Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου κατέθεσε στις 23/2 επίσημο υπόμνημα προς το δασαρχείο , σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα της χορήγησης αδειών εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών στην οροσειρά του Παναιτωλικού.
«Η καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους δεν θα περάσει!», σημειώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος.
Το πλήρες κείμενο:
«Αγαπητοί κύριοι
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου, δραστηριοποιείται στα Ελληνικά βουνά από το 1986. Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι και η δραστηριότητά του στο όρος Παναιτωλικό είναι τουλάχιστον από το 1986 έτος ίδρυσής του, ανελλιπής. Το τελευταίο διάστημα πληροφορούμαστε την υποβολή αιτήσεων χορήγησης αδειών εγκατάστασης, Αιολικών Πάρκων σε διάφορες περιοχές της Αιτ/νίας, μεταξύ αυτών και του όρους Παναιτωλικού, που σημειωτέον, ανήκει στις περιοχές προστασίας της φύσης Natura.
Μάλιστα το Τ.Ε.Ε. Αιτ/νίας έχει δημοσίως και τεκμηριωμένα με μελέτη του, εκφραστεί αρνητικά για αυτή την εξέλιξη στο σύνολο της Αιτ/νίας, τεκμηριώνοντας τις απόψεις του μέσω επιστημόνων που μελέτησαν το θέμα αυτό και τις επιπτώσεις του. Επίσης είναι σε γνώση μας οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν από την διεύθυνση Δασών Αιτ/νίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου στην περιοχή Δροσοπηγή (Καταβόθρα Νάνες), που είχε πριν από κάποια χρόνια γνωμοδοτήσει, μετά από σχετικό ανάλογο αίτημα. Επίσης είναι σε γνώση μας η επίσης αρνητική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Καρπενησίου κατόπιν της αιτήσεως εγκατάστασης, για το έργο αυτό. Ανάλογο αίτημα υπάρχει και για την κορυφή Κοκκινιάς του Ανατολικού Παναιτωλικού.
Η θέση του Συλλόγου μας είναι πως η εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου σε μια περιοχή που είναι παρθένα από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, εξαιρουμένης της βόσκησης και της ορεινής πεζοπορίας, είναι ανεπίτρεπτη διότι θα επιφέρει μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα για την πρόσβαση των υλικών για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθούν μεγάλες εκχώσεις και επιχώσεις εδαφών σε πολύ μεγάλο μήκος που θα επιφέρουν καταστροφή των κορυφών αφού οι κλίσεις είναι πολύ μεγάλες στην περιοχή. Από την δημιουργία νέας, αλλά και τη βελτίωση της ήδη υπάρχουσας οδοποιίας, θα προκύψει καταστροφή μεγάλου μέρους του κατάντι δασικού οικοσυστήματος, μπάζωμα με τα φερτά υλικά των ρεμάτων και υποβάθμιση του τοπίου.
Θα δημιουργηθεί μεγάλος κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς από την λειτουργία του πάρκου, αλλά και από το δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος σε μια περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος προστασίας. Λόγω του ότι οι κατασκευές αυτές περιλαμβάνουν υλικά που μπορεί να μολύνουν τα νερά που απορρέουν και προς τα κατάντι, ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα και στα νερά που απορρέουν προς τα χωριά αλλά και στον ποταμό Αχελώο και το Σιτομενίτικο ρέμα.
Οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, όπως τα αρπακτικά, που δεν αντιλαμβάνονται την περιστροφή των ελίκων και μπορεί να θανατωθούν από την πτήση τους διαμέσου αυτών. Υπάρχει σχετική διαμαρτυρία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για το Αιολικό Πάρκο στα Ακαρνανικά. Να σημειωθεί πως τα μεγάλα αρπακτικά που συναντούμε στην κορυφογραμμή του Παναιτωλικού, που είναι συνέχεια των Αγράφων και της οροσειράς της Πίνδου, χρησιμοποιούν τα θερμικά ρεύματα των κορυφογραμμών για τις μεγάλες μετακινήσεις τους. Λόγω της κατάταξής τους στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας η θανάτωσή τους θα έχει επιπτώσεις σε όλη την τροφική αλυσίδα.
Η περιβαλλοντική μελέτη αναφέρει πως μετά από 25 χρόνια που θα λήξει το έργο και θα χρειαστεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Θα θέλαμε να ξέρουμε πώς θα αποκατασταθούν οι κορυφές που θα ισοπεδωθούν από τα έργα; Θα ξαναχτιστούν από την αρχή όπως τα είχε φτιάξει η φύση; Επίσης αναφέρει πως προβλέπονται από την Δασική νομοθεσία δασικοί οδοί πλάτους 5 μέτρων.
Αλήθεια σε ποιο Αιολικό Πάρκο οι δρόμοι πρόσβασης και μεταφοράς των υλικών κατασκευής είναι πλάτους μέχρι 5 μέτρων; Επίσης εάν τα φερτά υλικά είναι μόνο τόσα όσα αναφέρουν πού θα εναποτεθούν όσα δεν χρησιμοποιηθούν; Η χρήση εκρηκτικών υλών για την κατασκευή των δρόμων δεν προκαλούν όχληση στην άγρια πανίδα της περιοχής; Ισχύει τελικά η προστασία της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί Natura ή όχι;
Η οπτική όχληση με τις απάτητες κορυφογραμμές σύμβολο της αγριότητας και καθαρότητας της Ελληνικής φύσης γεμάτες με τα μεταλλικά αυτά κατασκευάσματα είναι κάτι που δεν αποδεχόμαστε επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος που για να το προστατεύσουμε, πρώτα το καταστρέφουμε!
Τελικά η κοπή δένδρων από ένα κάτοικο για να ζεσταθεί, αποτελεί έγκλημα για το κράτος. Η ολική καταστροφή ενός οικοσυστήματος με ελάχιστη πλέον ανθρώπινη παρέμβαση και η παραχώρησή του σε ιδιώτες με σκοπό το κέρδος είναι νόμιμη;
Συμπερασματικά χωρίς να είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέτοιο έργο που όχι μόνο υποβαθμίζει το περιβάλλον, αλλά κυριολεκτικά το καταστρέφει στο όνομα της σωτηρίας του.
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Βασίλης Νταούλης Πηγή Κρικοχωρίτη»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου