιστοίχου Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη ,ευτυχώς επικράτησε η άποψη του πρώτου και η επιμονή του στο να παραμείνει ο στόλος και να ναυμαχήσει τον Περσικό στα στενά της Σαλαμίνας , όπου στην ομώνυμη ναυμαχία το 480 π.Χ γράφτηκε μια από τις χρυσές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Παροιμιώδης παραμένει η έκφραση  του Θεμιστοκλή όταν ο Ευρυβιάδης σήκωσε το ραβδί του να τον χτυπήσει κατά την διαμάχη τους :  «Πάταξον μεν άκουσον δε»


Έχοντας υπ όψη του κανείς την σημασία αυτών των ιστορικών γεγονότων θα μπορούσε να συμβουλεύσει τον ΥΠΕΘΑ να σταματήσει την προμήθεια φρεγατών constellation του 1 δις ευρώ εκάστης και των τεσσάρων «αλουμινότρατων». Θα μας τις  κάψουν οι Τούρκοι , όπως έκαψαν κάποτε οι Πέρσες τα « ξύλινα τείχη » που σήκωσαν οι αδαείς Αθηναίοι , για να προστατεύσουν την Αθήνα,  ερμηνεύοντας αυτολεξεί τον θεϊκό χρησμό του Μαντείου των Δελφών.


Είναι αδύνατον το φιλοτουρκικό State Department να μας παραδώσει τις φρεγάτες constellation πλήρως εξοπλισμένες και όσον αφορά στην εδώ κατασκευή τους , να είσαστε βέβαιοι πως θα επικαλεσθούν κατασκευαστικές αδυναμίες των Ελληνικών ναυπηγείων. Δεν αλλάζει εύκολα η φιλοτουρκική πολιτική της Αμερικής. Το ναυτικό μας δεν διαθέτει αεροπλανοφόρα για να τα συνοδεύσουν αυτές οι φρεγάτες σε Ειρηνικό, Ινδικό ή Ατλαντικό ωκεανό σαν υποστηρικτικά όπλα του στόλου .


Οι Γαλλοϊταλικές φρεγάτες FREEM με τιμή στο ήμισυ του αντίστοιχου Αμερικανικού Constellation με ναυπήγηση σε Ελληνικά ναυπηγεία με άριστο αντιαεροπορικό και ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό και κατά πλοίων επιφανείας με καθαρά σχεδιαστικές - εξοπλιστικές ανάγκες που θα έχουν εκπονήσει οι αρμόδιοι της Ελληνικής ηγεσίας του Πολεμικου Ναυτικού , χωρίς την υπόδειξη και έγκριση του State Department  καθώς και του κογκρέσσου. Αυτά τα πλοία θεωρώ πως είναι καταλληλότερα για την προστασία του Αιγαίου , της Κύπρου και της Αν.Μεσογείου.


Σήμερα λοιπόν , η σωστή ερμηνεία του Δελφικού χρησμού , όσον αφορά στην αμυντική εξοπλιστική γραμμή της χώρας με τον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων με τα καταλληλότερα για την ασφάλεια της πατρίδας μας οπλικά συστήματα , ίσως να κομίσουν λίγη απ την δόξα του Θεμιστοκλή και στους επικεφαλής των Ε.Δ της χώρας μας..

Ο «παρανοϊκός» Ερντογάν οραματίζεται «Γαλάζια πατρίδα» , τα νησιά του Αν.Αιγαίου και την Κύπρο. Στα δαφνοστεφανωμένα νερά του Αιγαίου , αναγγέλλει συνεχώς NAVTEX και για την πραγματοποίηση των επιδιώξεών του ναυπηγεί αεροπλανοφόρα , κατασκευάζει stealth αεροσκάφη , υπό την ανοχή και την αρωγή των «συμμάχων« μας ΗΠΑ ,Αγγλίας, Γερμανίας και του ΝΑΤΟ γενικά.

Ξεχνά όμως ότι αυτός ο λαός , που θέλει να εκδιώξει απ τα προγονικά εδάφη του , βροντοφώναξε κάποτε το «Μόλων Λαβέ» στον προτρέξαντα Ξέρξη.


Επειδή η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του στόλου είναι επιτακτική περισσότερα από ποτέ , θα πρέπει σαν λαός να κινηθούμε άμεσα για να καλύψουμε και την εγκληματική αδιαφορία , στα εξοπλιστικά , της περασμένης 15ετίας.

Εκσυγχρονισμό όλων των εν ενεργεία φρεγατών ΜΕΚΟ 200 στην κατηγορία Anzac class.

Να ενεργοποιήσουμε την προαίρεση της 4ης FDI και να ναυπηγήσουμε τουλάχιστον 12 FREEM αντί των 7 Constellation .

Η πολύχρονη παραπομπή από επιτροπή σε επιτροπή του ζητήματος αναβάθμισης των MEKO 200ΗΝ είχε σαν αποτέλεσμα να τις καταστήσει αναξιόμαχες. Γιατί ως γνωστόν , όταν δεν θέλεις να κάνεις τίποτε , τότε συστήνεις μια ..επιτροπή..


Να ήταν μόνον η εγκληματική εγκατάλειψη του στόλου απ τα «λαμόγια » που κατά καιρούς κυβέρνησαν και κυβερνούν ..Το θωρακισμένο τμήμα του πεζικού ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ εγκατέλειψαν στην τεχνολογία του 1950 . 


Με βάση την απειλή και την δομή δυνάμεων που έχει εισηγηθεί η στρατιωτική ηγεσία , απαιτείται η προμήθεια εκατοντάδων σύγχρονων καινούριων θωρακισμένων οχημάτων και όχι μόνο 41 Γερμανικών ΤΟΜΑ MARDER και 62 Αμερικανικών Braddy M2 A2 αμφοτέρων μεταχειρισμένων - αναβαθμισμένων αλλά με 820 καινούρια για να ενταχθούν στις ελλιπείς εξοπλιστικά ταξιαρχίες πεζικού , δημιουργώντας ακόμη παραπάνω αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα τα στην σημερινή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις επιτακτικές ανάγκες του στρατού στον τομέα αυτό αναπληρώνουν σήμερα με εκατοντάδες Αμερικανικά TOMΠ M113 A1-ΗA2 , οπλισμό ξεπερασμένης τεχνολογίας και επικίνδυνο για τα πληρώματα και τους χειριστές στρατιωτικούς.Πολλές χώρες που έχουν πολεμική βιομηχανία και κατείχαν τέτοια οχήματα τα αναβάθμισαν , αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το κόστος αναβάθμισης είναι πιο συμφέρον αντί του κόστους αντικατάστασης.


Σε προηγούμενα άρθρα μου έχω υποστηρίξει την αναγκαιότητα της οικονομικής ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων μέσω εκκλησίας και εράνων από τους απανταχού Έλληνες της διασποράς . Αναφέρω την εκκλησία έχοντας υπό όψη τις ενορίες του εξωτερικού όπου οι εκεί ιερείς γνωρίζουν αλλά και επηρεάζουν περισσότερο τους Έλληνες εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν απ΄το πλεόνασμα τους .


Έχει αποδειχθεί πως , οι απόδημοι Έλληνες είναι περισσότερο φιλοπάτριδες σε σύγκριση με τους γηγενείς και θα ανταποκριθούν άμεσα σε μια τέτοια προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικών πόρων για την άμυνα της χώρας . Επίσης μέσω διπλωματικής οδού και μέσω του συλλόγου Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο μπορεί να υπάρξει μια ανάλογη προσπάθεια , καθότι οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν το χρήμα αλλά και την γνώση για τον κίνδυνο από τον διαρκώς αυξανόμενο Τουρκικό επεκτατισμό που πρώτα απ όλα θα πλήξει τα νησιά του Αιγαίου απ όπου οι περισσότεροι έλκουν την καταγωγή τους.


Νομίζω πως , σε πρώτη φάση οι σύλλογοι των εφοπλιστών στο city του Λονδίνου , μπορούν να καλύψουν τις ενδιάμεσες ανάγκες του ναυτικού της πατρίδας μας με την εξαγορά των προς πώληση μεταχειρισμένων 2 Αγγλικών φρεγατών Τ43 και των 2 Αυστραλιανών FREEM ANZAC , όπως ακριβώς έπραξαν οι ευεργέτες άλλων εποχών.



Δήμος Γ.Παπαδήμας , Φεβρουάριος 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: