Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Αντάρτικο στις Βρυξέλλες από 1.500 υπαλλήλους της ΕΕ – «Οι Ισραηλινοί εξόντωσαν μια ολόκληρη “Κομισιόν”»

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, οι Βρυξέλλες έλαβαν μια «εκρηκτική» επιστολή από τους… υπαλλήλους της ΕΕ.




Ένας μικρός «στρατός» υπαλλήλων στις Βρυξέλλες δεν άντεξε την επαμφοτερίζουσα στάση της ΕΕ και σήκωσε «μπαϊράκι». Απαίτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κλείσουν την ευρωπαϊκή στρόφιγγα στο Ισραήλ, το οποίο όχι μόνο έχει ισοπεδώσει μια χώρα, αλλά έχει προχωρήσει σε πράξεις γενοκτονίας.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει ακολουθήσει μια φιλοϊσραηλινή πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε υπογραμμίσει πως «στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του. Σήμερα η σημαία της ΕΕ και του Ισραήλ κυματίζουν δίπλα-δίπλα».

Αν και μια τέτοια κίνηση ίσως ήταν δικαιολογημένη, λόγω του θανάτου πολλών αθώων πολιτών από την –τρομοκρατικής μορφής– επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έκαναν απολύτως τίποτα στη συνέχεια, να εμποδίσουν το Ισραήλ που προχωρήσει σε σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας και εθνοκάθαρσης, δηλαδή βίαιου εκτοπισμού του πληθυσμού.

Πιο πρόσφατα, μάλιστα, η Κομισιόν ανέστειλε τη βοήθεια προς την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) λόγω ισραηλινών ισχυρισμών ότι 12 υπάλληλοί της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ενώ η Λωρίδα της Γάζας μετατράπηκε σε «κρανίου τόπος», Η ΕΕ συνεχίζει απτόητη να ενισχύει την ισραηλινή οικονομία και στρατό με χρήματα Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Ωστόσο, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Υπηρεσία είναι «η ραχοκοκαλιά κάθε ανθρωπιστικής κίνησης στη Γάζα» και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να «εγγυηθούν τη συνέχεια του σωτήριου έργου της UNRWA». Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω τέτοιες εκκλήσεις.

Λίγο πριν τη σημερινή (1 Φεβρουαρίου) σύνοδο κορυφής, ο Βέλγος πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της ΕΕ Αλεξάντερ ντε Κρό, έλαβε μια «εκρηκτική» επιστολή την οποία υπέγραφαν περισσότεροι από 1.500 υπάλληλοι της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις με τους χειρισμούς τους στο Παλαιστινιακό.

«Ως προσωπικό της ΕΕ και πολίτες της ΕΕ, αναμένουμε από την ηγεσία της ΕΕ να δώσει το παράδειγμα και να τηρήσει τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η επιστολή.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι υπενθυμίζουν τις νομικές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων να συνεισφέρουν στην ειρήνη, να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

Την επιστολή ανέδειξε πρώτο το EU Observer, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει την περιοχή μετά τη φρικτή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, «είναι σχεδόν ίσος με τον συνολικό αριθμό του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, οι νεκροί έχουν ανέλθει σχεδόν στους 27.000 νεκροί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Σταματήστε να στέλνετε όπλα στους Ισραηλινούς

Ένα από τα πρώτα αιτήματα στη λίστα είναι να επιβληθεί εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ.

Πράγματι, η σημερινή υπεροπλία του Ισραήλ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ΕΕ. Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) παρείχε στοιχεία για τις πωλήσεις όπλων από την Ευρώπη στο Ισραήλ μεταξύ 2013 και 2022, δείχνοντας ότι η Ιταλία και η Γερμανία είχαν προμηθεύσει τον ισραηλινό στρατό με κρίσιμα όπλα και εξοπλισμό που σήμερα χρησιμοποιείται για να ισοπεδωθιεί η Γάζα.

Επίσης, το Ην. Βασίλειο, έχει προσοδοφόρες συμφωνίες για τον εφοδιασμό της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT). Βέβαια, είναι δύσκολο να ξεκαθαριστεί τι έχει λάβει το Ισραήλ από τους Ευρωπαίους, λόγω του αδιαφανών ρυθμίσεων αδειοδοτήσεων που λαμβάνουν οι Ισραηλινοί από τους Ευρωπαίους για να φτιάχνουν όπλα. Σύμφωνα με το SIPRI, η Γερμανία είχε στείλει περισσότερες από 1.000 κινητήρες για άρματα μάχης στο Ισραήλ.

Στο στόχαστρο οι οικονομικές δοσοληψίες ΕΕ-Ισραήλ

Πέραν του προφανούς αιτήματος, για εμπάργκο, η επιστολή προχωράει ακόμα περισσότερο, ζητώντας ακόμα και αναστολή της Συμφωνίας συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ, η οποία κατα τα άλλα, παρέχει ένα κατάλληλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τον πολιτικό διάλογο και την οικονομική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ αποτελεί την τροφό του Ισραήλ, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός του εταίρος, αντιπροσωπεύοντας το 28,8% του εμπορίου του σε αγαθά το 2022. Το 31,9% των εισαγωγών του Ισραήλ προέρχονταν από την ΕΕ και το 25,6% των εξαγωγών της χώρας κατευθύνθηκε στην ΕΕ.

Το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ το 2022 ανήλθε σε 46,8 δισ. Οι εισαγωγές της ΕΕ από το Ισραήλ ανήλθαν σε 17,5 δισ. ευρώ και προήλθαν από μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών (7,6 δισ. ευρώ, 43,5%), χημικά (3,5 δισ. ευρώ, 20,1%) και άλλα μεταποιημένα αγαθά (1,9 δισ., 11,1%). Οι εξαγωγές της ΕΕ στο Ισραήλ ανήλθαν σε 12,2 δισ. ευρώ, ως επι τω πλείστον μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών (12,3 δισ. ευρώ, 41,9%), χημικά (5,1 δισ. ευρώ, 17,6%) και άλλα μεταποιημένα αγαθά (3,5 δισ. ευρώ, 12,1%).

Η επιστολή επιρρίπτει ευθύνες στην κορυφή της ΕΕ καθώς απέτυχε να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να επηρεάσει την ισραηλινή κυβέρνηση, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, τις υποχρεώσεις της ως «δύναμη κατοχής».

Ευρωπαϊκά κονδύλια σε αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ

Ως εκ τούτου, το Ισραήλ έχει πρόσβαση σε μια σειρά προγραμμάτων, χρηματοδότησης και συμφωνιών της ΕΕ, «χωρίς καμία απτή πρόοδο σε αντάλλαγμα για την κατάσταση των Παλαιστινίων, πόσο μάλλον για λύση δύο κρατών», υπογράμμισαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, για δεκαετίες, η ΕΕ όχι μόνο ήταν ανήμπορη να βοηθήσει στην επίλυση του παλαιστινιακού με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει αρμονικά με το Ισραήλ, αλλά συντελεί στη ενίσχυση της αμυντικής το βιομηχανίας με χρήματα Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Οι δύο αμυντικοί κολοσσοί του Τελ Αβίβ, η Israel Aerospace Industries (IAI) και η Elbit Systems που εφοδιάζουν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις με υπερσύγχρονα και έξυπνα όπλα, αντλούν χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Φερ’ ειπείν, η Israel Aerospace Industries συμμετείχε στο πρόγραμμα SAFEDRONE για την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις πολύ χαμηλά επίπεδα όπου η αεροπορία, η κρατική αεροπορία και τα drones θα μοιράζονται τον εναέριο χώρο. Το κόστος μόνο αυτού του προγράμματος ανήλθε στα 1.455.768,75 εκ. ευρώ.

Τους Ουκρανούς τους βοηθήσαμε, αλλά τους Παλαιστινίους;

Στην επιστολή όμως δίνεται και μια άλλη διάσταση, όσον αφορά τη «σωστή πλευρά» της Ιστορίας. Τονίζεται ότι είναι καιρό να χρησιμοποιηθεί η μόχλευση της ΕΕ για να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ και να ληφθούν μέτρα παρόμοια με αυτά που λήφθησαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι στη περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ δεν έθεσε κανένα κριτήριο για την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, ακόμα και αν ο στρατός της τελευταίας στελεχώνεται από νεοναζιστικά στρατεύματα ενώ πλήττεται από διαφθορά.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να διορθώσουν επειγόντως μια κατάσταση «όπου αμφισβητούνται τα θεμέλια της ΕΕ εσωτερικά και η αξιοπιστία της σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δεν εφαρμόζει τα ίδια πρότυπα διεθνούς δικαίου στην κατάσταση στο Ισραήλ/κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη όπως έχει κάνει σε άλλες συγκρούσεις».

Έτσι, οι 1.500 εύλογα προειδοποιούν για την «αυξανόμενη απομόνωση» της ΕΕ λόγω της αδυναμίας της να ασκεί επιρροή.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρεται μεγάλο μέρος του προσωπικού στην ΕΕ. Τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 800 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΕ εξέφρασαν δυσφορία για την «ισχυρή και άμεση υποστήριξη» της προέδρου της Κομισιόν προς το Ισραήλ. Τον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για τη Γάζα, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Ολλανδία ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Άραγε ποιός είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, οι «υπαλληλίσκοι» που διακρίνουν τα αυτονόητα, ή οι προϊσταμένοι τους που εντέχνως δολιχοδρομούν;


ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια: